BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda haftaya önce Fed, sonra TCMB karşılaşmaları!----

Dolarda haftaya önce Fed, sonra TCMB karşılaşmaları!

Dolarda haftaya önce Fed, sonra TCMB karşılaşmaları!
17 Eylül 2021 - 13:36 www.finansgundem.com

Haftaya sakin başlayan Türk Lirası, haftayı dolar karşısında yüzde 1,5 değer kaybıyla kapatmaya hazırlanıyor. Gelecek hafta gözler önce Fed sonra TCMB'de olacak

Dolar/TL’de geçen haftadan başlayan ve bu haftanın ortasına kadar devam eden 8,45 civarındaki yatay seyir, son iki işlem gününde değişti. ABD'den gelen güçlü verilerle değer kazanan ABD doları, TL karşısında da güçlendi. Yükselişin bugün de devam ettiği gözleniyor. Dolar/TL 8,60 seviyesine kadar çıktı. 

Küresel piyasalarda dolar, ABD'den gelen bir dizi güçlü ekonomik veri sonrasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası sıkılaştırmasına başlayacağına dair piyasalardaki beklentilerin yeniden güçlenmesiyle diğer başlıca para birimleri karşısında üç haftalık zirvesinin yakınında işlem görüyor. Dolar endeksi, 92.865 seviyesine çıkarak üç haftalık zirvesi 92.965’e yaklaştı.

TCMB'nin erken faiz indirimi izlenimi yaratan mesajları sonrası 8,3 seviyesinden yönünü yukarı çeviren dolar/TL, ABD etkisiyle de yükselişini görece hızlandırdı. Dolar 8,6030 seviyesine kadar çıkarken, TL haftalık bazda yüzde 1,5 civarı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

SIRAYLA FED, TCMB İZLENECEK

Önümüzdeki hafta 22 Eylül’de ABD Merkez Bankası’nın faiz toplantısı, 23 Eylül’de ise TCMB'nin Faiz toplantısı var. Fed’in son veriler ışığında tahvil azaltımı zamanlaması için vereceği mesajlar oldukça önemli. 

Sonraki gün ise TCMB Para Politikası Kurulu’nun eylül kararı belli olacak. TCMB Başkanı Kavcıoğlu ay başında yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhüdüne atıf yapmamış ve yatırımcılarda faiz artışı yapılmayacağı, indirimlerinin de yaklaştığı izlenimini uyandırmıştı. Kavcıoğlu, geçen haftaki konuşmasında TCMB'nin bundan sonra politika faizinden yüksek olan enflasyon oranı yerine politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyonu izlemeye ağırlık vereceğini ifade etmişti.

FAİZ İNDİRİMİ BAŞLAR MI?

TCMB'nin 23 Eylül'deki faiz indirimi yapması ihtimaller arasına girerken yatırımcılar PPK kararını artık daha yakından izliyorlar. Bankanın bu ay geçmiş PPK metinlerinde yer alan ifadeleri belirgin değiştirmesine kesin gözüyle bakılırken yüzde 20'ye yaklaşan enflasyona rağmen faiz indirim yapıp yapmayacağı ise hala net olarak kestirilemiyor. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), TCMB'nin faiz indirim döngüsüne bu ay 50 baz puan ile başlayacağını, yıl bitmeden 150 baz puan daha faiz indirimi yapmasını beklediğini açıkladı.

Bugün açıklanan eylül ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre TÜFE beklentileri yükselmeye devam ederken, TCMB'nin politika faizini bu ay sabit tutması, gelecek 3 ay sonunda da toplamda 100 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi bekleniyor. 

8,60 DİRENCİ KRİTİK

Analistler, 8,60 TL direnç seviyesine yaklaşan kurun bu seviyenin üzerine çıkması durumunda 8,63 ve 8,65 TL direnç seviyelerinin söz konusu olabileceğini belirtiyor. Olası geri çekilmeler görülmesi halinde ise ilk olarak 8,55 ve 8,53 TL destek seviyelerini takip edilecek.

Bu arada Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 2021 yılsonu dolar/TL beklentisinde düşüş ikinci ayında. Temmuz ayından bu yana kurda görülen görece olumlu seyrin etkisiyle, yılsonu dolar/TL beklentileri de düşüşte. Temmuzda 8,99'a kadar yükselen beklenti, ağustosta 8,94'e, eylül anketinde ise 8,92'ye geriledi. 

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 17 Eylül 2021 23:08

    Dışşşş güçleeeeeeerrrrrr,Dolaaaaarrrr lobisiiiii diye bağıranlar hatayı kendilerinde görmedikçe dolar düşmez kriz bitmez köylü çiftçi işçi memur emekli esnaf gülmez fakirlik bitmez Dış güçler de kıskanmaya devam eder

  • Yalan mı17 Eylül 2021 20:34

    Merkez bankamız var ama iradesi kendisine ait değil

  • Saat ⏰ 17 Eylül 2021 19:52

    Hep aynı şeyler. Birbirini tekrar eden konular ve olaylar