BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDudley: Fed, iş gücü piyasasını gevşetme bağlamında bir şey başarmış değil----

Dudley: Fed, iş gücü piyasasını gevşetme bağlamında bir şey başarmış değil

Dudley: Fed, iş gücü piyasasını gevşetme bağlamında bir şey başarmış değil
07 Kasım 2022 - 17:04 www.finansgundem.com

Eski New York Fed Başkanı Bill Dudley, Fed'in istihdam piyasasını gevşetmek açısından başarılı olmadığını ve daha yolun başında olduğunu belirtti.

Fed agresif sıkılaşma sürecine son toplantıda da devam ederken, istihdam piyasasından gelen veriler uzmanların Fed'e yönelik eleştirilerine de yeni bir boyut ekledi.

Eski New York Fed Başkanı Bill Dudley, Fed’in art arda 4 toplantıda yaptığı 75'er baz puanlık artıştan sonra bile ABD istihdam piyasasını gevşetme bağlamında henüz "hiçbir şey başaramadığını" söyledi.

Bretton Woods Komitesi Başkanı Dudley, pazartesi günü Singapur'da finansın geleceği konulu bir konferansta yaptığı açıklamada, cuma günü tarım dışı istihdam verilerinin 261 binle beklentilerin üstünde gelmesi ve ekim ayında gelen işsizlik oranındaki ufak çaplı yukarı yönlü yükselişin “gevşeyen bir iş gücü piyasası için tutarlı” olmadığına dikkat çekti.

Dünyanın geri kalanın sancılı bir süreç bekliyor

Dudley önümüzdeki dönemle ilgili “Yapılacak çok fazla iş var ve bu ne yazık ki dünyanın geri kalanı için çok sancılı bir süreç anlamına geliyor. Fed sıkılaşmaya devam ettikçe dolar değer kazanıyor ve bu özellikle yüksek miktarda dolar borç alan gelişmekte olan piyasalar olmak üzere ekonomiler üzerinde daha fazla baskıya neden oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Dudley, "Fed’in bu konuya tepkisi 'Size bu acıları yaşattığımız için çok üzgünüz ancak asıl sorunumuz olan ABD enflasyonunu yüzde 2’ye çekmekle ilgilenmemiz gerekiyor’ oldu. Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapmak istediği şey bugün yeterince ilaç alarak enflasyon beklentilerinin çıpasız hale gelmesini önlemek ve böylece ileride çok daha sert önlemler almak zorunda kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT'de yer alan haberde, Dudley, Fed'in sıkılaşmaya çok yavaş başladığını ve bunun yapmak zorunda kaldığı 4 büyük faiz artışıyla açıkça görüldüğünü söyledi.

“Ekonomiyi yavaşlayacak ve enflasyonu aşağı çekecek kadar politikayı sıkılaştırmaya yönelik misyonun başında olduklarının altını çizen Dudley, “Fed aslında iş gücüpiyasasını gevşetme bağlamında henüz bir şey başarmış değil” dedi.

Enflasyon geçici mi?

Dudley Kovid sonrası enflasyonun geçici olup olmadığı konusundaki tartışmanın yanıltıcı olduğunu ve mevcut durumun hem geçici hem de kalıcı enflasyonun unsurlarına sahip olduğunu belirtti.

“Kullanılmış araba fiyatları gibi geçici unsurlar var ancak çok daha kalıcı olan unsurlar da var. Bugün ABD’de sahip olduğumuz sorun hangi ölçüyü esas aldığınıza bağlı olarak temel enflasyonun yüzde 4 ila 6 arasında bir yerde olması” dedi.

Fed enflasyon hedefini yükseltecek mi?

Eski New York Fed Başkanı Fed'in yüzde 2’lik enflasyon hedefini yükseltip yükseltmeyeceği konusunda ise kuşkuları olduğunu çünkü insanların bunu güvenilirliği artırıcı bir hareket olarak görmeyeceğini söyledi.

ABD finans piyasalarındaki istikrar hakkında sorulara da cevap veren Dudley 2008’de yaşanan finansal krizden bu yana bankacılık sistemini desteklemeye çok daha fazla odaklanıldığı ve hane halkı ve işletmelerin bilançolarının çok daha iyi bir noktada olması nedeniyle endişelerin büyük olmadığını vurguladı.

Fed: ABD'de enflasyon gittikçe yükseliyor

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geriledi

 

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)