BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDövize endeksli mevduatın detayları----

Dövize endeksli mevduatın detayları

Dövize endeksli mevduatın detayları
21 Aralık 2021 - 13:55 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam duyurduğu dövize endeksli Türk Lirası mevduatlarıyla ilgili detaylar açıklandı.

Döviz kurlarında sert dalgalanmalar devam ederken, döviz mevduatının çözülmesi ve yastık altını ekonomiye kazandırmak amacıyla dün akşam sürpriz bir hamle geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan, "Vatandaşımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, TL'yi özendirici yeni düzenlemeye ilişkin ayrıntıları yazılı olarak açıkladı. Bankaların gün içerisinde işlemlere başlayacağı duyuruldu.

Hazine'den yapılan açıklamaların detayı şöyle: 

"Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak.

Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Vade sonunda kur değişiminin Faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.

Sisteme isteyen her banka katılabilecek.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir."

Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu akşam TRT 1 ve TRT Haber özel yayınına katılarak, soruları yanıtlayacak. Nebati'nin katılacağı program saat 22.45'te başlayacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)