BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDünyanın en başarılı bankacısı----

Dünyanın en başarılı bankacısı

Dünyanın en başarılı bankacısı
02 Kasım 2020 - 18:01 www.finansgundem.com

Dev maaşlarıyla spot lambalarını üzerinde toplayan Wall Street CEO’ları olması beklense de The Economist’in haberine göre dünyanın en etkileyici bankacısı bir Hindistan bankasından

FINANGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en etkileyici bankacısı kim? The Economist’in haberine göre tavırlarına ve 20 ila 40 milyon dolarlık maaş ücretlerine bakıldığında Wall Street’in büyük firmalarının patronlarının bu alanda rekabet etmesine rağmen bu firmaların bir kısmı zayıf getiriler sağlayan ve geçmişi skandallarla dolu patronlarla yönetiliyor. Salt nüfusa bakıldığında Çin’in devlet bankaları liderleri en etkileyici banka olma özelliği taşıyabilir. Çin Tarım Bankası 23 bin şubeye ve yarım milyon personele liderlik ediyor. Ancak bu banka Çin Komünist Partisi’nin bir aracı niteliği taşıyor.

Yerine getirdikleri en zorlu göreve bakıldığında yoktan bir değer oluşturmak ve uzun vadeli hissedar getirileriyle ekonomiyi desteklemek açısından bu cevap ismini yalnızca Asya’nın ve birkaç yatırım elitinin bildiği birisi olacaktır: Hindistan bankası HDFC Bank’in 26 Ekim tarihinde emekliye ayrılan ismi Aditya Puri. Dünyanın en değerli onuncu bankası olan HDFC 90 milyar dolarlık değeriyle Citigroup ya da HSBC gibi isimlerin önünde yer alıyor.

Mumbai merkezli Hindistan bankası kuruluşundan bu yana Puri’nin liderliğinde yürütüldü. Bugün bankanın dev metropollerden kırsal bölgelere kadar şubesi bulunuyor. HDFC yatırım bankacılığının vahşi uçlarından ve sınır dışı maceralardan kaçınarak tüketicilere ve firmalara hizmet veriyor. Bu alışılmışın dışında formül muazzam sonuçlar yaratıyor.

The Economist Puri’nin performansını değerlendirmek için piyasa değeri üzerinden görev süresi boyunca toplam hissedar getirileri ile dünyanın en büyük 50 bankasının üst düzey yöneticileri tarafından elde edilenleri karşılaştırdı. Puri, bankasının halka açık hale geldiği çeyrek yüzyıl boyunca %16.000'i aşan kümülatif getir sağladı. Bu rakam JP Morgan Chase'in CEO’su Jamie Dimon da dahil olmak üzere, kendi kuşağının önde gelen bankacıları olarak görülen birçok patrondan çok daha fazla. Puri’nin elde ettiği tek başarı bu da değildi. HDFC CEO’sunun görev süresi boyunca bankanın yıllık gelirlerindeki %22 oran HDFC’yi en iyi iki Banka arasına soktu. Puri’nin görev süresi boyunca bankanın bileşik gücü anlamına gelen hissedarlar için üretilen mutlak değer 83 milyar dolara ulaştı.

Bu tür dönüşümler Puri’nin Citigroup bünyesinde çalıştığı Malezya’dan Hindistan’a döndüğünde hayal edilmesi bile imkansız olarak görülüyordu. O dönemlerde Hindistan bankaları neredeyse tamamen devlet elindeydi. Özel bankalara, ekonominin geriye gitmesine neden olan yolsuzluk ve verimsizlik olmadan faaliyet göstermesi umuduyla ruhsatlar verilmeye başlandı. Bu noktada bir mortgage şirketi olan Deepak Parekh Citi’de kazandığının yarı maaşıyla Puri’ye Konut Geliştirme Finans Şirketi’ne başkanlık pozisyonuna çağırdı. Puri eşi Anita’nın kendisini ikna etmesiyle bu göreve “Evet” dediğini belirtiyor.

Puri'yi en iyi yapan üç faktör

Peki HDFC’nin gizli sosu neydi? Hindistan’da olmak başarı için garanti değil zira finans endüstrisi halen yıpranmış devlet bankalarını ve vahşi batı fırsatçılarını barındırıyor. Üstelik sektör Kovid-19 tarafından ağırlaşan şartların ortasında. Bu noktada üç faktör öne çıkıyor. Birincisi Puri’nin net vizyon ve detaylara olan mikroskopik dikkatini, gözü kara konuşmalarını ve yetenek görmedeki ustalığını belirten net vizyonu.

İkinci faktör stratejik disiplin. Puri, Hintli tüketicilerin ve firmaların tutarlı bir para makinesi olacağını ve bu görüşe sadık kalacağını öngördü. Yabancı bankaların kullandığı sofistike süreçleri üstlendi ve bunları yerel perakende ve ticari müşterileri hedeflemek için kullandı. Bunun sonucunda yarısı şehirlerin dışında olan büyük bir şube ağı oluştu. Firmanın ATM’leri ve kredi kartı ağları Hindistan'ın özel bankaları arasında en büyüğü olma özelliği taşıyor.

Puri yabancı girişimlerden ve yatırım projelerinden uzak durdu, Hindistan’ın borçlu oligarşisine kredi vermekten kaçındı ve HDFC’nin bilançosunu borçtan çok mevduatlarla finanse etti. Bu kanıtlanmış bir önseziydi. Diğer bankalar 2004-2007 arasındaki kredi patlamasını takip ederek altyapı projelerine fon sağladı. Bunların çoğunluğunun kötü önseziler olduğu kanıtlandı ya da bürokrasiye takılarak bankaları kötü krediler batağına sapladı. HDFC’nin uzun vadeli bakış açısına sahip olma becerisi hissedarların Konut Geliştirme Finans Şirketi formunda bir korunmaya sahip olmasını sağladı.

HDFC’yi başarılı kılan en son elementse teknolojiye yaklaşımı. Banka teknolojinin öncüsü değil en hızlı takipçisi olmayı hedefliyor. Puri halk tarafından cep telefonu olmamasıyla ve Eski HDFC Yöneticisi Aseem Dhru’yla Puri’nin ofisinde bilgisayarı olmayan bir masada gerçekleştirdiği toplantılarla hatırlanıyor. Buna karşın HDFC süreçlerini otomasyona çevirmek ve giderleri kısmak için teknolojiye yoğun bir yatırım yaptı. Kredi başvuru onay süreçleri günlerden saniyelere kadar düştü. Kredi sistemleri özellikle titizleşti.

HDFC’nin önemsiz seviyelerdeki kredi kaybı bir zamanlar bankanın küçük boyutlu olmasıyla eşleştiriliyordu. Ancak Credit Suisse'den Ashish Gupta, bankanın standart sapma veya kötü kredilerin yükselişine dair herhangi bir işaret olmadan 2017 yılından bu yana Hindistan'da çeyrek yeni kredilerin kaynağı olduğunu söylüyor. Bir yatırım bankası olan Jefferies’in rakamlarına göre HDFC’nin gayrisafi batık kredilerinin mart ayındaki toplam varlıklarının %1,3 olduğunu buna karşın diğer büyük özel Hindistan bankaları Kotak Mahindra ve Icici’de bu oranın sırasıyla %2,3 ve %6 olduğu belirtiliyor.

Puri bazı soru işaretlerini arkasında bıraktı. Birçok kişi tarafından Puri’nin halefi olarak görülen bir isim 2018 yılında işi bıraktı. Bankanın yeni CEO’su bir diğer kıdemli bankacı Sashidhar Jagdishan. Bazı yatırımcılar bankanın önünde sonunda en büyük hissedarı Parekh’in Konut Geliştirme Finans Şirketi’yle birleşip birleşmeyeceğini merak ediyor. En büyük soru ise Puri’nin neredeyse trajikomik sayılacak saatler boyunca Wall Street’te çalışmaktan paçayı nasıl sıyırdığı. Puri genellikle öğle yemeği molasına gider, saat 17:30’da ofisten ayrılır ve genellikle eşi ile yemek yerdi. Efsane bankacının bunu yapabilme özelliği muhtemelen başarısının sırrı.

Fiyat artış furyasını Vodafone başlatacak

 

Morgan Stanley dördüncü çeyreğin ekonomik tahminini düşürdü

 

Citibank, ‘Sultan’ı kurumsalın başına getirdi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)