BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDoların güçlenmesi küresel piyasalar için risk oluşturuyor----

Doların güçlenmesi küresel piyasalar için risk oluşturuyor

Doların güçlenmesi küresel piyasalar için risk oluşturuyor
18 Mart 2020 - 13:34 www.finansgundem.com

BIS tarafından yapılan yeni bir araştırma küresel finans krizinden bu yana doların beklenmeyen yükselişinin küresel ticaretin büyümesini baskıladığı sonucunu ortaya çıkardı

ABD Doları, virüs salgınından olumsuz etkilenen ekonomiler için yeni bir baş ağrısı olabilir. Özellikle sert düşen paralarını korumaya çalışan ve azalan taleple mücadele etmeye çalışan gelişen piyasalar dolardaki yükselişe karşı kırılgan.

Gelişen piyasalardan çıkışı rekor seviyelere ulaşan yatırımcılar güvenli varlıklara yöneliyor. Fed'in bu ay iki kez acil bir şekilde faiz indirmesine rağmen doların cazibesi azalmıyor.

Doların küresel ekonomiye her zaman olduğundan daha entegre olması nedeniyle kazançları işletmeler ve hükümetler üzerinde baskı oluşturuyor. Büyümeyi desteklemek için faiz indirmek ve fazla Faiz indirimi nedeniyle para biriminin dengesizleşmesi gelişen piyasa merkez bankalarının karşı karşıya olduğu bir ikilem.

Singapur'da TD Securities kıdemli gelişen piyasa stratejisti Mitul Kotecha, "Dolardaki yükseliş gelişen piyasalar için bir başka engel. Dolar talebi Fed faiz indiriminden kaynaklanan aşağı yönlü baskıyı gölgede bırakıyor. Gelişen piyasa varlıkları yatırımcılar görece riskli varlıklardan uzak kalıp güvenli varlıklara yöneldikçe zorluk çekmeye devam edecek." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) acil faiz indiren son gelişen piyasa oldu. Güney Kore, Şili, Vietnam, Sri Lanka ve Pakistan, Fed'in Pazar günkü adımının ardından bu hafta genişlemeye gitti. Güney Afrika, Endonezya ve Brezilya'nın da gelecek günlerde faiz indirmesi bekleniyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan yeni bir araştırma küresel finans krizinden bu yana doların beklenmeyen yükselişinin küresel ticaretin büyümesini baskıladığı sonucunu ortaya çıkardı. Çalışmaya göre bunun bir nedeni gelişen piyasaların dolar cinsinden borçlanması yavaşlarken finansal koşullardaki sıkılaşma olabilir.

BIS'e göre gelişen piyasalardan çıkışlar virüs salgınına bağlı olarak 45 günde 30 milyar doları aştı ve rekor seviyelerde. Bloomberg'ün takip ettiği tüm önemli gelişen piyasa paraları 20 Ocak'tan beri dolar karşısında geriledi. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)