BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDünya 2030’a kadar dijital euroyla tanışabilir----

Dünya 2030’a kadar dijital euroyla tanışabilir

Dünya 2030’a kadar dijital euroyla tanışabilir
15 Temmuz 2021 - 12:11 www.finansgundem.com

Çin’in dijital para birimi hamlesinde sona yaklaşmasıyla ve küresel nakit kullanımının azalmasıyla Avrupa’da dijital euro konusu önem kazandı. Uzmanlar 2026’dan itibaren dijital euronun sahneye çıkabileceğini öngörüyor

FİNANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknolojik gelişmelerin nakit para kullanımını azalttığı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in dijital yuan testlerini hızlandırdığı ekonomik ortam Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da dijital para araştırmalarını hızlandırmasına yol açıyor.

Çarşamba günü ECB’den yapılan açıklamada dijital euro ile ilgili iki yıllık bir araştırmada paranın, “dizaynı ve dağıtımına ilişkin kilit konuların” inceleneceği ve piyasaya potansiyel etkilerinin analiz edileceği belirtildi. Dijital euroya ilişkin son karar bu araştırmanın ardından gelebilir.

ECB'nin Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta bir blog yazısında, "Ödeme yöntemlerine ilişkin manzarayı ve hatta tüm finansal sistemi dönüştürme potansiyeline sahip olan dijital dönüşüm göz önüne alındığında, merkez bankalarının cesur olması ve değişimin hızına ayak uydurması gerekiyor" dedi.

CNN International’In haberine göre potansiyel bir dijital euro nakit paranın yerini almasa da aynı şekilde çalışır. Avrupalılar, banknotlarla mal veya hizmet için ödeme yapmak yerine, Avrupa Merkez Bankası veya ulusal merkez bankaları tarafından dijital cüzdana verilen elektronik bir para birimini kullanabilirler.

Panetta, merkez bankasının araştırma süreci sona erdiğinde dijital bir euro geliştirmeye başlamayı hedefleyeceğini söyledi. Bu sonraki süreç merkez bankası yetkilisine göre "yaklaşık üç yıl sürebilir." Avrupa 2026'da potansiyel bir dijital para birimini piyasaya sürmeye hazırlanıyor olabilir.

Avrupa neden harekete geçiyor?

ECB, dijital euronun piyasaya sunulmasından önce "birçok sorunun hala cevaplanması gerektiğini" kabul ediyor. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde yaptığı açıklamada, "dijital çağda vatandaşların ve firmaların en güvenli para biçimi olan merkez bankası parasına erişmeye devam etmesini sağlamak" için konunun araştırmaya değer olduğunu düşündüğünü söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ECB'nin harekete geçmek için çok uzun süre beklemenin sonuçlarından endişe duyduğu da görülüyor.

Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau geçen ay yaptığı bir konuşmada, nakit kullanımı azaldıkça ve yeni dijital paralar ve coinler ortaya çıktıkça merkez bankası parasının bir kenara atılabileceğini söyledi. Avrupa, Facebook'un 2019'da kendi dijital para birimi oluşturma planlarını açıklamasının ardından dijital euroyu daha ciddi bir şekilde araştırmaya başladı.

Villeroy ayrıca Çin'in bir dizi Çin şehrinde halihazırda mevcut olan dijital yuanı piyasaya sürme konusundaki ilerlemesini de vurguladı. Fransa Merkez Bankası Başkanı, "Asıl risk Avrupa'nın sadece euronun uluslararası rolünü güçlendirme konusunda değil, aynı zamanda bu gücünü koruma yolunda da ivme kaybetmesidir. Buradaki zorluk aynı zamanda jeopolitik bir endişe kaynağıdır" dedi.

Ancak bazı uzmanlar, tüketicilerin büyük bir kısmının kredi kartı, banka kartı veya mobil ödeme hizmetleri kullanarak işlem yaptığı göz önüne alındığında, dijital bir euronun gerekli olup olmadığı konusunda şüpheyle yaklaşılması gerektiğini belirtiyor.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in Kıdemli Üyesi Grégory Claeys, "İnsanların buna gerçekten ihtiyacı olduğu konusunda biraz şüpheciyim" ifadelerine yer veriyor.

Dijital dolar mümkün mü?

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri de dijital dolar olasılığını tartışıyor. Ancak ABD’li merkez bankası yetkilileri Avrupalı meslektaşlarından daha temkinli hareket ediyor.

FED’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Randal Quarles geçen ay yaptığı açıklamada, merkez bankası dijital para birimi(CBDC) oluşturma yönündeki her türlü önerinin bankanın yüksek standartlarını geçmesi gerektiğini söyledi.

Quarles açıklamasında dijital para birimlerine ilişkin, “Bu yeniliğe kapılmadan önce, bir CBDC'nin neler sunacağını dikkatli bir eleştirel analize tabi tutmamız gerektiğini düşünüyorum” sözlerini kullandı. ABD Doları’nın "halihazırda yüksek oranda dijitalleştiğini" kaydeden yetkili, ABD'nin sadece diğer merkez bankaları hamle yapıyor diye harekete geçmemesi gerektiği fikrini ileri sürüyor.

FED yetkilisi açıklamasında, "Doların küresel rezerv para birimi statüsünün veya doların uluslararası finansal işlemlerde baskın para birimi olarak rolünün yabancı bir CBDC tarafından tehdit edilmesi pek olası görünmüyor" ifadelerine yer verdi.

Doge ve Ether'in çeyreklik kazancı

 

Bitcoin yükselirken, dolar geriliyor

 

Kripto paraların önündeki yeni engeller

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)