BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatDSÖ: Afrika kıtasında çocuk felcinin kökü kurutuldu----

DSÖ: Afrika kıtasında çocuk felcinin kökü kurutuldu

DSÖ: Afrika kıtasında çocuk felcinin kökü kurutuldu
25 Ağustos 2020 - 11:42 www.finansgundem.com

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, en son dört yıl önce Nijerya'nın kuzeydoğusunda görülen çocuk felci hastalığının Afrika kıtasında tamamen ortadan kalktı. Böylece Afrika'nın "çocuk felcinden arındırılmış bölge" olarak sertifikalandırıldı.

DSÖ'den yapılan açıklamada "hükümetlerin, bağışçıların, ön saflarda çalışan sağlık ekiplerinin ve toplumların büyük çabaları sonucu kıtadaki 1 milyon 800 bin çocuğun hayat boyu felç olma tehlikesinden kurtuldu" denildi.

DSÖ Genel Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus'ın yanı sıra Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in de katıldığı basın toplantısıyla duyurulan başarının, günde ortalama bin çocuğu sakat bırakan hastalığın kökünün küresel çapta kurutulması için çok önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Uluslarararası Rotary Derneği çocuk felci yerel koordinatörü Nijeryalı doktor Tunji Fushi "Mutluluk sözcüğü yetersiz kalır. 30 yıldır bu maratonu koşuyoruz. Bu gerçek bir başarıdır" diye konuştu.

Nijerya'da zorlu mücadele
200 milyondan fazla nüfusa sahip olan Nijerya'nın kuzeyindeki çoğunluğu Müslüman olan bölgelerde yürütülen çocuk felcine karşı aşılama kampanyaları Boko Haram ve IŞİD gibi aşırı grupların karşı kampanyaları nedeniyle sekteye uğradı. 2016 yılında Borno eyaletinde dört vaka tespit edilmesi üzerine bu bölgedeki çalışmalar yoğunlaştırıldı.

Aşılama ile genç Müslümanların kısırlaştırmaya çalışıldığını ileri süren dinci gruplara karşı zaman zaman Nijerya ordusundan ya da yerel silahlı gruplardan destek alan uluslararası girişimler halkın hastalık hakkında bilgilendirilmesi ve güveninin kazanılması için büyük çaba sarf etti.

Son dört yıldır hiç vakanın görülmediği bölgede halen yaklaşık 30 bin çocuğa aşı yapılamamasına karşın bölgede bir salgının başlama ihtimalinin düşük olduğu kaydediliyor.

Çocuk felciyle küresel mücadele
Poliomiyelit olarak da bilinen çocuk felci, polio virüsünün sinir sistemine saldırarak bebeklerin ve çocukların ömür boyu felç olmasına ya da sakat kalmasına neden olan bulaşıcı bir hastalık.

1950'lerde geliştirilen aşı sayesinde yayılmanın azalmasına rağmen hastalık Asya ve Afrika'daki yoksul toplumlarda görülmeye devam etti.

DSÖ verilerine göre 1988'de küresel çapta 350 bin çocuk felci vakası görülürken bu sayı 1996'da yalnızca Afrika kıtası için 70 binden fazla seyrediyordu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), DSÖ, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Uluslararası Rotary Dernekleri ile Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından oluşturulan Küresel Çocuk Felci Eradikasyon Girişimi'nin başlattığı aşılama kampanya sonucunda son 30 yıl içinde 19 milyar dolardan fazla para toplandı.

Dünyadaki son çocuk felci vakaları Afganistan ve Pakistan'da görülüyor. Bu yıl her iki ülkede tespit edilen toplam vaka sayısı 87 olarak bildirildi.

Tükiye'de durum nedir?
1988 yılından bu yana çocuk felci vakası görülmeyen Türkiye'ye 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından “çocuk felcinden arındırılmış bölge” sertifikası verildi.

Ancak çocuk velci vakası görülen Suriye’den Türkiye’ye doğru yaşanan nüfus hareketliliği nedeniyle, Sağlık Bakanlığı Çocuk Felci Sertifikasyon Komitesi tarafından tüm Türkiye’yi kapsayacak bir aşı kampanyası başlatıldı. Eksik kalan illerdeki aşılama faaliyetlerinin tamamlandığı kampanya ile toplam 1,5 milyon çocuğa ulaşıldı.
(Berrak Kanbir, Rodriguez Sanmartin /euronews)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)