BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakDünya Göz Hastanesi'ni de Ziraat mi kurtaracak----

Dünya Göz Hastanesi'ni de Ziraat mi kurtaracak

Dünya Göz Hastanesi'ni de Ziraat mi kurtaracak
19 Aralık 2019 - 13:05 www.finansgundem.com

Ziraat Bankası'nın şimdi de Dünya Göz Hastanesi'nin 200 milyon dolarlık kredi borcunu temizleyip karşılığında hisse satın alacağı iddia ediliyor

Simit Sarayı'ndan sonra gözler Dünya Göz Hastanesi'ne çevrildi.

Sözcü gazetesinden Serpil Yılmaz son yazısında Dünya Göz Hastanesi kredi borcuna karşılık hisse satışı yapacak mı iddilarına yer verdi.  İşte Yılmaz'ın yazısı

Ziraat GSYO, Dünya Göz Hastanesi'nin Ziraat Bankası'na olan 200 milyon dolarlık kredi borcunu temizleyip, karşılığında hisse satın alacak... Hisselerin %100'ü Ziraat Bankası'na ait olan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın ilk kurtaracağı Şirket Simit Sarayı olmayacaktı.

Kurtarılacak şirketlerin başında Dünya Göz Hastanesi geliyordu. Nasıl olduysa Simit Sarayı dosyası öne çekildi.
 
Eray Kapıcıoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Dünya Göz Hastanesi'nin çeşitli bankalara olan 200 milyon dolarlık kredi borcu yapılandırıldı. Hepsi Ziraat Bankası'na yüklendi. Bundan 6 ay önce Dünya Göz Hastanesi'nin bağımsız denetim raporu (autdit report) çıktı. Şirketin röntgeni çekildi.

1996 yılından 204 yılına kadar  kendi mecrasında akıp giden hastane birden hamle yapmaya başladı. Yurtiçinde  açtığı hastane sayısı 20'yi geçti...

2009 yılında 30 milyon doların üzerinde yatırımla Ankara'da en lüks hastanesini açtı. 15 bin kapalı olan 18 katlı binanın mülkü Ziraat Bankası'na geçti.

Kapıcıoğlu; 2010 yılında National Bank of Kuwait'e bağlı  NBK Capital'e sattığı Dünya Göz Hastanesi'nin %30 hissesini 3 yıl sonra geri aldı.

Borç yiğidin kamçısıdr diye boşuna söylememiş atalarımız! Bundan 6 ay önce hazırlanan denetim raporunda zincir hastane grubunun en yaldızlı tarafı parlatıldı. Yurtdışında yalnızca göz sağlığına odaklanan 4 hastane açmıştı.

İlk yurtdışı hastanesi 2015 yılında Almanya'nın Franfurt kentinde hizmete girdi. Onu Hollanda'nın Amsterdam ve son olarak 2018 yılında da Azerbaycan'ın Bakü hastanesi izledi.

İsteyenlere vermedi

Bir yılda yurtdışından gelen 80 bin hasta, Dğnya Göz Hastanesi'nde tedavi gördü. Her bir yabancı hasta  için Sağlık Bakanlığı'nın sağladığı sağlık turizmi teşviğinden yararlandılar. Kapıcıoğlu'nun hedefine Londra'da, Belçika'da Bulgaristan'da da hastane yatırımları vardı. Kapıcıoğlu bir yandan bankalardan kredi kullanmayı, öte yandan kapalı alanı 12-15 bin metrekaraden az olmayan büyük hastane yatırımlarını yapmayı sürdürdü.

Dünya Göz, 2016'nın sonunda şirketin toplamda 430 milyon lira borcu bulunduğunu ve borçları ödemek için gayri menkul ve hisse  satışına gitmeyi planladıklarını açıkladı.

Aynı yıl bankalar ile sürdürdüğü (borç) yeniden yapılandırma çalışmalarıda, varlık ve hisse satış işlemlerini de kapsayan "kredi koşulları mutabakat anlaşması"nın ana bankalar ile beraber imzalanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu. Grup 2017  yılına geldiğinde yaklaşık 800 milyon TL'lik borç yüküyle karşı karşıyaydı... Bugün 200 milyon dolara ulaşan borcunun, TL karışılığının 1.5 milyar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kapıcıoğlu, Dünya Göz'ü Katarlılar istedi vermedi, Suudi Arabistan sermayesi istedi vermedi... ABD'li bir fona hisse satacaktı, adamlar vazgeçti!

Yüzdürdüğü borçları Ziraat Girişim'e park etti. Ziraat  Girişim'in Dünya Göz hisselerini devralması gecikirken, ortaya bir iddia daha atıldı. Şehir hastanelerinin zararda olduğunu itiraf eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hastane zinciri Medipol ile Albayrak Grubu alıcı olarak kapıda bekliyormuş...

Koca, geçtiğimiz günlerde muhalefet ile aynı cümleleri kurunca şaşırtmıştı.

Doğrudan yabancı sermaye yatırımları düşüyor, şirketlerin kredi yükü bankaların bütçesini zorluyor.

Bankaların bilançolarında artık TL yerine binalar görebiliriz!

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muzaffer Çetin24 Ocak 2021 21:42

    bir yilda 80 bin hasta yurt dışından tedavi için dünya göz hastanesi ve gelmiş tedavi olmuş memlekete döviz gelmiş isdihdam oluşumus ama sizin maksadımız derdiniz bu kurumların yaşaması değil bu kurumlarin kapanması ekonominin batması sizlerin en büyük dileği olduğunu düşünüyorum çünkü sozcunun yaptığı bir haber maksatlidir burada cikabiliyorsa sizler sözcü ile paralel hareket eden bir yayıncılık politikamız olduğunu ekonomonin kötüye gitmesini isteyenin Cenabı Allah bin bir türlü belasını versin Amin