BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDomates alerjisi testi nasıl yapılır?----

Domates alerjisi testi nasıl yapılır?

Domates alerjisi testi nasıl yapılır?
14 Mayıs 2022 - 09:44 www.finansgundem.com

Domates alerjisi, alerjiye yatkın bireylerde, domatesin yenilmesi veya vücuda temasıyla kısa sürede vücutta ortaya çıkan reaksiyon durumudur. Domates alerjisi, tip 1 alerji olarak bilinir.

Domates dünya genelinde yaygın olarak salatalarda, sandviçlerde, sebzelerde ve çeşitli yemeklerde kullanılıyor. Ancak, bazılarının domatese alerjisi olması ve yakın temas edilmesi veya yenilmesi halinde cilt, burun ve solunum yollarında reaksiyonlara neden olabilmesi sebebiyle herkes bu canlandırıcı sebzenin tadını çıkaramaz.

Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre,Lucknow Sahara Hastanesi Pratisyen Doktoru Dr. Sumit Nigam, sorunun tip 1 aşırı duyarlılık olduğunu belirtti. Bu, buradaki alerjen olan domatesle temas nedeniyle oluşur. Deri, burun ve solunum yolları gibi buna maruz kalan bölgelere salınan histaminler aslında vücudunuzu etkiler. Hint mutfağında domates hemen hemen her yemekte tüketilir ve bulunur. Ancak domates alerjisi vakalarının nispeten daha fazla olduğu batı ülkelerinde çok yaygın değildir.

BELİRTİLER

Domates alerjisi oldukça rahatsız edici olabilir ve diğer alerjik reaksiyonlara benzer semptomlar gösterebilir. İşte vücutta domates alerjisi olduğunu gösteren birkaç semptom:

Deri döküntüsü ve egzama

Mide krampları, bulantı ve kusma

Boğazda tahriş ve kaşıntı

Öksürme, hapşırma veya hırıltı

Yüz veya boğazda şişkinlik

Dilde şişkinlik

Anafilaksi durumu

Domates Alerjisi Egzaması

Egzama, gıda alerjisi olan kişilerin sadece %10'unda görülür. Bununla birlikte, domatesle ilgili durumlarda tahriş edici maddeler nedeniyle vakaların yüzdesi daha da fazladır. Domates alerjisi egzaması, bu alerjenlere maruz kalan kişilerde daha sık görülür. Alerjiye bağlı egzama belirtileri tipik olarak vücudunuz üzerinde anında etki gösterebilir ve alerjenle temas ettikten birkaç saat sonra kızarıklık, şiddetli kaşıntı, şişlik ve kızarıklık olur.

TEST VE TEDAVİSİ

Domates alerjisini doğrulamanın iki yolu vardır. Birincisi, vücutta alerjenin varlığını belirlemek için bir deri alerji testi yapmaktır. Diğer yöntem, kandaki immünoglobulin E seviyelerini tespit eden bir kan testi yaptırmaktır.

Domateslere karşı alerjik reaksiyonunuz varsa, antihistaminikler ve tropikal steroid merhemler vererek tedavi edilebilir. Her ikisi de birkaç gün içinde alerjik döküntüleri ve semptomları azaltır. Özellikle dışarıda yemek yerken veya içeride ne olduğunu bilmeden yemek yerken her türlü alerjik reaksiyona karşı çok dikkatli olmalısınız.

Yer fıstığı alerjisi erken tedaviyle önlenebilir

 

İklim değişikliği alerjiyi de etkiledi

 

Facebook'un sanal gerçeklik kulaklığında alerji iddiası

 

Kovid-19 mu? Grip mi, Alerji mi? Reflü mü? Öksürüğün altında yatan 10 neden

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)