BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDünyanın en pahalı tablosunun ressamı Da Vinci değil----

Dünyanın en pahalı tablosunun ressamı Da Vinci değil

Dünyanın en pahalı tablosunun ressamı Da Vinci değil
14 Kasım 2021 - 16:41 www.finansgundem.com

Leonardo da Vinci'nin tarihteki en pahalı tablosu olan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a rekor fiyatla satılan ‘Salvator Mundi’ tablosuyla ilgili şok edici bir iddia ortaya atıldı.

Leonardo da Vinci’nin Salvator Mundi isimli tablosu 2017 yılında, New York’taki Christie Müzayede Evi’nden 450 milyon dolara, Muhammed bin Selman tarafından kuzeni Bader bin Abdullah’ın aracılığı ile alınmıştı. Satıştan bu yana hiçbir yerde sergilenmeyen eser en son Prens’in yatında sergilenmişti.

Christie’s müzayede evi tarafından uzun süredir da Vinci’ye ait bir eser olarak ve ‘erkek Mona Lisa’ olarak pazarlanan Salvator Mundi dünyanın en pahalı tablosu olarak anılsa da İspanya’daki Prado Müzesi tablonun Leonardo da Vinci tarafından yapılmadığını öne sürdü.

Madrid’in merkezinde bulunan ve İspanyol ulusal sanat müzesi olan Museo Nacional del Prado, tablonun Leonardo da Vinci’ye atfedildiğini, kendisinin tüm yapım sürecini denetlediğini ancak resmin sahibi olmadığını söyleyerek, tablonun derecesini düşürme kararı aldı.

"GÖREVİ ÖĞRENCİLER ÜSTLENDİ"

The Art Newspaper tarafından açıklanan habere göre, tablonun Leonardo Da Vinci’nin eseri olmadığı için değerini kaybetmesi de muhtemel. The Art Newspaper’a göre, Prado’nun notunu düşürmesi ‘Christie’nin satışından bu yana önde gelen bir müzenin en kritik tepkisini temsil ediyor’.

Prado Müzesi tarafından yapılan açıklamada, “Leonardo da Vinci’nin mükemmeliyetçiliği ve diğer sayısız uğraşı nedeniyle resim yapmakta zorlandığı anlar oldu ve bu görevi öğrencileri onun yerine üstlendi” ifadelerinde bulundu.

"SATILAN EN PAHALI TABLO"

Tablo, ilk olarak 2005 yılında bir New York sanat satıcısı tarafından sadece bin 175 dolara satın alınmış ve restore edilmişti. Ancak daha sonra İngiliz uzmanlar resmin uzun süredir kayıp bir da Vinci eseri olduğunu doğruladı ve 127.5 milyon dolara bir Rus oligarkına satılmadan önce 2011’de Londra Ulusal Galerisi’nde sergilendi.

Daha sonra New York’taki Christie’s müzayedesinde 450 milyon dolara satılarak bir açık artırmada satılan en pahalı sanat eseri rekorunu kırdı.

SERGİLENMEYEN ESER

Leonardo Da Vinci’nin 500. ölüm yıl dönümü nedeniyle İsa’nın portresinin 2019’un sonlarında Paris’te gösterilmesi bekleniyordu. Muhammed bin Selman da bu konuda hemfikirdi ancak tek bir şartı vardı; tablo, Mona Lisa tablosuyla yan yana sergilenecekti.

Louvre küratörleri bu isteği reddettiler ve tablo sergilenmediği gibi Fransa ve Suudi Arabistan arasında diplomatik bir krize bile neden oldu.

Satıldığı günden beri ortaya çıkmayan tablo için geçen yıl Suudi kültür bakanlığı bir açıklama yapmış ve tabloyu barındırmak için dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekebilecek bir müze inşa etmeyi planladıklarını söylemişti.

Resmin satın alınmasında aracı olan Prens Bader bin Abdullah ise, tablonun satın alınmasına Louvre Abu Dhabi'de sergilenmesi adına destek olmak için aracı olduğunu açıklamıştı. Anca tablo, bu şehrin müzesinde de hiçbir zaman sergilenmedi.

2019 yılında tablonun teknede tutulduğu söylentileri üzerine sanat uzmanları; deniz havasına maruz kalması halinde ahşap ve boya pigmentlerinin bozulabileceğini söylediler. Hatta bunun üzerine Salvator Mundi tablosunun yattan alındığı, Suudi Arabistan’da gizli bir yere taşındığı, teknenin de bakım için tersanede olduğu söylenmişti.

Salvator Mundi’nin eli sonradan mı eklendi?

Çalınan Salvator Mundi kopyası apartman dairesinde bulundu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)