BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDünya Bankası'ndan şok Türkiye raporu----

Dünya Bankası'ndan şok Türkiye raporu

Dünya Bankası'ndan şok Türkiye raporu
10 Haziran 2014 - 14:01 www.finansgundem.com

Dünya Bankası'na göre Türkiye için büyüme görünümü kötüleşti...

Dünya Bankası, Türkiye için büyüme beklentilerini düşürdü. Dünya Bankası tarafından yayınlanan Global Ekonomik Görünüm Raporuna göre, Türkiye için büyüme beklentisi yüzde 3,5'ten yüzde 2,4'e çekildi.

Banka, 2015 yılı için büyüme beklentisini yüzde 3,9'dan yüzde 3,5'e indirirken, 2016 yılı için beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 3,9'a düşürdü.

Dünya Bankası'nın bu yıl için GSYH/Cari Denge beklentisi yüzde -7,1'den yüzde -6,0'a, önümüzdeki yıl için yüzde -6,8'den yüzde -6,2'ye, 2016 yılı için yüzde -6,5'ten yüzde -6,8'e revize edildi.

Banka kamu harcamalarının bu yıl yüzde 6,0, önümüzdeki yıl yüzde 6,3 ve 2016 yılında yüzde 4,0 artmasını bekliyor. Bankanın özel sektör tüketim harcamaları beklentisi ise sırasıyla yüzde 2,0, yüzde 3,0 ve yüzde 4,0 şeklinde oluştu.

Dünya Bankası, bu yıl sabit yatırımlarda yüzde 2,2 düşüş tahmin ederken, önümüzdeki yıl yüzde 10,5, 2016 yılında ise yüzde 13,4 büyüme öngördü.

Bankanın ihracat artış beklentisi bu yıl için yüzde 6,6 olurken, önümüzdeki iki yıl için sırasıyla yüzde 6,3 ve yüzde 5,4 şeklinde oluştu.

Türkiye için büyüme görünümü kötüleşti

Dünya Bankası'na göre Türkiye için büyüme görünümü, sıkılaşan global finansal şartlar ve gelişmekte olan piyasalara azalan sermaye akışları ışığında kötüleşti. Bununla birlikte Dünya Bankası, son dönemde gelen aktivite göstergelerin, güçlü ihracat talebinin etkisi ile Türk ekonomisinde sürpriz bir esnekliğin, direncin oluştuğuna da işaret etti.

Dünya Bankası bugün yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye'de iç talebin yüksek enflasyon ve TL'deki değer kaybı ile yavaşlamakta olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin sanayi üretiminin ilk çeyrekte güçlü dış talebin etkisi ile dirençli olmaya devam ettiğini ifade eden Dünya Bankası, ancak ivmenin yavaşladığını ve yüksek enflasyon ve kurdaki devalüasyonun etkisi ile iç talebin gerilemekte olduğunu belirtti.

Dünya Bankası, Türkiye için 2014 yılı GSYH büyüme tahminin yüzde 3,5'den 2,4'e indirirken, 2015 tahminini yüzde 3,9'dan yüzde 3,5'e ve 2016 tahminini yüzde 4,2'den 3.9'a revize etti.

Gelişmekte olanh Avrupa ve Orta Asya bölgesi için görünümün, bölgedeki bir dizi büyük ekonomide yaşanan beklenenden keskin yavaşlamanın etkisi ile kötüleştiğini ifade eden Dünya Bankası, AB ile Rusya arasında politik gerilimin tırmansının bölge için ana risk faktörlerinden biri olduğunu vurguladı. Rusya'nın petrol ve gaz arsında bir aksamanın veya global güvende bir olumsuzluğun bölge ekonomisi için maliyetli olacağını ifade eden Dünya Bankası, Türkiye'nin yurtiçi ve dış şoklara karşı kırılgan olmaya devam ettiğini belirtti.

Dünya Bankası, daralan özel tüketim ve yatırımların bu yıl cari işlemler açığının GSYH'ya oranının yüzde 6,0'ya gerilemesine yardım edeceğini öngördü. 2014 yılı için cari işlemler açığı/GSYH tahminini yüzde 7,1'den 6,0'a indiren Dünya Bankası, 2015 tahminini yüzde 6,8'den 6,2'ye çekti. DB, 2016 tahminini ise yüzde 6,5'ten 6,8'e yükseltti.

Dünya Bankası, Brezilya ve Türkiye'nin cari işlemler açığında iyileşmeleri, Hindistan, Tayland ve Güney Afrika'da yaşananlara göre daha az kayda değer olduğuna da vurgu yaptı.

Dünya Bankası, Türkiye'de özel sektör tüketiminin bu yıl yüzde 2,0, 2015 yılında yüzde 3,0 ve 2016 yılında yüzde 4,0 büyümesini bekliyor. 2014 yılında kamu harcamalarında yüzde 6,0 artış bekleyen Dünya Bankası, sabit yatırımların ise yüzde 2,2 gerileyeceğini öngörüyor.

Dünya Bankası raporunda, gelişmekte olan ülke faiz oranlarında Nisan ayından bu yana devam eden düşüşün, yurtiçi kredi ve talep şartlarında iyileşmeye yol açması halinde bunun Brezilya ve Türkiye gibi fiyat, ücret baskıları, cari işlemler açıkları yüksek ülkelerde kırılganlıkların sürmesine yol açabileceğini vurguladı.

Dünya Bankası raporunda euronun değer kaybetmesi halinde, şirketlerinin yurtiçi kredilerinin büyük bölümü ABD Doları cinsinden olan Türkiye'nin, Lübnan ile birlikte baskı altında kalabileceğine de işaret etti.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şok mu11 Haziran 2014 10:23

    yahu bunun neredi şok? sağır sultan duydu durumun iyi olmadığını. Dua edelim de bir kriz gelmesin. yoksa bu sahte büyüme, yalnızca inşaata dayalı büyüme yüzünden konut piyasaı, sonra bankacılık piyasası sonra tüm piyasalar allak bullak olmasın.