BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya ekonomisi stagflasyonda----

Dünya ekonomisi stagflasyonda

Dünya ekonomisi stagflasyonda
27 Haziran 2022 - 11:23 www.finansgundem.com

Dünya ekonomisi henüz resesyona girmemiş olsa da stagflasyonda olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomistler ve uzmanlar, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceği üzerine tartışırken Allianz SE Ekonomi Başdanışmanı Mohamed El-Erian, ABD ekonomisinin stagflasyonda olduğunu söyledi. ABD ekonomisinin üzerinde yürüdüğü çizginin bir stagflasyon patikası olduğunu belirten El-Erian, bunun kanıtının ise yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyüme olduğunun altını çizdi.

Yumuşak iniş olasılığı kalmadı

Fortune’dan Erin Prater’ın haberine göre, Cambridge Üniversitesi Queens' College Başkanı Ekonomist El-Erian, verdiği röportajda, ABD ekonomisi için yumuşak iniş olasılığının önemli ölçüde düştüğünü söyledi. Bunda FED’in yaptığı hataların önemli payı olduğunu söyleyen El-Erian, FED’in enflasyona yeterince hızlı tepki vermediğini sözlerine ekledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, risk dengesinin önemli ölçüde resesyon lehine değiştiğini belirten El-Erian, “Maalesef FED’in frene sert şekilde basarak ekonomiyi resesyona doğru itmesi rahatsız edici derecede mümkün” şeklinde konuştu. FED’in güvenilirliğinin çok düşük seviyelerde olduğunu söyleyen El-Eriani, aynı zamanda FED’in sürekli olarak geciktiğinin de altını çizdi. El-Eriani, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada tüketici fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 9 yükselme olasılığından korktuğunu belirtmişti. El-Eriani’nin tahmini, yüzde 8,6’lık rekor enflasyon oranıyla neredeyse gerçekleşmişti.

Üç ana makroekonomik değişken

The State University of New York’tan Ekonomist Veronika Dolar, The Conversation’a verdiği röportajda stagflasyonu, ekonomide yavaşlama ve yüksek enflasyonun artan işsizlikle bir arada yaşanması şeklinde tanımlıyor. Ekonomistlerin klasik anlamda üç büyük makroekonomik değişkene odaklandıklarını belirten Dolar, bunların GSYİH, işsizlik ve enflasyon olduğunu belirtiyor.

FED’in güvenilirliği çok düşük seviyede.

Dolar, her parametrenin ekonominin nasıl gittiğine dair önemli ipuçlarını verdiğini söylüyor. Buna göre, GSYİH ya da bir başka deyişle üretilen tüm mal ve hizmetlerin toplam çıktısı ekonominin genel çerçevede nasıl gittiğini gösterirken işsizlik ise iş piyasasındaki verimliliği anlatıyor. Enflasyon ise fiyat hareketlerini ölçmekte kullanılıyor. Dolar’a göre bu üç değişken farklı hikayelere sahip olsa da bir noktada örtüşüyor.

Stagflasyonda iyi haber yoktur

Dolar, üç parametrenin üçünün de aynı anda iyi haberler vermesinin zor rastlanan bir durum olduğunun altını çiziyor. Dolar’a göre, düşük işsizlikle yüksek GSYİH ve yüksek enflasyonla dengelenebilirken; düşük enflasyon ise daha düşük GSYİH ve belki de daha yüksek işsizlikle dengelenebiliyor. Stagflasyon durumunda ise bir dengelenmenin söz konusu olmadığını belirten Dolar, “Stagflasyonda iyi haber yoktur” diyor.

Küresel ekonomilerin kâbusu: stagflasyon

 

Dünyaca ünlü yatırımcıya göre yolun sonu stagflasyon

 

Resesyon-stagflasyon-faiz artırımları ve piyasalara etkisi

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)