BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünyaca ünlü medya patronu faiz artırmaya karşı----

Dünyaca ünlü medya patronu faiz artırmaya karşı

Dünyaca ünlü medya patronu faiz artırmaya karşı
27 Eylül 2022 - 15:29 www.finansgundem.com

Küresel merkez bankalarının büyük çoğunluğu enflasyon krizini ele almada faiz artırmayı tek yol olarak gösteriyor. Ancak Forbes Media Başkanı Steve Forbes faiz artışı yerine ekonomik istikrarın desteklenmesi gerektiğini söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Forbes Media Başkanı Steve Forbes, merkez bankaları enflasyonu yavaşlatmak için faiz oranlarını yükseltmeye odaklanırken ve hükümetlerin istikrarlı para birimlerini korumanın önemini göz ardı ettiklerini söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiliz Sterlini, Pazartesi günü Asya piyasalarında kısa bir süre tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1.0382 dolara kadar gerileyerek % 4 düştü. Düşüşlerin sebebi ise yeni İngiltere hükümetinin büyümeyi artırmak için vergi indirimi ve yatırım teşvikleri uygulayacağının sözünü vermesiydi.

ABD'deki faiz oranları yükselmeye devam ettikçe küresel para birimleri de ABD Doları karşısında zayıflıyor. Hem Çin Yuanı hem de Japon Yeni, ABD'den daha uzlaşmacı para politikaları sürdürmesi nedeniyle geçtiğimiz gün ağır bir şekilde düştü.

CNBC’nin haberine göre, Forbes Global CEO’su Steve Forbes, “Bugün hiçbir merkez bankacısı, neredeyse hiçbiri, istikrarlı para birimleri hakkında konuşmuyor. Bu, enflasyonla mücadele etmek için ekonomiyi baskılamak ile ilgilidir” ifadelerine yer verdi.

Sabit vergi oranları vaadi ile daha önce iki kez Cumhuriyetçi Parti’den ABD Başkanlığı için aday olan Forbes birçok ekonomistin ve politikacının standart bir ‘dogmaya’ veya akıl yapısına takılarak faizleri artırmayı önerdiğini ve ötesine bakmakta başarısız olduğunu söyledi.

Gerçek çare

Forbes, düşüncesini 1980'lerden olumlu bir örnekle destekledi: FED Başkanı Paul Volcker’ın faizleri %20 gibi olağanüstü bir şekilde artırarak enflasyonu kontrol etmesinin ardından ABD Başkanı Ronald Reagan vergileri indirerek ve deregülasyon uygulamalarını getirerek ABD ekonomisini istikrara kavuşturmuştu.

Reagon yönetimi aynı zamanda küresel çapta dolar satma ve diğer para birimlerini satın alma politikalarını koordineli bir biçimde desteklemişti.

Forbes resesyonun enflasyonla mücadelede tek çözüm olduğuna karşı çıkarak, “Bugün, ne yazık ki, Biden yönetimi sadece arz yönlü sorunlarla başa çıkmak için engeller koymakla kalmıyor, aynı zamanda ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankaları da enflasyonu düşürmek için ekonomiyi baskılamanız gerektiğini düşünüyor” dedi.

Ünlü medya patronu, “Bunu yapay olarak Faiz oranlarını yükselterek yapıyorlar. Yani daha az insan istihdam ediyorlar. Gerçek tedavi bu değil. Gerçek tedavi para birimini istikrara kavuşturmaktır. Enflasyonu fethetmek için insanları fakirleştirmek zorunda değilsiniz" ifadelerine yer verdi.

Para birimi dengesizlikleri ekonomiler için sorun yaratabiliyor. Daha yüksek bir ABD Doları daha pahalı ihracat anlamına gelirken, daha zayıf para birimleri daha düşük döviz rezervleri gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Forbes, para birimlerini stabilize etmek için altını kullanma fikrini ortaya koydu. Ünlü medya patronu, ABD Doları’nı altına sabitleyerek dolarda sabit bir değer oluşturmayı öneriyor.

El Erian: Doların yükselişi ülkeleri iflasa sürüklüyor

 

Küresel borsalar uçurumun kıyısında

 

Summers: İngiliz hükümetinin vergi indirimi planı sorumsuzluk

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)