BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDünyanın en melek yatırımcısı bir Türk!----

Dünyanın en melek yatırımcısı bir Türk!

Dünyanın en melek yatırımcısı bir Türk!
14 Aralık 2013 - 08:03 www.finansgundem.com

Google’ın ilk Türk çalışanı olarak tarihe geçen Aydın Şenkut, son 7 yıldır küçük şirketlere yatırım yapan bir melek yatırımcı...

 ABD’de yaşayan Türk internet yatırımcısı Aydın Şenkut (43) dünyada yılın ‘melek yatırımcı’sı seçildi. Çok sermayesi olmayan ancak iyi bir fikri bulunan küçük şirketlere destek olan girişimcilere melek yatırımcı adı veriliyor.
ABD’de teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’ndeki sofistike ve seri melek yatırımcılara ise ‘süper melek’ deniyor. Aydın Şenkut işte bu yıl ‘süper melekler’ arasında dünyadaki ilk isim oldu...
Milliyet'te yer alan habere göre, Angry Birds oyununun yapımcısı Rovio’nun bile temelinde harcı bulunan Şenkut, prestijli girişimcilik dergisi Entrepreuner tarafından bu ay dünyada 2013 yılının melek girişimcisi seçildi.
Fundable ve Empact şirketlerinin verileri kullanılarak yapılan sıralamada Aydın Şenkut’u, hepsi Amerikalı olan David Lee, Ron Conway, Dave McClure ve Esther Dyson takip etti. Şenkut, listede ilk kez bir Türk’ün birinci sıraya yerleşmesinden heyecan duyduğunu söylüyor.  


Angry Birds gururu

Felicis fonu yola 4 milyon dolarla çıkmış, ikinci fazda yatırım için 41 milyon dolar toplamış ve son olarak 71 milyon dolarlık bir yatırımı daha bir araya getirmiş.
Fon 2006 yılından bu yana yatırım yaptığı 47 şirketi satmış, şu an 90’a yakın şirkette yatırımı var. Satılan 47 şirketin piyasa değeri toplamı 4.3 milyar doları buluyor.
Örnek vermek gerekirse Şenkut’un yatırım yaptığı şirketlerden ‘Appjet’i Google, ‘Mixer Labs’i Twitter, ‘Plusmo’yu ise AT&T satın alındı. Microsoft’un aldığı Powerset arama motoru Bing’in temelini oluştururken Felicis Ventures’ın yatırım yaptığı finans sitesi mint.com, 2009 yılında 170 milyon dolara Intuit şirketine satıldı.
Şenkut’un şu an yatırım yaptığı şirketler arasında dünyada milyonlarca kişinin oynadığı Angry Birds oyununu yapan Finlandiyalı Rovio da var. Aydın Şenkut, “Sayın Başbakanımız, yakında Rovio’yu ziyaret etmişti Finlandiya’da. O şirketin içinde olan 3 küresel yatırımcıdan biri olmamız bize gurur veriyor” diyor.


Hangi Türk firmalarına yatırım yapabilir?

Aydın Şenkut bir internet şirketine yatırım yapmaları için öncelikle kurumsal yazılım, e-ticaret, mobil, eğitim ve sağlık gibi ilgi gösterdikleri bir alanda faaliyet göstermesi gerektiğini belirtiyor.
Ancak fon 3 boyutlu görüntüleme ve bio - bilgi teknolojilerine de ilgi duyuyor. Aydın Şenkut seçim süreci hakkında şunları söylüyor:
“Dikkat ettiğimiz, ürün vizyonu, mühendislik kapasitesi... Yani başarılı şirketlerimizdeki en önemli değerlerden biri, benzersiz ve değerli ürün kavramsallaştırma yeteneği. Yatırım yapmayı planladığımız şirketlerin ürünlerinin ne kadar kritik olduğuna dikkat ediyoruz... Çünkü ne kadar daha kritik olursa, o kadar daha değerli oluyor. Son olarak da, teknolojinin yanı sıra, şirketin yarattıkları ürünün değerini ne kadar ele geçirebildikleri, bunu da pazar payı, büyüme hızı, satış, kârlılık gibi unsurlarla ölçüyoruz.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)