BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolardaki düşüşün nedeni NATO mu?----

Dolardaki düşüşün nedeni NATO mu?

Dolardaki düşüşün nedeni NATO mu?
12 Haziran 2021 - 08:01 www.finansgundem.com

NATO zirvesi öncesinde gelişmekte olan paralar içinde Türk lirası öne çıktı. Dolar/TL kuru 8.77’lerden 8.28’e kadar geriledi

Küresel bazda enflasyon yüksek seyretse de, güçlü seyrin kalıcı olmayacağı beklentisi, gelişmekte olan ülke kurlarını yukarı doğru hareketlendirdi.

ABD’de enflasyon mayısta yıllık yüzde 5, aylık yüzde 0.6 oldu. Enflasyonun yüksek seyri ile 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi bir yılın en yüksek haftalık düşüşüyle yüzde 1.43’e geriledi. Enflasyon yüksek seyretse de kalıcı olması beklenmiyor. Öte yandan TL ilgi görüyor. NATO zirvesi öncesinde gelişmekte olan paralar içinde Türk lirası öne çıktı. Dolar/TL kuru 8.77’leri test etmesinin ardından 8.28’e kadar geriledi. Fiyat şimdilerde 8.39 seviyelerinde dengelendi.

Dolarda değer kaybının gram altına etkisi

S-400 konusunda olumlu beklentiler dolar kurunun 8.28’li seviyelere kadar gerilemesine neden oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın S-400’e ilişkin yaptığı açıklamada, “NATO’nun önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle ittifak daha da güçlendirilmeli ve NATO’nun gerçek bir müttefiklik ruhu içinde çalışması sağlanmalı” sözleri olumlu etki yarattı. Akar’ın “Makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün” söylemi beklentileri yüksekte tutuyor.

Küresel tahvil rallisinde enflasyon korkusu silindi

Dolar kurunda daha önce kritik destek seviyesi olan 8.54 şimdi direnç konumuna geldi. Dolar kurunda 8.28 ve 8.25 seviyeleri ilk destekler bu seviyelerin aşağı kırılması halinde 8’lere doğru geri çekilmeler yaşanabilir.

JPMorgan’dan ‘erken gevşeme’ uyarısı

Dolar/TL kuru bir süredir gelişmekte olan ülkelerden ayrılıyor. Bunun nedenleri:

1- Cumhurbaşkanı’nın faiz indirim söylemi.
2- Yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonlarını korumaları.
3- Aşılama konusunda henüz beklentilerin çok altında kalınması.
4- Turizm gelirlerinin beklentilerin altında kalacağı kaygıları.
5- Reel negatif faiz ortamı.
6- Sıcak para girişinin durması.

TL, yükselişe öncülük ederken, kurlarda düşüş artıyor

Kurda geri çekilme yaşanmasına rağmen kaygılar sürüyor. TCMB’nin haziran Faiz kararı bekleniyor. JP Morgan, TCMB’nin para politikasında erken bir gevşetmeye gitmesinin hali hazırda zayıf olan politika kredibilitesini baltalayacağı ve ekonomik görünüm için zarar verici olacağını belirtiyor.

JP Morgan yayınladığı “Gelişmekte olan Piyasalar Görünüm ve Strateji” raporunda Türkiye’ye de yer verdi. İlk faiz indirimini eylülde beklediklerini belirten JP Morgan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi için temmuz ve ağustosa atıfta bulunmasının erken bir faiz indirimi riski yarattığını da belirtti.

Maliyet bazlı fiyat baskılarının enflasyonu yılın son aylarına kadar yüzde 16’nın üzerinde tutacağını öngören JP Morgan, yıl sonu için enflasyon tahminini ise yüzde 13.4 olarak tuttu.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)

Ekonomistler 'Merkez'de fire vermedi

Dövizde gözler Erdoğan-Biden görüşmesinde

Goldman Sachs’tan faiz indirimi uyarısı

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)