BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda düşüş sürecek mi----

Dolarda düşüş sürecek mi

Dolarda düşüş sürecek mi
19 Mayıs 2015 - 05:14 www.finansgundem.com

Piyasa uzmanları yurtdışından çok olumsuz haber gelmediği taktirde doların 2.50-2.55 lirada kalacağı fikrinde

Geçen haftayı dolar karşısında değer kazanarak kapatan TL, yeni haftaya da aynı performansla girdi. Şebnem Turhan, Hürriyet'teki yazısında, doların bundan sonraki seyrini etkileyecek toplantı ve kararları hatırlattı, uzman görüşlerine yer verdi. İşte Turhan'ın o yazısı: 

Geçtiğimiz haftaya kadar dolardaki önlenemez yükselişi konuşurken rüzgar tersine esmeye başladı. Geçen haftayı bankalar arası piyasada 2.5749 lira seviyesinden kapatan dolar bu haftaya da aynı seviyelerden başladı. Gün boyu 2.57 seviyelerinden işlem gören dolara karşı Türk Lirası değer kazanmasa da gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki kaybı yaşamadı. Bu hafta Türkiye merkez bankası ile Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları yön verecek. Ancak piyasa uzmanlarına göre seçime kadar dolardaki düşüşün sürmesi ve 2.50-2.55 lira seviyelerinin görülmesi mümkün. Ancak seçim sonrasında ise doların yönünü yurtdışında FED’in yani sıra Türkiye Merkez Bankası’nın tavrı belirleyecek. Dolar dün serbest piyasada günü 2.5790 liradan kapattı.

BİTTİ DEMEK İÇİN ERKEN

Bu hafta 20 Mayıs’ta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı var. Faizde değişim beklenmese de seçimden önceki son toplantıya 2.74 lira seviyelerinden 2.57 liraya kadar inmiş bir dolar kuruyla giren Merkez Bankası şanslı görünüyor. Ancak ekonomistler faiz oranlarında bir değişiklik beklentisi içinde değil. Ayrıca FED’in nisan ayı toplantı tutanakları da çarşamba günü açıklanacak. Haziran toplantısı öncesi tutanaklardaki faiz değişimine ilişkin ipuçları yakından takip edilecek.

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy 2.74 liraya kadar çıkan dolardan sonra üst üst gelen hazine ihalelerinde yüksek taleplerle başarılı geçmesinin etkisiyle içeride havanın yavaş yavaş değiştiğini vurguladı. Bu hareketin şimdilik bir aşağı yönlü düzeltme olduğunu ve en büyük katkının FED’in haziranda Faiz artırmayacağı algısından geldiğini belirten Paksoy, “Global dolarizasyona bağlı olarak temel ve teknik kriterlere bağlı olarak hala yükseliş tarafında bir dolar-TL görünümü olduğunu ve bu düşüşe henüz bir aşağı yönlü trend değişimi diyebilmenin çok zor olduğunu da hatırlatmak isteriz” dedi.
Seçime kadar yurtdışından negatif bir haber gelmedikçe ve doların altı para birimi karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi yeniden 95.00 seviyesinden yükselmedikçe dolarda 2.60 liranın altının mümkün olduğuna dikkat çeken Paksoy “Yurtdışı pozitif tarafta kalırsa ve para girişi devam ederse 2.50 – 2.55 lire da seçime kadar ve sonrasında seçim sonuçlarına göre mümkün olabilir. 2.50’nin altı bütün kriterlerin en pozitif olduğu bir ortamda kalıcı olmamakla birlikte ancak mümkün hale gelebilir” dedi.

ARTIK ABD’NİN KÖTÜ VERİLERİ BİZİM İÇİN İYİ

ALB Forex Analisti Enver Erkan da ABD’den gelen kötü verilerin yurtiçindeki havanın iyimser olmasına katkıda bulunduğuna dikkat çekti. Erkan şöyle konuştu: “ABD’den gelen son veriler gelişmekte olan ülke kur sepetinde yeniden ‘kötü veri iyi veridir’ algısını yeşertti. Bu nedenden dolayı ABD’den gelecek her olumsuz veri kurda aşağı yönlü baskıyı artırabilir. Ancak içerideki makro veriler ve mevcut riskler bu hikayeyi desteklemiyor. Yani TL’deki olumlu eğilimin yarattığı piyasa algısı, ekonomi açısından olumlu bir hikaye neticesinde meydana gelmemiştir. Kurda 2.55 ve 2.50 lira psikolojik anlamda geri çekilmelerde piyasanın destek kabul edeceği yerlerdir.”

Dolar zirveden düşüyor (DOLAR/TL)

Türk Lirası geçen haftayı 3.5 yılın en yüksek haftalık yükselişiyle tamamlarken bu haftaya da güçlü başladı. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken Türk Lirası pozitif ayrıştı ve kayıp yaşamadı..
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)