BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda yön ne olacak?----

Dolarda yön ne olacak?

Dolarda yön ne olacak?
11 Aralık 2020 - 11:36 www.finansgundem.com

AB ve ABD'den gelen Türkiye'ye yönelik yaptırım iddiaları yakından izleniyor. Türk Lirası’nda bugün geçtiğimiz haftalara göre zayıf görünüm sergilerken, bu gelişmeler piyasalarda nasıl yorumlanıyor, uzmanlar değerlendirdi.

Yurt içi piyasalarda haftanın son iki işlem gününde yoğunlaşan gündem, döviz kurlarında da hareketli seyre sebep oluyor. AB Liderler zirvesinden gelen ilk açıklamalara göre Türkiye’ye yönelik şimdilik 'ağır bir yaptırım' söz konusu değil. Doğu Akdeniz nedeniyle daha önce yaptırım uygulanan Türk şirketleri ve vatandaşlarına yönelik kısıtlayıcı tedbir listesine ek yapılmasına karar verildi. Bildiride, Mart 2021'e kadar ilişkilerin durumu ve diğer seçeneklerle ilgili rapor hazırlanması istendi. ABD'de ise resmi bir açıklama gelmese de Bloomberg'in haberine göre Trump, ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanmasını öngören tedbir paketini imzaladı. Ancak henüz netlik kazanmış değil.

Piyasalar, yoğun haber akışını takip ederken, sabah ilk tepkiler sınırlı kaldı. Piyasaların açılması ile birlikte döviz kurları yeniden hareketlenerek, dolar/TL 7,96 seviyesinin üzerine, euro/TL de 9,65 düzeyine ulaştı.

CARİ AÇIK EKİMDE EKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Günün önemli tek verisi olan cari işlemler hesabı beklentilerin üzerinde açık verdi. 150 milyon dolar civarı beklenen cari açık ekimde 273 milyon dolar olarak açıklandı. Böylece son 1 yıllık cari işlemler hesabı açığı ise 33,8 milyar dolar oldu.

PİYASALARIN GÖZÜ AB VE ABD’DE

Haftanın son günü itibarıyla oluşan yoğun gündemi ve piyasa tepkilerini Dünya’dan Hüseyin Koyuncuoğlu haberinde piyasa uzmanları yorumladı.

YAPTIRIMLAR ALT PERDEDEN GELİRSE GEVŞEME SÜRER

Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, yaptığı değerlendirmede hem AB Liderler Zirvesi hem de ABD'den gelecek olan yaptırım kararlarının piyasalarca kısmen fiyatlanmış riskler olduğuna işaret etti.

Bugün yaşanan gelişmeleri değerlendiren Kuru, "TL varlıklar açısından hem AB liderler zirvesindeki Türkiye gündemi, hem de ABD’de caatsa yaptırımlarının aynı günlere denk geldiği kritik bir dönemdeyiz. Haber akışı çok hızlı belki kalıcı bir yorum yapmak için erken ancak AB liderler zirvesinden Avrupa Türkiye ekonomik ilişkilerini zedeleyecek kadar güçlü bir yaptırım gelmeyecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

ABD tarafında AB'ye kıyasla belirsizliğin biraz daha fazla olduğu yönünde görüş veren Kuru, "Trump’ın caatsa yaptırımlarına yönelik bir kararı imzaladığı spekülasyonları olsa da bu konuyla ilgili görüşleri önceden bilindiği için olası bir karar gelse bile bunun düşük perdeden bir adım olması daha yüksek ihtimal görünüyor. ABD – Türkiye ilişkileri ve bunun TL varlıklara yansımasıyla ilgili asıl belirsizlik Biden’ın görevi devralmasının ardından Türkiye politikalarına ilişkin izleyeceği tutum netleştikten sonra ortadan kalkacak gibi görünüyor, piyasalar şuan bu konuyla ilgili kötüyü fiyatlamıyor diyebiliriz."

"DOLAR İÇİN 7,60 SEVİYESİNİ ÖNEMSİYORUZ"

Yaptırımlara yönelik haber akışının piyasaya etkilerini değerlendiren Kuru, yaptırım risklerinin alt perdeden sonuçlanması durumunda dolar/TL kurunda bir miktar daha gevşeme yaşanabileceğini ve bu senaryoda 7,60'ların kritik seviyeler olarak ön plana çıkabileceği görüşünde. Kuru'nun değerlendirmeleri şöyle: 

"Özetle yaptırımlar gündemde ancak hem AB hem ABD tarafında güçlü bir adım şimdilik beklenmiyor ancak sorunlar masada olmaya devam edecek. Borsa tarafında son dönemde atılan normalleşme adımları ve ekonomi politikalarındaki değişikliğin bankacılık ve sanayi hisseleri üzerinden piyasayı taşımaya devam ettiğini görüyoruz. Kur tarafında ise %15 faize ve atılan normalleşme adımlarına rağmen 7,90 ortalamalardaki seviye bize tansiyonun yüksek olduğunu gösteriyor. Jeopolitik risklerin ağırlıklı fiyatlandığı piyasa burası gibi görünüyor. Şimdilik olduğu gibi yaptırım konuları alt perdeden sonuçlanırsa Dolar/TL tarafında bir miktar daha gevşeme bekleyeceğiz. Teknik olarak 7,60 seviyesini önemsiyoruz, buranın altında kalıcılık sağlanmadığı sürece tansiyonu yüksek görmeye devam edeceğiz."

EK NEGATİF BAŞLIK OLMADIKÇA TL LEHİNE POZİSYONLAR DEVAM EDER

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek'in, sabah notunda değerlendirmesi ise şu şekilde:

Türk lirası Asya seansı işlemlerinde 7.88-7.90 aralığında işlem görüyor ki hatırlatalım, geride kalan günün ikinci yarısında global risk iştahındaki dalgalanma ile mevcut seviyelere haber öncesinde hareketlenme göstermişti. Gelişmelerin ciddi ölçekte negatif etki yaratmasını şu aşamada beklemiyoruz. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.85-7.76 destek, 7.93/94 ise direnç olarak izlenebilir.

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yahya erdem12 Aralık 2020 14:07

    Şahsen 2020 yılındaki gibi % 40 % 50 ekonomiyi ve ülkeyi bitirir merkez bankası faiz kararlarında aylık bazda birkaç puanlık artış devam edecek dolar ve euro da bence enflasyona endeksli yükselecektir en azından 2021 için sert hareketler beklememek lazımdır.

  • Durum11 Aralık 2020 14:15

    %20 marji geri gelmedikce bilin ki hersey sahte, kendilerine guvenleri yok demektir. 2+2=4 durum bu maalesef bana gore

  • Türkoğlutürk11 Aralık 2020 14:14

    Tabiki yukarı,yandaşlar servetlerini dolara çevirip yurtdışına aktarmaya devam

  • EKRİST11 Aralık 2020 11:59

    MUHALEFET ELİNİ OVUŞTURUYOR VE SEVİNİYORDUR.

  • Berber Bekri11 Aralık 2020 11:54

    Yukarı olacak çift haneli rakamlara kalıcı olarak atacak kendileri YTD