BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda kritik zirve neresi----

Dolarda kritik zirve neresi

Dolarda kritik zirve neresi
06 Şubat 2015 - 06:28 www.finansgundem.com

Dün 2.4680 TL ile bir kez daha tarihi zirveyi gören dolarda yukarı doğru kritik seviye 2.48 TL, düşüş yönünde ise 2.30 TL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik yaptığı eleştirilerin sonrasında, önceki gün 2.40 TL bandından bir anda 2.45 TL’nin üzerine tırmanan dolar kuru, dün de Yunanistan cephesindeki olumsuz gelişmelerle yine tarihi zirveyi test etti.

Zeynep Aktaş'ın Milliyet'teki haberine göre Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan tahvillerini kabul etmeyeceği yönündeki çıkış sonrası, Avrupa’da yeni bir kriz doğacağı öngörüsü doları bir anda zıplattı. Önceki günü 2.45 TL seviyelerinden kapatan dolar kuru dün Sabah saatlerinde 2.4680’i gördü. Piyasalarda hareketlilik artınca spekülatörler de harekete geçti. Hızlı fiyat hareketlerinden yararlanmak isteyenler fiyatlardaki dalgalanmalara ivme kazandırırken oluşan kaygan zemin hızlı hareket edenler için kâr fırsatı yaratıyor.

Kâr satışları mı?

Hızlı yükselen ABD Doları dün 2.46 TL seviyesinden yaşanan satışlarla birlikte geriledi. Kur, öğleden önce henüz piyasalar kapanmadan önce 2.4395 lira seviyelerine kadar çekildi. Euro’da kur ise aynı dakikalarda 2.79 TL düzeyinde bulunuyordu. Hareketlilikle birlikte euro/dolar paritesi de 1.1434 seviyesini gördü.
Merkez Bankası kaynaklı gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamasının yanı sıra TÜİK’in açıkladığı ve olumsuz yönde sürpriz yapan Ocak ayı enflasyon verileri de dolar kurunda sert hareketleri beraberinde getirmişti.

2.48 TL aşılırsa...

Yaşanan hareketliliğin ardından, herkesin kafasındaki sorular aynı: “Dolar kaç liraya kadar yükselecek? Kur yeniden 2.30 TL- 2.20 TL bandına düşer mi?” Teknik analiz gözüyle bakıldığında dolar kurunda yukarı yönlü kırılmalarda 2.46 TL ve 2.48 TL seviyeleri izlenecek. Olası kâr satışlarında ise 2.4350, 2.3900 ve 2.3100 seviyeleri takip edilebilir.
Uluslararası yatırımcılara (yabancılar) çalışan analistler, Türkiye’yi yabancılar açısından şimdiye kadar öne çıkaran önemli unsurlardan birisinin de kurumsal kimliğin oturması olduğunu ifade ediyorlar.

Döviz fiyatları dengelenecek

Bu noktada yaşanan gelişmelerin Türkiye’ye yönelik bakışı etkilediğini dile getirmekteler. Öte yandan siyasi aktörlerin bu denli çok sözlü müdahalesinin piyasalardaki çalkantıları tetiklediğini vurguluyorlar. Oluşan zemin dolar/TL kuruna ilişkin beklentilerin de yukarı çekilmesine neden oluyor. Hal böyle olunca 2.46-2.50-2.70 söylemleri de gündeme gelmeye başladı bile. Ancak unutmamak gerekiyor ki uzun vadede döviz kurlarındaki getiriler hep “TL” enstrümanların altında kaldı. Kuşkusuz hızlı fiyat hareketleri sonrasında fiyatlar dengelenecektir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)