BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda yukarı yönlü hareket----

Dolarda yukarı yönlü hareket

Dolarda yukarı yönlü hareket
06 Nisan 2022 - 11:29 www.finansgundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 14,74 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün, dar bant içindeki hareketini sürdüren dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde, 14,7196'dan tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne değer kazancıyla başlamasının ardından saat 17.42 itibarıyla 14,74 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yatay seyirle 16,10'dan, sterlin/TL yüzde 0,07 yükselişle 19,2590'dan satılıyor.

Dolar endeksi 99,8 ile 26 Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 99,6 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 azalışla 1,0890'dan alıcı buluyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında "hızlı ve düzenli" sıkılaşmaya gideceğine yönelik endişelerin doları diğer para birimleri karşısında desteklediğini ifade etti.

Dün, Fed yetkililerinden gelen "şahin" açıklamalarla tahvil piyasasından çıkış hızlanırken, dolar endeksi güçlendi.

Fed Yöneticilerinden Lael Brainard, enflasyonda daha fazla yükseliş olabileceğini, bunun daha hızlı faiz artışını gerektirdiğini söyledi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George da Fed'in faiz oranlarını mayısta yarım puan artırmasının bir seçenek olacağını belirterek, "Bence 50 baz puanlık Faiz artırımı, diğer şeylerle birlikte dikkate almamız gereken bir seçenek olacak. Bilançonun politika faizi artışlarıyla birlikte nasıl hareket edeceğini düşünmeye çok odaklandım." ifadelerini kullandı.

Bankanın mayıs ayı toplantısında hızlı faiz artırımlarına bilanço daraltma sürecinin de eşlik edebileceğine işaret eden açıklamaların ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,38 seviyelerinden yükselişe geçerek son 3 yılın zirvesi olan yüzde 2,63'ü test ederken, tekrar ABD'nin 2 yıllık tahvil faizinin üzerine çıktı.

Analistler, ABD ve Avrupa'nın Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırım beklentilerin de gündemin odağında yer aldığına değinerek, bugün Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) mart ayı toplantı tutanakları ve Fed üyelerinin yönlendirmelerinin takip edileceğini söyledi.

Gedik Yatırım bülteninde, 'ABD’de ISM hizmet endeksi istihdam ve siparişlerde görülen artış ile mart ayında 56,3 seviyesinden 58,3 seviyesine yükseldi. Fed üyesi Brainard, Fed’in para politikasını düzenli olarak sıkılaştırmaya devam edeceğini ve mayıs ayından itibaren Fed bilançosunun hızlı şekilde küçültüleceğini bildirdi. Para politikasına yönelik açıklamalar sonrası dolar endeksinde yükselişler görüldü. Dolar/TL üzerindeki etkisi ise sınırlı kaldı. Yurt içinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyon ile mücadele vurgusu yaptı. Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. ABD’de ise FOMC toplantı tutanakları izlenecek. Dolar/TL, bu sabah saat 08:30 itibariyle 14,72’li seviyelerde işlem görüyor. Dolar endeksi ise 99,58 seviyesinde yükseliş trendini sürdürüyor.' denildi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, 'İçerisinde bulunduğumuz haftaya piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisi ile başlamıştı. TÜİK’in açıklamasına göre Mart ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61.14 olarak gerçekleşmiş; aylık bazda ise artış yüzde 5.46 olmuştu. Haftaya 14.67 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, kademeli olarak yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftanın üçüncü işlem gününe ise 14.70 seviyelerinde başlangıç yapıldı. Piyasalar yeni günde 21:00’da FOMC toplantı tutanaklarını takip edecek. FED Mart ayında gerçekleştirdiği toplantısında faiz artış yoluna gitmişti. Tutanaklar ile birlikte bu kararın ayrıntıları ve önümüzdeki günler için ipuçları aranacak. Yurtiçinden ise piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.75 – 14.85 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.62 – 14.50 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.' denildi.

Altın yön bulmakta zorlanıyor

 

Altın nasıl bir seyir izleyecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)