BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDövizzedeye Meclis’ten çözüm çıkmadı----

Dövizzedeye Meclis’ten çözüm çıkmadı

Dövizzedeye Meclis’ten çözüm çıkmadı
14 Temmuz 2014 - 06:50 www.finansgundem.com

Kur artışından dolayı mağdur olan dövizzedeler hakkında yasal düzenleme yapılması için muhalefet tarafından önerge verildi ama beklenen olmadı

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba yasa tasarısının görüşmeleri sırasında 2007-2009 yıllarında Japon Yeni veya İsviçre Frangı cinsiden kredi kullanarak, kur artışından dolayı mağdur olan dövizzedeler için yasal düzenleme yapılması için muhalefet tarafından önerge verildi. Ancak iktidar milletvekilleri ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) yetkilileri konunun bankalar tarafından çözülme noktasına geldiğini belirterek, yasal düzenleme yapılmasına karşı çıktılar.

Dünya'nın haberine göre, Meclis Plan ve Bütçe Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, sorunun bankalar ve dövizzede müşteriler arasında çözülme noktasında olduğunu belirtti.

Bilgiç, Fibabanka, Anadolu ve Finansbank’ta sorunun sürdüğünü ifade ederek, “Bize Bankalar Birliği kanalıyla gönderilen bilgide Fibabanka’daki 105 kişiden 84’ü, Anadolu Bank’ta 176 kişiden 105’i, Finansbank’ta da 370 kişinin yapılandırma için başvurduğu bilgisi var. Müdahaleyi Meclis çatısı altında yapmak doğru değil. Yasal düzenlemeyi uygun bulmuyoruz” dedi.

Söz konusu önergenin görüşmeleri sırasında hükümet adına görüşmelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise sayısının 600’e kadar indiğini ifade ederek, yasal müdahalenin doğru olmadığını bildirdi. Yasal bir düzenleme uygun bulunmadığı için torba tasarıya girmedi. Geçtiğimiz şubat ayında iktidar ve muhalefet partileri arasında sağlanan ittifakla Meclis Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile sorunun çözümü konusunda temasa geçti. Görüşmelerin ardından TBB’nin tavsiye niteliğinde aldığı kararla, kredisini yapılandıran ve dava açanlar kapsam dışına alındı. 250 bin TL altında kredi kullananların aldığı kredi tutarının ilk günkü kurdan TL’ye çevrilip yüzde 1,25 faiz oranıyla yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Fakat kredinin kullandırıldığı tarihte yurtdışında yerleşik olan veya geliri döviz cinsinden olduğu belgelenen müşterilere kullandırılan krediler ve tavsiye kararının açıklandığı tarihten önce kapatılmış veya yapılandırılmış olan krediler ile yargıya intikal etmiş olan krediler kapsam dışında bırakıldı. Bu düzenlemeyi dövizzedeler yetersiz bulurken, kredi kullananların sadece yüzde 5’inin yararlanabileceğini bildirdiler. Sorunları çözülmeyen dövizzedeler bir süredir seslerini yeniden duyurabilmek için eylemlerini sürdürüyorlar.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erdem t31 Ağustos 2014 01:30

    2006 nın başından itibaren kontrolsüzce yasaklanıncaya kadar bu krediler pazarlandı. Bankalar kur zararından kaçmak için uluslararası piyasalarda swap işlemi yaptılar ama bunu müşteriye yansıtmadılar,uyarmadılar.

  • Dilek AZİZOĞLU16 Temmuz 2014 13:48

    BU konuda bu kadar yanlı davranan Bankaların desteklenmesine hiçbir anlam veremiyorum. Allah'a havale ediyorum. Mubarek Ramazan ayında vicdanlarını sorgulamalarını umuyorum. Çok Yazık çok...

  • Müge Yılmaz14 Temmuz 2014 11:06

    Bu krediler 2006 yılında allanıp pullanarak, binbir vaatle, FİBAbanka öncülüğünde pazarlanmaya başladı, ama sürekli 2007-2009 diye bahsediliyor, sebebi ise meçhul? İnsanları bu kredilere yönelndiren bankalar şimdi mağduriyeti karşılıklı iyi niyetle çözmek yerine bahane üretiyor. Çözüm diye sunulan TBB tavsiye yazısı anlamsız kriterler içerdiğinden Dövizzedeler sorunu hala çözülmedi.