BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDünya finans devi, yatırımcılarını yanıltmaktan suçlu bulundu----

Dünya finans devi, yatırımcılarını yanıltmaktan suçlu bulundu

Dünya finans devi, yatırımcılarını yanıltmaktan suçlu bulundu
14 Haziran 2022 - 15:01 www.finansgundem.com

Finans devi, müşterilerine sunduğu otomatik danışmanlık hizmeti aracılığıyla yatırımcılarını yanıltmaktan suçlu bulundu.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Müşterilerine sunduğu otomatik danışmanlık programı daha düşük riskli yatırımlarda daha iyi sonuç vermesine rağmen, yatırımların büyük kısmını nakit olarak tutarak müşterilerini yanıltmakla suçlanan Charles Schwab, suçlamaların aydınlığa kavuşması için 187 milyon dolar ödeyecek.

Faiz geliri elde etti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC, müşterilerin 7,28 trilyon dolarlık varlığını yöneten Schwab’ı, yatırımcılara hisse senedi ya da diğer menkul kıymetlere yatırım yapmak yerine varlıklarının yüzde 6 ila yüzde 29,4 aralığında değişen bir oranını nakit olarak tutmalarını tavsiye eden otomatik danışmanlık programı geliştirmekle suçladı. Washington Post’tan Jacob Bogage’ın haberine göre, yatırımcıların varlıklarını düşük riskli fonlara yatırmış olsalardı daha yüksek kar elde edebileceklerini ifade eden SEC, Schwab’ın, bu parayı kredi olarak dağıttığını ve bu para üzerinden faiz geliri elde ettiğini tespit etti.

Hata yaptığını kabul şartı aranmıyor

Pazartesi günü duyurulan anlaşmaya göre Schwab’ın bir hata yaptığını kabul etme şartı aranmıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, cezayı ödemekle yükümlü olan finans devi Schwab yaptığı açıklamada, “Yatırımları nakit olarak değerlendirmenin farklı piyasa döngüleri süresince yapılacak herhangi bir sağlam yatırım stratejisinin önemli bir bileşeni olduğuna inanıyoruz” dedi.

Otomatik danışmanlık programı ile şirketin kazanç hedefleri doğrultusunda portföyde tutulması gereken nakit miktarı ayarlanıyor.

Müşterilere karşı daha şeffaf olunmalı

SEC İcra Kurulu Direktörü Gurbir S. Grewal ise yaptığı açıklamada, oldukça karmaşık ekonomik algoritmalar tarafından belirlenen otomatik danışmanlık programının müşterilerin getirilerini optimize etmediğini, bunun yerine, gerçekte şirketin ne kadar kazanç hedeflediğine paralel olarak portföyde tutulması gereken nakit miktarını ayarladığını ifade etti. Grewal ayrıca Schwab’ın davranışını korkunç olarak niteledi ve alınan kararın, yatırım danışmanı firmalara, müşterilerine karşı çok daha hassas ve şeffaf olmaları noktasında önemli bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi.

52 milyon dolarlık kar kaybedildi

Yapılan anlaşma sonucunda Schwab, 187 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı. Bu rakam, şirketin otomatik danışmanlık programlarını içeren “Akıllı Portföyler” ürününden elde ettiği 52 milyon dolarlık karın kaybını ve 135 milyon dolarlık para cezasını kapsıyor.

Schwab, varılan uzlaşma sonrası yaptığı açıklamada, “Müşterilerimizin geleceğe yatırım yapmasına yardımcı olmaya odaklanmamıza izin verdiğinden, konuyu bu şekilde çözmenin müşterilerimizin, şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarına olduğuna inanıyoruz” dedi. Schwab hisseleri aynı gün yüzde 1,2 oranında değer kaybetti.

İki finans devinden enflasyon uyarısı

 

Finans devi nasıl kara para akladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)