BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDövizde yön aşağı: 5.47'i gördü----

Dövizde yön aşağı: 5.47'i gördü

Dövizde yön aşağı: 5.47'i gördü
07 Ağustos 2019 - 08:50 www.finansgundem.com

Küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler TL'ye destek olmaya devam ediyor

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalması ve risk primindeki düşüşün TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.4826 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4712 lira, en yüksek 5.5352 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1516 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.12160 seviyesinde. Gram altın 264.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.99 seviyesinde.

ABD ve Çin arasındaki ticaret ve kur savaşlarının küresel piyasaları baskılamasına karşın olumlu seyreden gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL öne çıkmaya devam ediyor.

ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve TL'nin sunduğu yüksek faizin etkisiyle TL en iyi performansı gösteren EM para birimi olurken, dolar/TL bugün Nisan başından bu yana en düşük olan 5.50'nin altına geriledi.

Öte yandan tahvil piyasasına girişlerin de devam etmesiyle faizlerde düşüş gözleniyor. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Suriye'nin kuzeyinde ABD ile koordineli bir şekilde kurulması planlanan güvenli bölgeye yönelik olarak ABD askerî yetkilileriyle yapılan görüşmede, güvenli bölgenin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için en kısa zamanda Türkiye'de müşterek harekât merkezinin kurulmasında mutabık kalındı.

Gün içinde genel olarak aşağı yönlü bir seyir izlemesine karşın bir ara yönünü yukarı çeviren dolar/TL, açıklamanın ardından günün en düşük seviyesi olan 5.4690'ı gördü.

Reuters'ta dün yer alan bir analizde ABD-Çin ticaret savaşının alevlenmesi ve Pekin'in yuanı devalüe etmesinin, Fed'in doların değer kaybetmesine yol açacak adımlar atmasına neden olabileceği, bunun da TL'ye daha çok değer kazanması için yer açacağı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi S-400'ler nedeniyle cezalandırma konusundaki isteksizliğinin de olumlu yansıdığı belirtildi.

Bu sayede TL bu çeyrekte gelişmekte olan ülke para birimlerinin arasında en güçlü para birimi olurken, tahvil getirileri bu yılın başındaki en kötü seviyelerden en iyilerin arasına yükseldi.

Analistler ayrıca TL'de yüksek getiri, küresel merkez bankaların genişlemeci politikaları, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalmasının yanı sıra TL'de açığa satışın maliyetinin yüksek olmasının kurda yukarı yönlü spekülatif hareketleri engellemesinin de TL'ye olumlu yansıdığını belirtiyor.

Diğer taraftan küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik gelişmeler de baskı unsuru olarak piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor. Japon yeni ve İsviçre frangı gibi güvenli liman para birimleri Yeni Zelanda'nın beklentilerin üzerindeki faiz indiriminin ardından zayıf küresel ekonomi endişelerini artırmasıyla değer kazandı.

Öte yandan altının ons fiyatı altı yıldan fazla süreden bu yana ilk kez 1,500 dolar seviyesini gördü. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına daha fazla gümrük vergisi uygulayacağını açıklamış ardından Çin, para birimi yuanın 2008'den bu yana ilk dolar karşısında 7 seviyesine kadar değer kaybetmesine izin vermiş bunun üzerine ABD Çin'i kur manipülatörü ilan etmişti.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %15.47 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta son işlemde %15.53 seviyesinde olan 10 yıllık tahvil bugün spot kapanışta %15.39, valörde saat 1712'de son işlemde %15.22 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %16.18 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta %16.15, valörde son işlemde %16.11 seviyesinde olan 2 yıllık tahvil bugün spot kapanışta %16.07, valörde saat 1712'de son işlemde %15.99 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)