BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyada bir ilk! Hidrojenle çalışan yolcu treni----

Dünyada bir ilk! Hidrojenle çalışan yolcu treni

Dünyada bir ilk! Hidrojenle çalışan yolcu treni
25 Ağustos 2022 - 12:31 www.finansgundem.com

Aşağı Saksonya eyaletinde daha önce elektriksiz raylarda çalışan 15 dizel trenin yerine, dünyanın ilk hidrojenle çalışan yolcu treni seferleri başlayacak.

Almanya çevre dostu ulaşım seçeneklerden biri olan hidrojenle çalışan yolcu tren filosunu Bremervörde bölgesinde sefere başlatacak.

Hidrojen yakıt hücrelerinin gücüyle çalışan 14 tren ülkenin Aşağı Saksonya eyaletindeki Bremervörde kentinde yolcu taşıyacak. Trenlerin beşi ilk seferine bugün başlıyor. 14 trenin hepsinin bu yıl sonunda hizmete girmesi bekleniyor.

Aşağı Saksonya Valisi Stephan Weil projeyi eyaletin "yeşil ekonomiye yönelik gayretlerinin en mükemmel örneği" olarak tanımladı.

Yalnızca 1 kilogram hidrojen yakıtı yaklaşık 4 buçuk kilogram dizel ile aynı performansı veriyor. Emisyonsuz ve gürültüsüz trenlerden duman ve gaz yerine yalnızca buhar ve yoğunlaştırılmış su çıkıyor.

Saatte maksimum 140 kilometre yol yapabilen trenlerin yaklaşık 1000 kilometre menzili bulunuyor; bu da bütün bir gün boyunca sefer yaptığı ağda sadece bir hidrojen tankı tüketmesi anlamına geliyor. Trenlerin yaklaşık 80 ila 120 kilometre hızla seyahat etmesi bekleniyor.

Güzergah üzerinde yakıt doldurma istasyonu da inşa edilmiş durumda. Linde tarafından işletilen dolum istasyonunun 64 yüksek basınçlı depolama tankı, altı hidrojen kompresörü ve iki yakıt pompası bulunuyor.

Hidrojen halı hazırda kimyasal bir işlemin yan ürünü olarak elde ediliyor, ancak Alman gaz şirketi Linde önümüzdeki üç yıl içinde yerel olarak ve sadece yenilenebilir enerjileri kullanarak üretim yapmayı planlıyor.

93 milyon euroluk anlaşma

93 milyon euroluk anlaşma, devlet destekli Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LVNG), demiryolları ve dünyanın hidrojenle çalışan ilk treni olan Coradia iLint'i inşa eden Fransız enerji ve taşımacılık şirketi Alstom arasında imzalandı. Elbe-Weser Demiryolları ve Ulaşım Şirketi (EVB) trenleri işletecek ve mühendislik şirketi Linde de projenin bir parçası olacak.

Bir sonraki hidrojen tren güzergahının Frankfurt olması planlanıyor. Frankfurt büyükşehir bölgesinde hizmete girmesi için 27 tren sipariş edildi. Daha sonra altı trenin İtalya'nın kuzeydeki Lombardiya bölgesinde ve 12 trenin de Fransa'nın dört bölgesi arasında hizmete girmesi planlanıyor. Fransa'da ilk hidrojen treni geçen yıl test edilmişti.

Anlaşma, dizele alternatif arayışındaki LVNG tarafından 2018'de duyurulmuş, Alstom iki yıllığına trenleri deneme amaçlı işletmişti. Almanya'da elektriksiz hatlarda halen 4 bin tren sefer yapıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)