BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünya Bankası Afganistan’da projeleri yeniden başlattı----

Dünya Bankası Afganistan’da projeleri yeniden başlattı

Dünya Bankası Afganistan’da projeleri yeniden başlattı
20 Nisan 2022 - 04:38 www.finansgundem.com

Dünya Bankası'nın Afganistan'da sağlık, tarım ve geçim kaynaklarına odaklanan üç proje üzerinde tekrar çalışmaya başladığı, ancak eğitim projeleri için ayırdığı yaklaşık 150 milyon doları bekleteceği öğrenildi

Afganistan’da Mart ayında Taleban’ın kız çocuklarının liseye gitmesini yasaklamasından sonra bu ülkedeki projelerini durduran Dünya Bankası’nın üç proje üzerine yeniden çalışmaya başlayacağı bildirildi.

İsimlerinin verilmemesi koşuluyla Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak, Dünya Bankası'nın Afganistan'da sağlık, tarım ve geçim kaynaklarına odaklanan üç proje üzerinde tekrar çalışmaya başladığını, ancak eğitim projeleri için ayırdığı yaklaşık 150 milyon doları bekleteceğini söyledi.

Çok uluslu kalkınma bankası, yaklaşık 600 milyon dolar değerindeki dört projenin tamamını, Taleban'ın kız çocuklarının devlet liselerindeki eğitimlerini yasaklamasından derin endişe duyduğunu açıklayarak Mart ayı sonlarında askıya almıştı.

ABD Maliye Bakanlığı dün, G-7 ülkelerinin ve Afganistan Yeniden Yapılandırma Fonu'nun diğer büyük bağışçılarının Cuma günü Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın bahar toplantıları sırasında ülkede artan ekonomik ve gıda güvenliği sorunlarını görüşmek üzere biraraya geleceğini açıkladı.

Kaynaklardan biri, toplantılarda IMF, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu ve İslam Kalkınma Bankası da dahil olmak üzere bazı çok uluslu kuruluşların da yer alacağını söyledi.

Dünya Bankası, dört proje üzerinde çalışmayı durdurduğunda, politikalarının, fon tarafından finanse edilen tüm faaliyetlerin Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarına erişimi ve hizmetlerin eşitliğini desteklemesini gerektirdiğini kaydetmişti.

Kaynaklardan biri, Afganistan'da derinleşen ekonomik krizin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının tetiklediği gıda ve enerji fiyatlarının artmasıyla daha da kötüleştiği gözönüne alındığında, yetkililerin yaklaşık 450 milyon dolar değerindeki üç eğitim dışı proje için "hazırlıklara devam etmeye" karar verdiklerini söyledi.

Afganistan'da kişi başına gelirde büyük düşüş

Dünya Bankası geçen hafta, Afganistan ekonomisine ilişkin kötü bir tablo yayınladı. Banka, ABD liderliğindeki yabancı güçlerin ülkeden çekilmesiyle Taleban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından 2021 yılının son dört ayında kişi başı gelirin üçte birden fazla düştüğünü belirtti.

Banka, Afganistan’da hanehalklarının yaklaşık yüzde 37'sinin gıda giderlerini karşılamak için yeterli parası olmadığını, yüzde 33'ünün gıda alabildiğini, ancak daha fazlasını karşılayamadıklarını söyledi.

BM’ye göre Afganistan’da yaklaşık 23 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor.

BM kurumları tarafından uygulanacak yeni projeler için fonların kullanımını serbest bırakmayı kabul ettiğinde Dünya Bankası, "kızların ve kadınların katılımını ve destekten yararlanmalarını sağlamaya güçlü bir şekilde odaklanmayı" beklediğini belirtmişti.

Taleban, çalışmalarını kısıtlamak ve yakın bir erkek akraba eşlik etmedikçe seyahatlerini sınırlamak gibi kararlarla, son yirmi yılda ülkede kadınların elde ettiği haklara son verdi. Çoğu kız çocuğunun yedinci sınıftan sonra devlet okuluna gitmesi yasaklandı. (Amerikanın Sesi)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)