BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda ideal kur kaç lira----

Dolarda ideal kur kaç lira

Dolarda ideal kur kaç lira
04 Kasım 2015 - 06:59 www.finansgundem.com

Seçimlerden tek parti iktidarı çıktıktan sonra dolar yönünü aşağı çevirdi. İhracatçılar ve akademisyenler doların 2.80 TL civarına oturacağı görüşünde

AK Parti’yi tek başına iktidar yapan seçim sonuçlarının ardından dolarda düşüş başladı. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre İhracatçılar, bundan sonra dış etken olmazsa, doların normal seviyesinde ilerleyeceği görüşünde. ABD Merkez Bankası (Fed) kararına kadar sakin bir seyir görünüyor.

1 Kasım seçimlerinin ardından 3. seçim riskinin ortadan kalkması, dolarda aşağı doğru gidişin önünü açtı. Cuma günü 2.90 seviyesinden işlem gören dolar kuru, seçim sonuçlarını netleşmesinin ardından 2.85 lira seviyesine geriledi. Konuyla ilgili görüşler şöyle oldu:

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi:“Şu anda ideal kurdan bahsetmek çok zor. Diğer etkenler de var. Diğer ülkeleri de görmemiz lazım. Rekabet ettiğimiz ve  gelişmekte olan ülkelerdeki kur da önemli. Bundan sonra kuru hareketlerini tekrar yurtdışındaki hareketler belirler. Bizim elimizde olan kısım yüzde 3-5’lik bir alandır, geri geldi zaten. Uluslararası arenada milletin parası değer kaybederken bizimki değer kazanmaz. Güçlü bir hükümet var, reformlar yavaş yavaş dengeleri düzelttikten sonra belki 1-2 sene sonra biraz daha geriye doğru gideriz. Ama Türkiye’nin bu saatten sonra öyle bir şeye ihtiyacı var mı yok mu tartışılır. Türkiye’nin sıkıntılı olduğu dönem 2007’de 1 dolar=1 TL’yi yakaladığımız zamandı.”

‘3 lira spekülatif’

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen:“Sadece ihracatçı olarak değil, Türk insanı olarak istediğimiz istikrar ortamı. Su anda bu istikrar ortamının seçimlerden sonra en güzel göstergesi, dövizin aşağıya doğru hareketlenmesi. Daha önce 3 liranın üzerine çıkan döviz biraz spekülatifti. Şu an normal seviyelerde. İçerde herhangi bir şey olmadığı takdirde, FED’in faiz artırımı kararına kadar istikrarlı bir şekilde  devam eder diye düşünüyorum. Çok fazla hareketlenme olmaz. Çünkü bir ekonomik problemimiz yok şu anda, sıcak para hala ekonomimizin içinde.

Biz ihracatçılar olarak yanlış biliniyoruz.  Doların aşırı değerlenmesinin bize katkı sağlayacağı ve bizim sevineceğimiz düşünülür ama bu yanlıştır. Çünkü ekonomide harhangi bir istikrarsızlık direkt olarak maliyetlerimize yansıyor. Bu yüzden 2.78-2.80, 2.80-2.90 arası  bizim için şu andaki ortamda uygun kur seviyesi. Siyasi riski fonlayan pay şu anda üzerinden kalktı. İçerde istikrar devam ederse (Fed kararından sonra dolar) 3’ün üzerine çıkmayabilir.

Dışardaki fonların Türkiye’den ne kadar para çıkardıklarına ve Fed’in ne kadar faiz artıracağına bağlı bunlar. Önümüzdeki sene ilkbahara kadar benim şahsi kanaatim, Fed Faiz artırımı yapmayacak gibi görünüyor. Bu istikrarlı ortam devam eder diye düşünüyorum.”

Fed’i 10 kere ‘alıp sattık’

Piri Reis Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ise dolarda seçim riski nedeniyle yukarı doğru marj olduğunu dile getirerek şunları söylüyor:
 
“Tek partinin gelmesiyle o risk primi kalktı. Yeni bir risk gelene kadar içerde risk üretmeyiz. Ya jeopolitik olarak ya da Fed’den etki olabilir. Jeopolitik riski 40 kere, Fed’i 10 kere alıp sattık. Bunlar da doları 3 TL civarına getirmez gibi görünüyor. Dolar bu dönem 2.80 civarında sakinleşir gibi görünüyor. Hükümet ne zaman kurulur, ekonomi kadrosunda kimler olur bunlar da çok önemli tabii.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)