BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDöviz piyasasında neler oluyor?----

Döviz piyasasında neler oluyor?

Döviz piyasasında neler oluyor?
26 Ağustos 2017 - 08:28 www.finansgundem.com

Euro para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Dolar ve sterlinde güç kaybı hakim

Euro güçlenmesine devam ediyor. Dolar karşısında da güçlü duran euro, Euro Bölgesi'ndeki güçlenen ekonomik aktivitenin etkisiyle yükseliyor.

Akşam yazarı Deniz Gökçe konuyu köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Döviz piyasalarını bilenler şu anda euronun sterline karşı, son sekiz yılın en yüksek değerine çıktığını biliyorlardır. Tabii kurun gidişatı Birleşik Krallığın ekonomik gidişatı ile, Euro Bölgesi'nin çok daha pozitif olan gidişatının farkından kaynaklanıyor.

Euro dün piyasada 92 pence üzerine çıktı çünkü euro bölgesinin ekonomik endikatörleri ekim 2009 yılından bu yana görülen en yüksek düzeyine çıktı (geçen sonbaharda kısa bir farklılık dönemi hariç).

Bu yıl sterlin neredeyse tüm önemli paraların altında değerlere gerilemiş bulunuyor. Sterlin hem euronun hem de mesela İskandinav ülkelerin paralarının altında bir değerde.

Nisan ayında 83 pence olan euro o kadar güçlü değerlendi ki, euronun UK parası ile eşdeğer hale geleceği de kuvvetle konuşulmaya da başlandı. Morgan Stanley firmasının global döviz kuru Başkanı Hans Redeker bu yılın sonunda euro başına 1.02 pound değerine gelineceğini düşünüyor. Redeker’e göre sterlinin düşüşünde Brexit yaklaşımının yarattığı ekonomik gelişmelerin, belirsizliğin en kuvvetli etkeni olduğu düşünülüyor. Brexit nedeniyle UK ekonomisi yüksek düzeyde kırılgan değerlendirilmekte, yatırım harcamasının küçüldüğü ve de ihracatın da düştüğü düşünülmekte.

Başbakan Theresa May’in yönetici olarak zayıflık içinde olduğunu ve muhafazakarların ekim ayındaki yıllık toplantıda yatırımcıların kötümserliklerini gündeme getireceği de düşünülüyor.

UK ekonomisinin tersine Euro Bölgesi ekonomisi ise giderek daha da kuvvetleniyor. Euro Bölgesi'nde imalat sanayii kuvvetli, ve de özel sektör de son altı senenein en yüksek performansını sergiliyor.

Aslında UK ekonomisi çok kötü durumda değil, mesela kamu finansı ve de perakende satışlar iyi gidiyor ama prodüktivite kötü.

Diğer taraftan sterlinin zayıflığı Bank of England’in faizi bir süre daha düşük tutacağına işaret ediyor.

Euro Bölgesi'nin ise bono almayı yavaş yavaş düşüreceğini de görmek mümkün.

Tabii her kişi euro ile sterlinin eşdeğer olacağını düşünmüyor. Mesela UBS profesyonelleri ekonomik veriler ne olursa olsun, sterlin aslında olması gerekenden çok düşük değerde diyor.

Pound yılbaşından bu yana yüzde 8 değer kaybetmiş gibi. Ama ekonomik değerler yakından incelenirse pound’un değeri artabilir tezi de, UBS başekonomisti Dean Turner tarafından vurgulanıyor.

Tabii son söz bütün piyasanın kanısına bağlı olacak!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)