BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDöviz ve mevduata alternatif yatırım----

Döviz ve mevduata alternatif yatırım

Döviz ve mevduata alternatif yatırım
18 Aralık 2021 - 08:56 www.finansgundem.com

Parasını Türk Lirası mevduatta değerlendirenler, yüksek enflasyon ortamında gerileyen faiz gelirleri nedeniyle kara kara düşünüyor. Paralarının değerini korumakta zorlanan bu kesim için devlet tahvilleri daha yüksek bir getiri sunuyor.

Yatırım kararı vermenin oldukça zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Hem içeride hem dışarı olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Dünyada enfl asyonla mücadelenin ön plana çıktığı ve merkez bankalarının parasal genişlemede fren basıp faiz artırımlarını gündeme aldığı bir dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimlerine devam ediyor.Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre perşembe günü yapılan yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından beklendiği gibi 100 baz puanlık bir indirim daha geldi. Böylece eylül ayından bu yana yapılan toplam indirim 500 baz puana ulaştı.

DOLARDA TANSİYON DÜŞMÜYOR

‘Yeni ekonomik model’ kapsamında yapıldığı söylenen Faiz indirimlerinin piyasalara yansıması ise farklı şekilde oluyor. Politika faizlerinde yaşanan düşüş ticari kredi faizlerinde aşağı yönlü bir harekete neden olmazken bireysellerin aldıkları kredilerle döviz talebinde bulunması kurlarda tansiyonu yüksek tutuyor. Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK), kredilerin döviz alımında kullanılmasını önlemek amacıyla gerekli kontrollerin sağlanması için bankalara talimat verse de uygulamanın nasıl olacağı merak ediliyor. İşte böyle bir ortamda tasarruf sahipleri de ne yapacağını bilemez durumda. Parasını Türk Lirası olarak sabit getirili enstrümanlarda tutanlar şu an en ‘mutsuz’ olan kesim.

MEVDUATTA GETİRİ DÜŞTÜ

Bir yandan kur artışı bir yandan yüksek enfl asyon bir yandan da gerileyen mevduat faizleri bu kesimde ‘paramın değeri eriyor’ endişelerine neden oluyor. Son indirimin ardından parasını Türk Lirası mevduatta değerlendirenlere bankalar ortalama yüzde 14.75 civarında bir faiz sunuyor. Dolayısıyla yüzde 20’nin üzerinde bir enfl asyonun olduğu bir ortamda TL cinsi tasarrufl arın değerini korumak zorlaşıyor.

TAHVİL FAİZLERİNE YANSIMADI

Parasını mevduatta değerlendirenlerin büyük bölümü risk almayı sevmeyenler. Dolayısıyla bu kesim, anaparalarında kayba neden olabilecek enstrümanlardan uzak duruyor. Bu tip yatırımcılar için devlet tahvili ve hazine bonosu iyi bir alternatif gibi duruyor. Son olarak 2 yıllık tahvil faizleri yüzde 22 civarı yıllık bir getiri sunuyor. Eğer aldığınız tahvilleri vade sonuna kadar tutarsanız anaparada bir kayıp yaşamanız söz konusu değil. Böylece mevcut durumda mevduattan daha yüksek bir getiri elde edebilirsiniz.

Döviz yatırımcısına eurobond alternatifi

ABD Merkez Bankası (Fed), geçen hafta yaptığı toplantıda faizlerde bir değişikliğe gitmedi ama 2022 ve 2023 yıllarında 3’er faiz artırımı yapacağını söyledi. Yani küresel anlamda doların güçleneceği bir döneme giriliyor. Öte yandan diğer ülke merkez bankalarının verdikleri teşvikler konusunda daha ‘güvercin’ bir tutum içerisinde olması da doları diğer paralar karşısında güçleneceği sinyalini veriyor.

Tasarruflarını döviz cinsinden tutmayı tercih edenler için eurobondlar da iyi bir alternatif olabilir. Bankalar Döviz Tevdiat Hesapları’nda (DTH) tutulan dolar için yıllık yüzde 1 civarında faiz uyguluyor. Türkiye’nin ihraç ettiği eurobondların yıllık faizleri ise yüzde 7-8 aralığında değişiyor. Böylece anaparanızı döviz cinsinden tutarken daha yüksek getiriye sahip olabilirsiniz.

TCMB brüt döviz rezervleri azaldı

 

Kredi çekip döviz alanlara son uyarı!

 

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı19 Aralık 2021 18:10

    garantibnk al  rahat bekle

  • Halkbank mağduru 19 Aralık 2021 16:48

    Halkbank yıllık getirisi-%6 kar açıklıyor borsa rekor kırıyor bist 30 bankacılık endeksi diğer bankalar zirvelerini test ediyor HALKBANK süt dökmüş kedi gibi kıpırdamıyor ama borsa düşerken en önde -%10 hiç kaçırmıyor TVF 5.70 TL fiyattan milyon lot aldı şimdi hisse sahipsiz Yatırımcıya temettü bile ödenmiyor böyle sistem mi olur al satçı olmuş borsa satan kazanıyorYTD

  • Vatandaş19 Aralık 2021 13:23

    Yatırım fonları kültürü yok bizim millette, dövize yatırım yapmadan asgari döviz kadar belki daha fazlasını kazanma ihtimali olan yatırım aracıdır yabancı fonlar.

  • www18 Aralık 2021 15:39

    İyi seçilmiş yatırım fonları tahvillerden daha yüksek getiri sağlayabilir

  • Hasan19 Aralık 2021 13:18

    Döviz almadan döviz bazlı olan İyi seçilmiş yabancı fonlar en iyi alternatif.

  • Volkan18 Aralık 2021 14:45

    Bu sene seçim olabilir, Seçimden sonra duruma göre yurt dışındaki beyaz Türkler ucuz şeyler varsa bakar yoksa çok da dert edinmez. Yabancılar Türkiyede konut aldı, bizimkiler de yurt dışında AVM, otel, konut, restaurant, liman, fabrika vs aldı. Para'nın dini, imanı, milliyeti olmaz diye boşuna söylenmiyor.

  • CAN18 Aralık 2021 13:49

    16 yıldan beri düzenli olarak BES,e toplam olarak 160 bin tl yatırdım şu anda param eridi bu ülkede yaşama ümüdim kalmadı bu yönetime ne söyleyim battım.TL ,mize sahip çıkalım dedikçe battım şunu ögrendim sakın bir şeye yatırımayın altını al sakla biriktirin.

  • Mso18 Aralık 2021 21:17

    O zaman yanlış fon seçmişsin.

  • Buz Adam18 Aralık 2021 21:16

    Altın çok önemli bir yatırım aracıdır.  Bakır ve gümüşe de sıra gelecek!  Hisse senedine yani elindeki kağıda güveniyorsan 2  yıl hiç bakma!  Ya da dışarıdan takip et!  Umudunu  asla yitirme!  Ama bir kaç ay olağanüstü  dalgalı fırtınalı geçeceğe benzer!  Ne yoruma ne de  kehanete sığmaz.

  • Bika18 Aralık 2021 12:33

    Nas varsa bu faizler neden veriliyor. TCMB'nin politika faizi için mi sadece Nas var ki, Diyanet İşleri Başkanlığı kamu bankasında faizde para tutarken Nas yok mu ki!

  • azmi18 Aralık 2021 11:54

    En iyi yatırım aracı iyi seçilmiş Yatırım Fonlarıdır. Sabırla takip edilmeli

  • Haberci18 Aralık 2021 11:04

    Bunların hepsi BOŞ FAİZLERİ ARTTIRIP MEVDUATA YATIRIMCIYA REEL FAİZ VERECEKSİN DÖVİZİ GERİ ÇEKECEKSİN GÜVEN VERECEKSİN TL NİN DEGER KAYBINI ÖNLEYECEKSİN İNADI BIRAKIP SAÇMA SAPAN DELİ SAÇMASI KARARLARI BIRAKIP YANLIŞTAN DÖNÜP FAİZLERİ ACİL HEMDE HEMEN ARTTIRACAKSIN ZAMAN KAZANIP

  • Bir yorumcuyaCv18 Aralık 2021 22:53

    Aynen faizlerin kesinlikle yükselmesi gerekir enflansyonu önlemenin tek yoludur piyasaları sakinleştirir fiyat artışlarının önüne geçmek için faiz bir ülkenin ekonomik istikbalinin geleceğidir silahıdır faizi kullanmamak ülkeye en büyük zararı vermekle eşdeğerdir Kesin olan cehaletin zırvalıklarıdır alttaki dünyadan bi haber arabın ortacag gerisindeki zavallının zırvaladıgı yorum gibi

  • Bir yorum18 Aralık 2021 21:23

    Sonra ne olacak belli verilen her bir puan faiz ile tekrar artırılmış fiyatı ile  döviz alınacak sonra daha yüksek faiz sonra daha daha  yüksek!   Bazıları zaten doları özellikle yükseltiyor!  Zırvalamanın gereği yok!