BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya Bankası'ndan şok Türkiye raporu----

Dünya Bankası'ndan şok Türkiye raporu

Dünya Bankası'ndan şok Türkiye raporu
25 Mayıs 2014 - 09:09 www.finansgundem.com

Dünya Bankası’nın raporunda Türkiye’nin ihracat politikası çok sert eleştirildi.

2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunan Türkiye’ye, Dünya Bankası’ndan oldukça sert ihracat uyarısı geldi. Banka’nın raporuna göre Türkiye, tekstil ve konfeksiyon gibi her ülkenin ürettiği ürünleri ihraç ediyor, bu ürünlerin talebi giderek daralıyor. Dünya Bankası, Türkiye’nin ihraç ettiği mallara ‘kalite’ eleştirisi de getirdi, montaj ürünleri sattığına dikkat çekti. Dünya Bankası’nca hazırlanan “Yüksek Gelir Statüsüne Geçişte Dış Ticaretin Rolü” raporuna göre, Türkiye’nin ihracat sepeti yeterli çeşitlilikte değil. Türkiye, büyük ölçüde konfeksiyon ihracatına bağımlı iken, son yıllarda metal, makine, tarımsal gıda ürünleri ile otomotiv parçası ihracatını da artırmaya başladı. Raporda, Türkiye’nin rakibi ülkelere göre, en düşük fiyatlı ürünlere yoğunlaştığı belirtilerek Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerde ‘kalite’ sorunu yaşandığı vurgulandı. 

Raporda, daha kaliteli ihraç ürünlere sahip olan firmaların pazarda varlıklarını sürdürebileceklerine dikkat çekildi. Türkiye’nin montaja dayalı ihracat yaptığı eleştirisi de getirildi. Raporda, Türkiye’nin dünyada talebi çok fazla olmayan ürünlerin ihracatında uzmanlaştığı belirtilerek Türkiye’den ihraç edilen malların küresel pazarlarda çok fazla büyümediği ifade edildi.

İHRACATI AŞAĞIYA ÇEKİYORLAR
Rapora göre, Türkiye orta teknolojili ürün ihracatını artırmasına karşın yüksek teknolojili ürünlerin ihracatında ilerleme kaydedemiyor. Hatta bu ürün grubunda ihracat düşüşü dahi yaşanıyor. Raporda, “Türkiye’nin ihraç ettiği ürünler, ihracat büyümesini güçlü şekilde aşağı çekiyor. Türkiye’nin yüksek büyümeye sahip ürünlerde üstünlüğü yok” denildi. Raporda, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin mümkün olduğu belirtilirken, “Ancak bunun için küresel pazar payını artırmalı. Daha yüksek kaliteli mallar üretmeli, kalite ve teknolojiyi artırmalı” denildi.

İHRACATÇILAR NE DEDİ?

İsmail Gülle / Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği
“Dünyada sadece tekstilin cirosu 700 milyar dolar. Hazır giyimin cirosu ise 1 trilyon 100 milyar dolar. Dünyadaki bu büyük ciroya karşın biz sadece 30 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. 2013’te hâlâ tekstil ve hazır giyimin ülkede en çok ihracatı yapan sektör olması çok istenen durum değil. Ama sektör değişim dönüşüm içinde. Uzaya gönderilen mekiğin yüzde 50’si tekstil. Sadece çamaşır çorap olarak görmemek lazım. Türkiye artık sadece don gömlekle tekstil yapmıyor.”

Mehmet Büyükekşi / Türkiye İhracatçılar Mec. Bşk.
“Rapordaki tespitler, 2023 hedeflerine ulaşmada bize yol gösterecek. Türkiye artık ihracatında 4 kritik alana yoğunlaşıyor. Bunlar marka, tasarım, AR-GE ve inovasyon. Firmalarımızı inovatif üretimler yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Türkiye'nin inovasyon açığını hızla kapatacağız. İnovasyon haftası düzenleyip Anadolu'da da inovasyon etkinlikleri gerçekleştireceğiz. İlk etkinliğimizi önümüzdeki hafta İzmir'de yapacağız. Tüm firmalarımızı inovasyon etkinliklerimize bekliyoruz.”

İHRACATTA İLK ÜÇ (2013)
*Otomotiv sektörü / 21.3 milyar dolar *Kimyevi maddeler / 17.4 milyar dolar *Hazırgiyim ve konfeksiyon / 17.3 milyar dolar. (Deniz Çiçek-Habertürk)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)