BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünyaca ünlü yatırımcıya göre yolun sonu stagflasyon----

Dünyaca ünlü yatırımcıya göre yolun sonu stagflasyon

Dünyaca ünlü yatırımcıya göre yolun sonu stagflasyon
22 Haziran 2022 - 10:25 www.finansgundem.com

FED’in piyasaları ve ekonomiyi doğru yönlendiremediğini söyleyen Dalio, stagflasyonun çok muhtemel olduğunu belirtti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Felaket tellallığı furyasına Ray Dalio da eklendi. Uzmanlar ve iş dünyası liderlerinin rekor enflasyon oranlarının bir resesyon başlatmaya olumsuz anlamda yardımcı olabileceğini belirtmesinin ardından bu kervana Ray Dalio da katıldı.

Stagflasyon yolda

Fortune’dan Colin Lodewick’in haberine göre, yatırımcı ve Bridgewater Hedge Fund Kurucusu Ray Dalio, stagflasyonun muhtemel olduğunu, bunda FED’in piyasaları ve ekonomiyi iyi bir sürücü gibi yönlendirmekte başarısız olmasının ise çok büyük bir etken olduğunu söyledi. Dalio, Salı günü paylaştığı bir LinkedIn gönderisinde ekonomik bir gerilemeyi önlemek için FED’in daha fazla yapabileceği bir şey olmadığını belirtmiş, bir stagflasyonun çok muhtemel olduğunun altını çizmişti.

FED, gaza ve frenlere sert şekilde basarak ileri geri sarsılmalara yol açmak yerine, nazik dokunuşlarla bir denge bulmalı.

FED iyi bir sürücü olamadı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dalio paylaştığı gönderide, “Merkez bankaları güçlerini, iyi bir sürücünün araba sürüşü gibi piyasaları ve ekonomiyi yönlendirmek için kullanmalı. Gaza ve frenlere sert şekilde basarak ileri geri sarsılmalara yol açmak yerine, nazik dokunuşlarla bir denge bulmalılar” diye yazdı.

Geçtiğimiz hafta FED, bu yılki üçüncü ve 1994 yılından bu yana uyguladığı en yükse faiz artırımını gerçekleştirdi. Haziran ayındaki 75 baz puanlık artış, Mayıs ayına ait enflasyon rakamlarının yüksek çıkması sonucu panikle alınan şahin bir karar olarak algılandı. Nisan ayı rakamlarındaki hafif toparlanmadan umutlanan piyasanın beklentilerinin aksine enflasyon rakamları Mayıs ayında yüzde 8,6’ya çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyelerine gelmişti.

Faiz oranlarındaki artışlar enflasyonu düşürmeye yardımcı olsa bile bu politika satın alma gücünü azaltacağından tüketicilere zarar veriyor.

Sıkı para politikası asıl hedefi ıskalıyor

Dalio’ya göre FED’in uyguladığı sıkı para politikasının yüksek enflasyonu frenleyebileceği görüşü asıl hedeften uzak bir yaklaşımı ifade ediyor. Dalio bu görüşü hem safça hem de genel ekonomik mekanizmanın çalışma prensipleriyle tutarsız bulduğunu ifade ediyor. Dalio’ya göre bu görüş sadece enflasyona odaklanıyor ve bu büyük bir hata. FED’in sıkılaştırma politikalarını, bu politikalar sonucu enflasyon düştüğünde işleri daha iyi hale getirecek düşük maliyetli bir eylem olarak değerlendiren bu görüşe Dalio açıkça karşı çıkıyor.

Dalio’ya göre faiz oranlarındaki artışlar enflasyonu düşürmeye yardımcı olsa bile bu politika satın alma gücünü azaltacağından tüketicilere zarar veriyor. Dalio, sıkılaştırmanın insanların daha az harcama yapmasına neden olduğu için enflasyonu düşürdüğünü ancak satın alma gücünü de ortadan kaldırdığı için işleri daha da içinden çıkılmaz bir hale sürüklediğini söylüyor.

Dalio, FED’in ekonomiyi yumuşak bir iniş ile rayına sokacağı ya da enflasyonu dizginlerken resesyondan da kaçınabileceği ihtimalini çok düşük görüyor. Dalio, “FED’in ekonomik zayıflığa neden olmadan enflasyonla mücadele için yapabileceği hiçbir şey yok” diyor. Dalio’ya göre FED, uzun vadede stagflasyon şeklini alacak bir orta yol üzerinde ilerleyecek.

Düşük enflasyon yüksek işsizlik demek

Ekonomik durgunluk, yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin birleşimi anlamına gelen stagflasyon, en son 1970’lerde makroekonomik baskıların yanına petrol ambargoları nedeniyle enerji fiyatlarının da artmasını eklenmesiyle yaşandı. 1979’da başlayan stagflasyon süreci, o dönemki FED Başkanı Paul Volcker’in Faiz oranlarını artırmasıyla bir nebze olsun hafiflemiş ve sekiz yıl sürmüştü.

Ancak Dalio, o dönemki FED Başkanı Volcker’in uyguladığı sıkı para politikasının bir bedeli olduğunun altını çiziyor. Dalio, “Enflasyon yalnızca artan işsizlikle birlikte düşmüştü” diyor. Dalio, sözlerini “Enflasyon, insanların ve şirketlerin acı bir şekilde köşeye sıkıştırılması ve harcamaların kısılmasıyla düşürüldü. Bu her zaman böyledir ve bu sefer de böyle olacaktır” diyerek noktalıyor.

Resesyon-stagflasyon-faiz artırımları ve piyasalara etkisi

 

Küresel yatırım devinden stagflasyon uyarısı

 

Yatırımcının korkulu rüyası stagflasyon

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)