BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya Bankası'ndan küresel büyüme tahmini----

Dünya Bankası'ndan küresel büyüme tahmini

Dünya Bankası'ndan küresel büyüme tahmini
10 Ocak 2023 - 17:33 www.finansgundem.com

Küresel ekonominin 2023'te yüzde 1,7 ve 2024'te yüzde 2,7 büyüyeceği tahmin eden Dünya Bankası, büyümedeki keskin gerilemenin yaygın olmasının beklendiğini belirtti.

Dünya Bankası'nın son "Küresel Ekonomik Beklentiler" raporuna göre, yükselen enflasyon, yüksek faiz oranları, azalan yatırım ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu aksamalar karşısında küresel büyüme keskin bir şekilde yavaşlıyor.

Raporda, "Kırılgan ekonomik koşullar göz önüne alındığında, beklenenden yüksek enflasyon, onu kontrol altına almak için faiz oranlarındaki ani artışlar, KOVID-19 salgınının yeniden canlanması veya artan jeopolitik gerilimler gibi herhangi bir yeni olumsuz gelişme, küresel ekonomiyi durgunluğa itebilir. Bu, 80 yılı aşkın bir süredir ilk kez aynı on yıl içinde iki küresel durgunluğun meydana gelmesine işaret ediyor" değerlendirmesine yer verildi.

Küresel ekonominin 2023'te yüzde 1,7 ve 2024'te yüzde 2,7 büyüyeceği tahmin eden Dünya Bankası, büyümedeki keskin gerilemenin yaygın olması beklendiğini belirterek 2023 tahminlerinin gelişmiş ekonomilerin yüzde 95'i ve gelişmekte olan piyasaların yaklaşık yüzde 70'i için aşağı yönlü revize edildiğini vurguladı.

Gelişmiş ekonomilerdeki 2022'de yüzde 2,5 olduğu tahmin edilen büyümenin 2023'te yüzde 0,5'e yavaşlayacağı tahmin eden Dünya Bankası, "Son yirmi yılda bu ölçekteki yavaşlamalar küresel bir durgunluğun habercisi oldu." değerlendirmesini de yaptı.

ABD'de büyümenin 2023'te %0,5'e düşeceği tahmin eden Dünya Bankası, bunun 1970'ten bu yana resmi durgunluklar dışındaki en zayıf performans olacağını da vurguladı.

Euro Bölgesi 2023 yılı büyümesi için tahminini yüzde 1,90'dan yüzde sıfır seviyesine revize den Dünya Bankası, Çin için büyüme beklentisini de yüzde 5,2'den yüzde 4,3'e indirdi.

Çin hariç, gelişen piyasa ve kalkınmakta olan ekonomilerdeki büyümenin 2022'deki %3,8, 2023'te %2,7 olmasını bekleyen Dünya Bankası, "Bu, yüksek enflasyon, para biriminin değer kaybı, daha sıkı finansman koşulları ve diğer yerel ters rüzgarlar ile birleşen önemli ölçüde zayıf dış talebi yansıtıyor" dedi.

2024'ün sonunda, gelişmekte olann ve kalkınmakta olan ekonomilerdeki GSYH seviyelerinin pandemi öncesi beklenen seviyelerin yaklaşık yüzde 6 altında olacağın öngören Dünya Bankası, küresel enflasyonun ise pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalmaya devam edeceğini savundu.

Önümüzdeki 2 yıl boyunca, gelişmekte piyasalarda ve kalkınmakta olan ekonomilerde kişi başına gelir artışının ortalama yüzde 2,8 olacağı öngörüldüğünü belirten Dünya Bankası, dünyadaki aşırı yoksulların yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan Sahra Altı Afrika'da, 2023-24 döneminde kişi başına düşen gelirdeki artışın ortalama yalnızca yüzde 1,2 olmasının beklendiğini ve bu oran yoksulluk oranlarının düşmesine değil artmasına neden olacağını ifade etti.

Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?

 

Küresel enflasyonda kademeli düşüş bekleniyor

 

2022’nin küresel piyasalara faturası 30 trilyon dolar

 

2023’te küresel borsaların 3 büyük gündemi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)