BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya, merkez bankacılığında en şahin dönemini yaşıyor----

Dünya, merkez bankacılığında en şahin dönemini yaşıyor

Dünya, merkez bankacılığında en şahin dönemini yaşıyor
18 Haziran 2022 - 15:19 www.finansgundem.com

Enflasyon karşısında merkez bankalarının para politikalarındaki sıkılaşma sonrası dünya, 1980'lerden bu yana merkez bankacılığında en şahin dönemini yaşıyor.

2020'de salgının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için yaratılan parasal genişleme, tedarik zincirinde yaşanan bozulma ve üzerine Rusya-Ukrayna savaşı enflasyonu dizginlenemez bir noktaya getirirken, küresel merkez bankaları da sert bir sıkılaşma dalgası ile enflasyona yanıt verdi.

Bloomberg'in analizine göre enflasyona karşı atılan adımlar 1980'den bu yana en şahin karşılık olarak kaydedildi. Bu durum resesyon endişelerinin de yükselmesine yol açtı.

ABD'de resesyon endişeleri Fed'in 28 yılın en sert faiz artışının ardından daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Wall Street kurumları sıkılaşma sürecinin ekonomik aktiviteye olumsuz etkisi olacağı görüşünde.

Ilımlı resesyon tahmini

Wells Fargo 2023 ortalarında ılımlı bir resesyon yaşanacağını öngördü. Banka enflasyonun tüketicilerin alım gücünü azaltacağını ve Fed'in enflasyonla mücadele etmek için adım atacağını, dolayısıyla bu durumun ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini ifade etti.

Moody's Analytics'ten gelen yorumlar da ülkede yumuşak iniş olasılığının daha düşük olduğuna işaret etti. Bloomberg'in haberine göre Moody's Analytics Para Politikası Araştırma Direktörü Ryan Sweet Fed'in enflasyonu alt edinceye kadar faizleri artırmaya devam edeceğini, bu durumun ekonomiye de olumsuz etkisi olacağını söyledi.

ABD'de resesyon tehlikesi

ABD'de resesyon endişeleri artarken Başkan Joe Biden resesyonun önlenebileceği görüşünde. Eski Fed Başkanı Ben Bernanke de arz yönlü enflasyon baskısının iyileşmesi halinde Fed yetkililerinin ekonomide yumuşak inişi başarabileceklerini belirtti.

Bernanke CNN'de katıldığı bir programda, “Bir resesyon yaşanması ihtimali var. Ekonomistler resesyonları öngörmekte çok kötüler fakat bence Fed’in Powell’ın yumuşak iniş olarak tanımladığı hamleyi gerçekleştirmek için makul bir şansı var” dedi. Bernanke’ye göre böylesi bir senaryo 40 yılın en yüksek enflasyonunu resesyon olmadan ya da hafif bir resesyonla aşağı çekerek gerçekleşebilir.

Eski Fed Başkanı Bernanke Fed’in bağımsızlığına politik destek verilmesi gerektiğine vurgu yaparak tedarik zincirlerinin iyileşmesini ve petrol ve gıda fiyatlarının dengeye kavuşmasını umduğunu söyledi. Bernanke’ye göre Fed’e olan güvenin sarsılması gibi bir ihtimal ortaya çıkarsa bu durum politika yapıcıların daha sıkı önlemler almasına neden olabilir. Bernanke, gelen istihdam rakamlarının biraz şans ve arz tarafının iyileşmesiyle Fed’in 80’lerde görülen önlemleri almadan enflasyonu aşağı çekebileceğini belirtti.

Biden’den resesyon açıklaması: Kaçınılmaz değil

 

Goldman Sachs'tan Türkiye'de rekor enflasyon beklentisi

 

Kripto paralara Fed darbesi

 

Yatırımcılar Powell'ı takip edecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)