BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünyanın en büyük 10 ekonomisi pandemiyle değişti----

Dünyanın en büyük 10 ekonomisi pandemiyle değişti

Dünyanın en büyük 10 ekonomisi pandemiyle değişti
21 Nisan 2021 - 11:25 www.finansgundem.com

Korona virüs pandemisi dünyanın en büyük 10 ekonomisi sıralamasında keskin değişikliklere yol açtı. Pandemiden ağır etkilenen Brezilya listeden düştü.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid-19 pandemisinin, birçok ülkeyi yakın tarihin en büyük ekonomik sarsıntısına maruz bırakmasının ardından dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında da değişikliğe yol açtı.

Dünyanın en büyük ilk dört ekonomisinde hala ABD, Çin, Japonya ve Almanya yer alıyor. Ancak pandemi krizi ilk 10 sıralamasında değişimlere yol açarken bir ülkenin de ilk listeden düşmesine neden oldu. IMF’nin verilerine dayanılarak hazırlanan CNBC’nin “Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi” listesinde ülkelerin ABD Doları cinsinden nominal gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamları karşılaştırılıyor.

Nominal GSYİH rakamları bir ülkede üretilen tüm mal ve hizmetlerin piyasa değerini hesaplıyor. Ancak hesaplamalarda fiyat seviyelerindeki değişimlere (enflasyonu) yer verilmiyor. Bu nedenle haberde ekonomilerin gerçek değeri daha yüksek veya daha düşük olabileceği belirtiliyor.

Yine de ortak bir para birimi cinsinden nominal GSYİH değerleri, farklı ülkelerin ekonomik büyüklüklerini ölçmenin ve karşılaştırmanın en uygun yollarından birisi olarak öne çıkıyor ve salgın gibi gelişmelerin ekonomileri nasıl farklı etkilediğine dair bir bakış açısı sağlıyor.

İşte listede finansgundem.comun derlediği öne çıkan değişimler:

Hindistan ekonomisi İngiltere'nin gerisinde kaldı

2019'da dünyanın en büyük beşinci ekonomisi haline gelen Hindistan, geçen yıl İngiltere'nin arkasından altıncı sıraya geriledi. CNBC analistlerinin IMF verileri üzerinden yaptığı değerlendirmelere göre, Güney Asya ülkesi 2023 yılına kadar küresel ekonomik sıralamada beşinci sırayı geri alamayacak.

Hindistan, geçen yıl korona virüse karşı verdiği mücadele sırasında yoğun kısıtlamalara maruz kaldı. IMF verilerine göre Mart 2021'de sona eren mali yılda ülkenin %8 daralması öngörülüyordu.

IMF, Hindistan'ın Mart 2022'de sona erecek mevcut mali yılda % 12,5 büyümesini beklerken, bazı ekonomistler Kovid vakalarındaki son artışın ülke ekonomisine ilişkin beklentileri düşürebileceği konusunda uyardılar. Hindistan geçtiğimiz hafta Brezilya’yı geçerek ABD’nin ardından dünya çapında en fazla vakanın görüldüğü ikinci ülke oldu.

Bank of America ekonomistleri Pazartesi günü paylaştıkları bir raporda, "Artan Kovid-19 vakalarının yavaş bir ekonomik toparlanma için risk oluşturmasından daha da fazla endişe duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ekonomistler, ülke çapında yeniden bir aylık kısıtlamaların başlatılması durumunda Hindistan'ın yıllık GSYİH'sının 100-200 baz puan düşebileceğini öngörüyor.

Brezilya ilk 10 sıralamasından düştü

2019 yılında dünyanın en büyük dokuzuncu ekonomisi olan Brezilya geçen yıl 12. Sıraya gerileyerek listeden düşen tek ülke oldu. IMF verilerinin analizlerine göre ülke en az 2026 yılına kadar ilk 10 ekonominin dışarısında yer alacak.

Brezilya küresel çapta korona virüs vakalarının en çok görüldüğü üçüncü ülke konumunda yer alıyor. Güney Amerika ülkesi korona virüs kaynaklı ölümlerde ise ABD’nin ardından ikinci sırada. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro virüs tehdidini hafife alması nedeniyle eleştirilerin odağında yer alıyor. Bolsonaro korona virüsü kontrol altına almak için ülke çapında karantina uygulamayı ısrarla reddetmesiyle öne çıkmıştı.

Brezilya’nın en zengin ve en kalabalık eyaleti olan Sao Paulo eyaletinin sağlık bakanı geçtiğimiz hafta sağlık sisteminin yakın zamanda çökebileceği yönünde bir uyarı mektubu kaleme almıştı. Ekonomistlerse Brezilya ekonomisinin toparlanmakta zorlandığını belirtiyor.

Ülke ekonomisi geçtiğimiz yıl %4,1 daralırken IMF beklentileri 2021 yılında %3,7 oranında bir büyüme öngörüyor.

Güney Kore ilk 10’a girdi

Brezilya'nın ilk 10 ekonomi listesinden düşmesiyle Güney Kore ekonomisi 10'uncu sıraya yükseldi ve ülkenin en az 2026 yılına kadar bu pozisyonda kalması bekleniyor.

Güney Kore, 2020'nin başlarında Çin’in ardından Kovid-19 vakalarına en erken maruz kalan ülkelerden biriydi. Güneydoğu Asya ülkesi geçen yıl salgını kontrol alma konusunda ciddi başarılar elde etti. Ülke yarı iletken sektöründe ulaştığı ihracat rakamları sayesinde 2020’de dünyanın geri kalanının aksine %1’lik çok düşük bir daralmaya maruz kaldı.

Ülkede içerisinde bulunduğumuz ayda yeniden yükselen günlük vaka sayıları yetkilileri harekete geçirdi. Güney Kore kalabalıkların toplanmasını kısıtlamayı içeren sosyal mesafe tedbirlerini Mayıs ayı başına kadar uzattı.

Danışmanlık şirketi Capital Economics ekonomistleri geçen hafta yayınladıkları bir raporda, virüs belirsizliğine rağmen ülkenin imalat ve ihracat sektörlerinin güçlü olmaya devam ettiğini belirttiler.

Capital Economics raporunda,İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin de etkisiyle tüketim giderek daha dayanıklı hale geldi. Ancak otelcilik ve eğlence sektörleri çok zayıf kalmaya devam ediyor ifadelerine yer verildi.

IMF Güney Kore ekonomisinin bu yıl %3,6 büyüyebileceğini öngörüyor.

Hindistan'da sağlık sistemi çöktü! Korkunç iddia...

 

AB iklim yasasında uzlaştı

Doğanın yaşam örgüsü alarm veriyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)