BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDraghi, Jackson Hole'da ne konuşacak----

Draghi, Jackson Hole'da ne konuşacak

Draghi, Jackson Hole'da ne konuşacak
22 Ağustos 2017 - 08:00 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, piyasaların merakla beklediği Jackson Hole toplantılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte Gökçe'nin o yazısı:

ABD Merkez Bankası her yıl ağustos ayında, nerede ise tüm dünyayı Wyoming Jackson Whole toplantısına çağırır. Bu yıl da 24-26 Ağustos arasında gene toplantı var. (Perşembe-cumartesi arası).

Ancak bu sefer sadece FED değil Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın Başkanı Mario Draghi’nin söyleyecekleri daha önemli olacak. Draghi öğle yemeğinde konuşacak. Draghi en son 2014 yılında önemli bir konuşma yapmıştı. Bu konuşmada quantitative easing neden yapılmak zorundadır konusu güzelce anlatan Draghi, şimdi neden ve ne zaman “quantitaive easing” kaldırılmalı tezini konuşacak.

Bazı veriler önemli olacak tabii. Euro Bölgesinde işsizlik oranı yüzde 9.1 oranına indi. Halbuki 2014 Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 11.5 idi. Bugünki rakam Şubat 2009 tarihinden bu yana en düşük oran. Ağustos 2014 tarihinden bu yana işsiz insan sayısı ise 3.7 milyon kişi azalmış bulunuyor.

Ekonomik büyüme de kuvvetlenmiş bulunuyor. 2014 yılı Haziran ayında 12 aylık büyüme oranı 1.1 idi. Üç yıl sonra bu rakam 2.2 düzeyine çıkmış bulunuyor.

Enflasyon hedefi de yüzde 2.2 idi, ama enflasyon şimdi oldukça düşük ve yıllık ancak yüzde 1.3 düzeyine gelebildi.

Ancak şimdi para politikasının hâlâ destek verse de, biraz azaltılması gerektiği düşünülüyor.

Draghi ve Yellen, yani Avrupa Merkez Bankası ile ABD Merkez Bankası hala 2018 yılında ne yapacaklarını düşünürken, bu toplantı bu yıl AB’nin 7 Eylül ve 26 Ekim toplantıları hakkında da bilgi verecek.

Para politikası aralık ayına kadar uygulanır olacak , hatta bazı uzmanlar 2018 başında da devam etmesini düşünüyorlar, ama tabii çok daha az bir parasal destek konuşuluyor. Bu durum bilindiğinden de euro diğer paralara karşı değerleniyor.

Draghi daha evvelki dönemlerde, Merkez Bankası büyüme ve enflasyonu arttırmak için likiditeyi arttırırken, ülkeler ise bütçe açıklarını azaltmaya çalışıyorlardı, yani ters etki yapıyorlardı diyor. Şimdi ise her iki tarafın da aynı yönde politika uygulaması gerek deniyor. Ayrıca Avrupa ekonomilerinin işçileri işe almak konusunda pahalı ve kompleks kuralları düzeltmeleri gerekiyor.

İspanya 2012 yılında istihdam kurallarını değiştirirken örneğin, Fransa ve de ve İtalya Draghi’nin dediklerini yapmamıştı. Ayrıca Draghi ne kadar söylese de bu ülkeler enflasyonu biraz artırmaya yanaşmamışlardı.

Draghi bazı ülkelerin enflasyon beklentilerini de Draghi’nin düşündüğü kadar artırmadıklarını , halbuki Merkez Bankası'nın orta dönem hedefine kadar yükseltmeleri gerektiğini ısrarla vurguluyordu. Aksi taktide enflasyon hedefin çok altında kalabilirdi. Bono geri alma işleminin ise çok hızlı yapılmaması ve de büyümeye etki edecek önlemlerin çok hızla azaltılmaması gerekiyor da diyordu.

Bakalım bu hafta sonunda ABD Merkez Bankası'nın ve başkanının yaklaşımı Draghi ve Avrupa ile ne kadar uyumlu olacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)