BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDövize endeksli iç borç 500 milyarı aştı!----

Dövize endeksli iç borç 500 milyarı aştı!

Dövize endeksli iç borç 500 milyarı aştı!
26 Ağustos 2022 - 08:31 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri’ne göre, 2017’de 388 milyon TL ile sembolik bir tutarla başlayan dövize endeksli borçlanma hızla artarak, 2022’nin Temmuz sonunda 506 milyar 10 milyon TL’ye ulaştı.


Türkiye Hazinesi görülmemiş bir hızda borçlanırken, son 3 yıldır sadece yurt dışı piyasalardan değil yurt içi piyasalardan da döviz ve altın cinsi borçlanmayı hızla artırdı. Bunun sonucunda iç borç içinde dövize endekslilerin payı ilk kez bu yıl temmuz sonunda yüzde 30'un üstüne çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri'ne göre, 2017'de 388 milyon TL ile sembolik bir tutarla başlayan dövize endeksli borçlanma hızla artarak, 2022'nin Temmuz sonunda 506 milyar 10 milyon TL'ye (yaklaşık 28 milyar dolar) ulaştı.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; Bu tutar Hazine'nin iç ve dış toplam 3 trilyon 620 milyar 729 milyon TL'ye ulaşan borçlarının yüzde 30.2'sini oluşturuyor. Hem dış hem de iç borçlanma sonucu merkezi yönetim borçlarının döviz oranı ise yüzde 67.6'yı buluyor.

BORÇLANMA 2019 İTİBARIYLA ARTIŞ GÖSTERDİ

Hazine yurt içi piyasalardan döviz ve altın cinsi borçlanmayı 2000'li yıllarda bırakmıştı. Mali disiplin sağlamak amacıyla 2012 yılı itibarıyla iç piyasalardan sadece TL borçlanıldı. 2017 yılına gelindiğinde ise bu strateji terk edildi. Hazine istatistiklerine göre, 2018 sonunda yurt içi piyasalardan 5.8 milyar lira tutarında döviz ve altın cinsi borçlanıldı. İçeriden dövizle borçlanma 2019 itibarıyla hızla artış gösterdi. İktisat teorisyenlerince, bir ülkenin yurtiçi piyasalarda yerli para birimi ile sabit faizle ve uzun vadeli borçlanamaması durumuna ‘yurt içi orijinal günah' olarak tanımlanıyor ve ekonominin dolarize olduğunu gösteriyor.


"VATANDAŞLARA ‘TL'YE DÖNÜN' ÇAĞRILARI ANLAMSIZ KALIYOR"

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Hazine'nin iç borçları konusuna bloğunda yer verdiği yazısında, iç borçlanmanın yabancı parayla yapılmasının dolarizasyon olgusunu besleyen yanlış bir politika olduğunu belirtiyor. “Bir devlet, kendi yurttaşlarından, kendi bastığı para dışında bir parayla borçlandığı zaman kendi bastığı paraya güvenmediği mesajını vermiş olur” ifadelerini kullanan Eğilmez'e göre kendi yurttaşlarından TL dışında bir parayla borçlanan devletin yurttaşlarına TL'ye dönmeleri yolunda yapacağı çağrılar da anlamsız kalıyor.

ABD'de araç fiyatlarındaki artış borç seviyesini artırdı

 

Kılıçdaroğlu'ndan borçlulara: Ödemeyin, ben hesaplaşacağım

 

Merkezi yönetim alacak ve brüt borç stoku açıklandı

 

Rusya Türkiye’ye borç mu verecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)