BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya ekonomisini Çin batırdı yine Çin kurtaracak----

Dünya ekonomisini Çin batırdı yine Çin kurtaracak

Dünya ekonomisini Çin batırdı yine Çin kurtaracak
19 Ekim 2020 - 15:43 www.finansgundem.com

Korona virüs krizini büyük ölçüde kontrol altına alan Çin küresel ekonomik büyümeyi olumlu yönlendiren neredeyse tek ülke konumunda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’de korona virüs sonrası ekonomik toparlanma üçüncü çeyrekte de devam ediyor. Ülkede eylül ayında hızlanan tüketici harcamaları daha geniş ekonomik iyileşmeyi işaret ediyor. Çin ekonomisindeki bu toparlanma ülkeyi içerisinde bulunduğumuz yılda dünya çapındaki ekonomik büyümenin tek sürükleyicisi konumuna getiriyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) üçüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre %4,9 oranında yükseldi ve ekonomistlerin %5,5’lik genişleme tahminini kaçırdı. Ülkedeki perakende satışlar ve endüstriyel üretim eylül ayında momentum kazandı ve piyasalara ekonomik iyileşmenin yolunda olduğu güvencesini verdi.

Rakamlar, Çin'in korona virüsü erken ve agresif bir şekilde kontrol altına alınmasının ekonomilerini rakiplerine göre daha hızlı bir toparlanmaya hazır hale getirdiğini gösteriyor. Söz konusu iyileşme, ABD ve Avrupa’da yeniden kaygı verici hale gelen virüs nedeniyle Büyük Buhran’dan bu yana geçirdiği en kötü süreçten kurtulmaya çalışan dünya ekonomisi için nadir olumlu göstergelerden birisi.

Japonya merkezli mali danışmanlık şirketi Nomura Holding’in Makro Araştırmalar Küresel Başkanı Rob Subbaraman Bloomberg’e verdiği demeçte şu ifadeleri kullanıyor:

 Bu dünyanın geri kalanı için cesaret ve umut veren bir mesaj. Eğer sağlık krizini başarılı bir şekilde idare edebilirseniz, ekonominiz iyileşebilir.

Çin'de beş gün içinde 10 milyon kişiye test yapıldı! Hepsi negatif

Çin’de perakende satışlar eylül ayında bir önceki yıla göre %3,3 genişledi. Endüstriyel üretim %6,9 büyürken yatırım büyümesi de çeyrek sonunda doku aylık sürecin %0,8 üzerine çıktı. Üçüncü çeyrekteki güçlü ithalat artışı geniş anlamda boğa piyasası işareti olarak görülse de GSYİH’da bir pürüz haline gelebilir.

Üretim bugüne kadar yıllık bazda %0,7 oranında genişledi ve bu da dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yılın ilk aylarında kaybettiği tüm zemini geri kazandığı anlamına geliyor.

Piyasalar tüm bu haberleri karışık bir seyirde değerlendirdi. Geçen hafta 5 yılın en yüksek seviyesine %1 oranla işlem gören Şangay borsası CSI 300 hisseleri seans orasında %0,3 oranında düşüş gösterdi. Yuan ABD Doları karşısında geçirdiği 18 ayın en güçlü seyrinin ardından hafif bir değişimle 6,7 dolara dayandı.

İthalattaki artış olumsuz mu?

Ekonomik iyileşmenin altında yatan en önemli faktörlerden birisi virüs nedeniyle fabrikaların hızlı bir şekilde küresel ölçekte tıbbi ekipman ve evden çalışma teknolojileri üretme telaşıydı. Bu ihracat gücü, ithalattaki son artışla dengelendi ve net ticaretin üretim artışına katkısı iç karartıcı oldu.

Avustralya bankası Natwest’in Singapur’daki Borsa Birimi’nde Çin Ekonomisti olarak çalışan Liu Piaqian güçlü ithalat büyümesinin, ekonomik büyümenin altında yatan toparlanmanın hızlandığını gösterdiğini belirterek “Bu durum olumsuz yorumlanmamalı” ifadelerini kullandı.

Çin ekonomisi toparlanıyor

 
Ekonomiyi de farklı yönettiler

İyileşen tablo, Çin'in rakip ülkelere kıyasla hükümet borçlanmasında ve merkez bankasının politikalarını gevşetmesinde nispeten ölçülü davranmasına rağmen geldi. Bunun yerine hükümet hedeflediği işletmeleri desteklemeye odaklandı ve Çin Merkez Bankası likidite akışını sağladı. Bugünkü okumalara göre ülkenin bu politikasını değiştirmesi için bir neden görülmüyor

Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang Pazar günü yaptığı açıklamada Çin’in ekonomiyi desteklemek için proaktif mali politikasına ve uygun bir para politikasına sahip olduğunu belirtti.

Yi internet üzerinden yapılan bir seminerde, “Özetle, şu anda Çin Kovid-19’u kontral altına almıştır. Genel olarak, Çin ekonomisi esnekliğini büyük bir potansiyelle birlikte koruyor. Küresel ekonominin de yararlandığı bu iyileşmenin devam etmesi bekleniyor” ifadelerinde bulundu.

İyileşmenin sorunları da yok değil

Virüs kontrol altına alınmış olsa bile tüketiciler yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık %7 oranında daha az para harcadılar. Turizm, eğitim ve seyahat gibi hizmet sektörleri iyileşmenin gerisinde kalmaya devam ediyor.

Bank of America Greater China Birimi Baş Ekonomisti Helen Qiao Bloomberg’e verdiği röportajda, “Ekonomi en güçlü haline tamamen geri dönmedi. Hizmet sektörü iyi durumda değil” ifadelerine yer veriyor.

Toparlanmanın işsizlik ve artan şirket ve hane halkı borçlarından kaynaklanan iç baskılara ne kadar dayanıklı olacağı da belirsiz. Dünyanın en borçlu gayrimenkul şirketi China Evergrande Group finansal güveni konusunda yatırımcıları sarsıyor.

Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden sonra Çin’in ABD ile ilişkilerinin nasıl geliştiğini de çok önemli hale getirecek. Ticari sürtüşmelerin herhangi bir şekilde kötüleşmesi, ihracatın canlanmasına bir engel olabilir.

IMF'ye göre küresel ekonomideki tek iyimser tablo

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinin analizi, Çin'den gelen dünya çapındaki büyüme oranının 2021'deki %26,8'den 2025'te %27,7'ye yükselmesinin beklendiğini gösteriyor. IMF küresel üretimin 2021 yılının sonunda kadar 2019 yıl sonu üretimini %0,6 oranında geçmesi beklentilerinin neredeyse tek sebebinin Çin’deki büyüme olduğunu belirtiyor.

IMF'den 'dijital para' uyarısı

Çin'in en büyük hedefi ekonomi

Ekonomiyi hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak Çin’in küresel hırsları için de büyük bir önem taşıyor. Geçen hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ülkenin teknoloji merkezi Shenzen’de yaptığı bir ziyarette ülkenin teknoloji ve diğer stratejik endüstrilerde liderliği alması gerektiği yönündeki çağrıyı ikiye katladı ve Çin için bunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.

"Yüz yıldır görülmeyen değişimler" döneminde teknolojik inovasyona "sarsılmaz" bir bağlılık çağrısında bulunan Xi, bu ay içinde yapılması beklenen Komünist Parti toplantısında görüşülmesi beklenen 5 yıllık yeni bir ekonomik planın merkezi bir parçası olması beklenen “özgüvenli bir politikanın” gereğini bir kez daha destekledi.

Çin’in yeni dijital parası dolaşımda

 

İngiltere’nin eksi faize ihtiyacı var

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)