BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda satışın dozunu belirleyecek kriterler----

Dolarda satışın dozunu belirleyecek kriterler

Dolarda satışın dozunu belirleyecek kriterler
22 Mart 2021 - 11:35 www.finansgundem.com

Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 7,93 seviyesinde işlem gördü

Geçen hafta en düşük 7,1925 ve en yüksek 7,6411 seviyelerini gören dolar/TL, haftalık bazda yüzde 4,5 değer kaybıyla cuma gününü 7,2189'dan tamamladı.

Dolar/TL, Asya piyasalarında sığ işlemlerin yaşandığı saatlerde 8,4864 seviyesini görmesinin ardından bankalararası piyasanın açılmasıyla birlikte 8'in altında dengelendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın fiyat istikrarı ve finansal istikrara vurgu yaptığı, serbest piyasa mekanizmasından taviz verilmeyeceği mesajını içeren yazılı açıklamasıyla 7,6971 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, saat 11.20 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 9,9 üzerinde 7,9330'dan işlem görüyor.

Önceki kapanışa göre euro/TL yüzde 9,8 artışla 9,4420'den, sterlin/TL de yüzde 9,5 değer kazancıyla 10,9960'tan satılıyor. 

Dolar endeksi yüzde 0,4 artışla 92,1 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi yüzde 0,2 azalışla 1,1880 seviyesinde dengelendi.

Uluslararası yatırım kuruluşu Unicredit tarafından hazırlanan raporda, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından keskin düşüş yaşanan TL'de daha fazla düşüş ve volatilite riski görüldüğü belirtildi. Kuruluşun değerlendirmesinde, "Her ne kadar keskin düşüş seviyelerinden bir miktar toparlanma olsa ve dolar/TL 8'in altına gerilese de TL'de daha fazla satış baskısı ve volatilite ihtimali var" yorumu yapıldı.

Dolar kritik seviyenin altında

Marbaş Menkul Değerler tarafından hazırlanan analizde, "Orta Asya'da körfez bölgesinde piyasalarının açılmasıyla birlikte Dolar/TL 7,70'in altına kadar gevşedi. Likit olmayan Asya piyasalarında oluşan 8,48'e kadar oluşan fiyatlamalar, Londra piyasalarında gecelik swap (TL kira maliyeti) oranlarının 2019 Mart ve 2020 Ağustos'unda yaşananlara benzer bir şekilde yukarı doğru zıplaması muhtemel. Halihazırda TL bulamayan, bulsa da yüksek maliyetten bulabilen yabancılar, yoğun bir şekilde TL short (Açığa satış) pozisyonlara girdikleri takdirde volatilitenin devamını bekleyebiliriz. Dolar'da yüksek volatilitenin bir süre devamını bekliyoruz. Ancak panik, seans başlangıcının yaklaşmasıyla birlikte azalmış durumda. Borsa İstanbul'daki satışların da dozunu belirleyecek olan Dolar/TL'nin volatilitesi olacak" denildi.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde de, “7,70'in üzeri TL açısından negatif” denildi.

Analizin tamamı şu şekilde: 

Ağbal'ın görevden alınması sonrasında bu sabah 8,48'i gören USD/TL'de an itibariyle işlemler 7,70 civarında devam etmekte. USD/TL'de şimdi 7,70'in altına kalıcı bir şekilde inip inmeyeceğini takip edeceğiz. 7,70'in altına kalıcı bir şekilde inmediği takdirde gün içerisinde yeniden yükselişler görebiliriz. Yükselişin yeniden hızlanmaması için 8,00 üzerine yerleşme sağlanmamalı.

Türkiye’nin risk primi 2019’a döndü

Borsa İstanbul'dan açığa satış uyarısı!

JP Morgan’dan Merkez Bankası değerlendirmesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)