BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyanın en büyük orman yangınları nerelerde oldu?----

Dünyanın en büyük orman yangınları nerelerde oldu?

Dünyanın en büyük orman yangınları  nerelerde oldu?
03 Ağustos 2021 - 09:36 www.finansgundem.com

Şüphesiz bir ülkenin başına gelecek en kötü felaketlerden biri orman yangınları. Dünya tarihinde en büyük orman yangınları hangileridir? Dünyada yaşanmış en büyük orman yangınlarının sonucunda neler oldu?

Yangınların nasıl çıktığı neyin sebep olduğu ise merak konusu. İnsanların ya da doğal sebeplerin neden olduğu orman yangınları ekolojik birçok zarara neden olur. Bunlardan en bilinenleri iklim değişikliği ve kuraklık.Onedio.com 'un derlediği habere göre Dünyamız tarih boyunca orman yangınlarından etkilenmiş, birçok şehir tahrip olmuş ve yeniden inşa edilmek zorunda kalınmıştır. 

1871 Chicago Yangını

Büyük Chicago Yangını olarak da adlandırılan yangın 8 Ekim 1871 'den 10 Ekim 1871 tarihine kadar sürdü. Şehrin güneybatı tarafında, 137 Dekoven Caddesi'nde Patrick ve Catherine O'Leary'nin arazisinde bulunan bir ahırın içinde veya çevresinde başlayan yangının sebebinin bir inek olduğu iddia ediliyor. Büyük Chicago Yangını ile tahminen 300 kişi hayatını kaybetti ve 100.000 kişi evsiz kaldı. 17 binden fazla yapı yıkıldı ve yaklaşık 200 milyon dolarlık hasar meydana geldi.

1871 Peshtigo Yangını, ABD

Büyük Chicago yangını ile aynı anda başlayan Peshtigo Yangını Kuzeydoğu Wisconsin, Amerika Birleşik Devletleri'nden başlayıp Kapı Yarımadası'nın güney yarısının çoğu ve Michigan'ın Yukarı Yarımadası'nın bitişik kısımlarını da etkisi altına aldı. Etkilenen bölgedeki en büyük topluluk Peshtigo, Wisconsin oldu. Yangında 1 milyon 200 bin dönümlük alan yandı. Tarihteki en ölümcül yangınlar arasındadır. Ölüm sayısının 1.500 ile 2.500 kişi arasında olduğu tahmin ediliyor.

1966 Büyük Londra Yangını

2 Eylül 1666 Pazar günü Londra'nın orta kesimlerinde başlayan yangın üç gün sürüp ve 5 Eylül Çarşamba gününe kadar kenti etkisi altına aldı. Bu yangın kentin tarihindeki en büyük yangın felaketidir. Yangın bir ekmek fırınında başladı. Önlemlerin gecikmesi ve rüzgâr sebebiyle hızla yayıldı. Romalılar döneminden kalma kent duvarlarının içinde kalan Orta Çağ Londra'sını tahrip eden yangın soyluların yaşadığı bölge olan Westminster'ı ve dönemin kralı II. Charles'ın bulunduğu Whitehall Sarayı'nı ve gecekondu mahallelerini tehdit etti fakat yıkıma sebep olmadı. Felaket, hem Londra'ya ve hem de Londra ağır etkiler bıraktı. Felaketten sonra Londra, afetten önceki biçimine uygun olacak şekilde aynı cadde ve sokak planlar ile yeniden imar edildi.

1910 Büyük Ateşi (Big Burn), ABD

Büyük ateş, Büyük yangın ya da Şeytanın süpürge ateşi olarak da bilinir. 1910 yılının yazında çıkan yangın Kuzey Idaho ve Batı Montana, Doğu Washington ve Güneydoğu Britanya Kolombiya'sını etkisi altına aldı. Yanan alanlar arasında Bitterroot, Cabinet, Clearwater, Coeur d'Alene, Flathead, Kaniksu, Kootenai, Lewis ve Clark, Lolo ve St. Joe Ulusal ormanlarının büyük bir kısmı yer aldı. Büyük yangın ile 3 milyon dönüm arazi kül oldu. Çoğu itfaiyeci olan 87 kişi hayatını kaybetti.

1919 Büyük Ateş, Kanada

1919'da Edmonton şehrinin kuzeyinde başlayan orman yangınında tam 5 milyon dönüm arazi kül oldu. Ahşap endüstrisinde kullanılmak için kesilen ağaçlarda alevlerin hızla yayılmasına neden oldu. Yüzlerce insan evini kaybetti. 11 kişi ise hayatını kaybetti.

1939 Kara Cuma Yangını, Avusturalya

13 Ocak 1939’da Avustralya’nın Victoria kentinde kuraklık şartları ve şiddetli rüzgarlarla çalı yangınlarının etkisiyle yaklaşık 5 milyon dönüm arazi yandı ve 71 kişi hayatını kaybetti. Bu yangından sonra toprak verimliliği ve su rezervleri de olumsuz yönde etkilendi.

1950 Chinchaga Yangını, Kanada

2 Haziran 1950'de Kanada'nın Britanya Kolombiya'sında başlayan küçük yangın, insan yaşam alanlarından on beş km uzaklıktaydı bu yüzden çok fazla önemsenmedi. Ancak yangın birkaç gün içerisinde Alberta'nın Chinchaga vahşi topraklarına kadar geldi. Tam 222 gün devam eden yangında 245 kilometre uzunluğunda bir orman şeridi kül oldu.

1989 Manitoba Yangını, Kanada

1989 yılında, Kanada'daki Manitoba kır eyaleti, 8 milyon dönümlük alana yayılan korkunç orman yangınına maruz kaldı. Aşırı kuraklık ve insan faaliyetlerinin bir araya gelmesinin sebep olduğu yangında birçok ev ve diğer kişisel eşya yandı.

2003 Sibirya Tayga Yangını, Rusya

Sibirya'da artan sıcaklıklar ve donmuş toprakların erimesi nedeniyle orman yangınları artmaya başladı. 2003 yılında tarihin en büyük orman yangını yaşandı. Sibirya Tayga yangınında tam 47 milyon dönümlük orman yanarak kül oldu. Uydu görüntülerinde tüm Avrasya'nın duman altında kaldığı görüntülendi. Bu yangın ozon tabakasının incelmesinde büyük bir rol oynadı.

2004 Taylor Complex Yangını, ABD

Alaska'da başlayan bu yangın tam 1 milyon 300 bin dönüm arazi yanarak kül olmuştur.

2010 Bolivya Orman Yangını, Bolivya
18 Ağustos 2010'da 1,5 milyon hektarlık ormanın yanması nedeniyle Bolivya hükümeti Brezilya ve Arjantin'den su uçağı almak ve çıkan bu yangınların önüne geçmek için yardım istedi. Bolivya'da o yıl 47 binden fazla yangın meydana geldi. Yaklaşık olarak 4 milyon hektarlık alan yandı.

2014 Kuzeybatı Toprakları Yangını, Kanada

2014 yılında Kanada'nın kuzeybatı topraklarında korkunç bir yangın yaşandı. Birden fazla alanda başlayan bu yangınların önce 3,5 milyon dönüm araziyi etkisi altına aldığı açıklandı. Daha sonra ise yangının tam 8,5 milyon dönüm araziyi etkilediği duyuruldu. Yangınlar o kadar büyümüştü ki Kanada'nın güneyindeki eyaletler, ABD'deki bazı eyaletleri ve yine birkaç Batı Avrupa ülkesinde hava kalitesi ciddi miktarda etkilendi.

2019-2020 Avustralya Orman Yangınları

Haziran 2019'da başlayan yangın 240 gün sürdü. Yaklaşık 8 milyon hektarlık alanı kapsayan ve ülkenin güneydoğusundaki başlayan orman yangınlarında 2500'den fazla bina kullanılmaz hale geldi. 28 kişi hayatını kaybetti.1,1 milyardan fazla hayvan yaşamını yitirdi.

Kuzey Makedonya'da orman yangını

 

4 ilde yangınla mücadele! 10 bin kişi tahliye edildi...

 

Kaliforniya eyaletinde tarihinin en büyük orman yangını!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)