BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDört ayda yüzde 34 kazandıran altında yükseliş sürecek mi?----

Dört ayda yüzde 34 kazandıran altında yükseliş sürecek mi?

Dört ayda yüzde 34 kazandıran altında yükseliş sürecek mi?
03 Mayıs 2020 - 08:16 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, korona virüs etkisi altındaki piyasalarda yeni haftada beklentileri yazdı. Borsada sert dalgalanmalar sürecek mi? Altın, dolar ve euroda beklentiler ne? İşte Aktaş'ın o yazısı:

Yılın ilk dört ayında tarihin en büyük dalgalanmalarından biri yaşandı. İlk çeyrekte düşen borsalar, nisan ayında yükselirken son dört ayda yüzde 34 ile en fazla kazandıran altın oldu.

Getiride altının ışıltısı hissedilmeye devam ediyor. Yılın ilk dört ayında gram altın, yüzde 34 kazandırdı. Dolar kuru yüzde 17, euro ise yüzde 14,64 yükseldi. Borsa yüzde 11 değer kaybederken gümüş yüzde 16 düştü. Altına ilgi son üç yıldır yükselen ivmeyle devam ediyor. Riskten kaçış güvenli liman olarak değerlendirilen altının çok hızlı değer kazanmasını sağladı.

Getiri yarışında altın yine yıldız

Gram altın farkı

Altın dolarla fiyatlandığı için dolar artıkça altın da artıyor. Dünya standartlarında 1 ons altın yaklaşık 31,10 gram altına denk geliyor. Yani bugün 1.700 dolar seviyesinde fiyatlanan bir ons altın, 31,10’a bölündüğünde 1 gram altının yaklaşık fiyatı olan 54,6 dolara ulaşılır. Bu da 7,02 TL’lik dolar kuru ile hesaplandığında 383,7 TL seviyesine denk gelir.

Gram altın hem dolara hem de altına talep sürdüğü için zirve üstüne zirve yapmakta. Son üç yılda ortalama yüzde 34 performans düşük riskli yatırım araçlarında oldukça dikkat çeken bir oran. Altının yükselişine yol açan unsurların başında merkez bankalarının altın toplaması geliyor. Küresel bazda ticaret savaşları altını gözde yatırım enstrümanı olarak öne çıkardı. Merkez bankaları altın toplamayı durduracaklarını açıklamalarına rağmen altına ilgi sürdü. Koronavirüs salgınıyla altın yeniden zirveye oturdu.

Getiri yarışında altın yine yıldız

4 ayda yıllık getiri

Koronavirüs ile gram altındaki yükseliş zirve yaptı. Altının onsu 1.700 dolara tırmandı ve dolar kuru da 7 lirayı mayıs ayının ilk günü test etti. Peki, bu seyir devam edecek mi? Yatırım dünyasında bir emtianın sürekli aynı hızla yükselmesi ya da düşmesi beklenmez. Bu çerçevede normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte altındaki bu yükseliş hızının da ivme kaybetmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Normalleşme halinde geleneksel birikim aracı olması itibariyle uzun vadede yükseliş sürse dahi bunun düzeltmelerle devam ettiği görülecektir.

Getiri yarışında altın yine yıldız

Borsada panikle satanlar kaybetti

Borsadaki hızlı dalgalanmalar bir kez daha gösteriyor ki, karamsarlığın zirve yaptığı dönemlerde fiyatlardaki aşağı yönlü dalgalanmalar aşırıdır ve dönüşü başlatacak en ufak bir gelişme çok hızlı fiyatlanabilir.

Koronavirüs bittiğinde elbette etkileri hemen geçmeyecek. Ancak nasıl ki virüsün yayılma hızının ekonomileri kilitleyeceği görüldüğü anda fiyatlamalar aşağı yönde sert şekilde gelişti ise ekonomilerin açılma ve hayatın normalleşme belirtileri de o ölçüde hızlı fiyatlanacaktır.

Toparlanma sürecek

Piyasalarda mayıs ayında toparlanma devam edecektir. Ekonomiler, salgının yarattığı sarsıntının derinleşmemesi için kademeli bir geçiş sürecini devreye alacaklardır. Endeks 8, 20 ve 50 günlük ortalamalarının üzerinde bulunuyor. Endeksin 8 günlük ortalaması 99.837 seviyesinin ve bunun altına kaymadıkça yükseliş yönündeki güçlü beklenti korunacaktır. Aşağı doğru sarmaların üç gün üst üste gelişmesi halinde yeni durum değerlendirilebilir.

Dolar kuru ne olur?

Dolar/TL kurunda 7 liranın üzerindeki fiyatlamalarda momentum düştü. Kurda yeniden fiyatların normalleşme eğilimine girmesi için 6,98 ve 6,87 ve 6,80 desteklerinin aşağı kırılması gerekiyor. Asıl önemli seviye ise 6,80.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reşat Altin03 Mayıs 2020 15:40

    Yalan söylüyor bu haberci,altın ve bu cahilhanr ekonomik adımlarla sahada ileri gidecek.Faizler düşürüldüğü için para altına,dolara ve birazcık borsaya gitti o da dolar karşısında endeks ucuz kaldığı için kaç yıldır 80-120 bin arasında salınıp duruyor dowv30 u gördü bu yerinde sayiyor

  • kyatırımcı03 Mayıs 2020 14:27

    nisan al mayıs sat  bundan sonra böyle. uzun vade sıkıntı yapıyor bende. YTD

  • salim03 Mayıs 2020 12:17

    İkinci çeyrek büyümeler eksi olacak,,mayıs ayında borsada düşüş bekliyorum.

  • Mehmet Mesut Uzal03 Mayıs 2020 10:58

    Altın usd/ons:Beklentim 1923 usd/ons.Gerekçem 8-9 yıllık saucer (çanak) formasyonu yapıyor olması.Bu kadar uzun zamanda oluşan formasyon literatüre göre mutlaka tamamlanır.Usdtry:İlk hedef 7.22 değeri.Bu düzeye geldiğinde, gelene kadar yaptığı anlamlı dalgaları sayıp değerlendirme yapmak gerekir.Borsa:EWP dalga sayımlarına göre düşüş henüz bitmedi.Bir kez daha 1.25-1.28 usd düzeyini test etmesini bekliyorum.Aşırı reaksiyon yaparsa(over shutting) biraz daha aşağı düzeyleri test edebilir.Son söz:Kimse dereyi görmeden paçayı sıvamasın.Syg.

  • Aynen 03 Mayıs 2020 11:26

    Çok güzel bir tespit. Petrolün eksiye gördüğü şu piyasalarda olmaz diye birşey yok. Borsa bi dönem çok riskli. Bu fırtınalı havada güvenli liman en iyisidir. YTD