BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda belirsizlik: Düşüşün nedenleri?----

Dolarda belirsizlik: Düşüşün nedenleri?

Dolarda belirsizlik: Düşüşün nedenleri?
30 Temmuz 2021 - 17:20 www.finansgundem.com

Dolar/TL'de bugün hızlanan gerilemenin arka planında uzmanlar, Fed sonrası dolardaki küresel zayıf seyrin ve TCMB'den gelen "kısa sürede faiz indirimi sinyali içermeyen" mesajlarının da etkili olduğunu belirtiyorlar.

Dolar/TL kurunda son üç gündür dikkat çeken düşüşün bugün hızlanması ile yatırımcılar düşüşün nedenlerini ve devamını sorgulamaya başladı. 

Dolar/TL son üç günde 8,5592 seviyesinden 8,4241 seviyesine gelirken, bugün en düşük 8,3933 TL'den işlem gördü.

Bankacılar TL’deki değer kazancında dolardaki küresel zayıf seyrin belirleyici olduğunu, TCMB’den kısa sürede faiz indirimi sinyali içermeyen mesajlarının da etkili olduğunu belirtiyorlar.

TCMB, dün 2021 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12.2’den yüzde 14.1’e yükseltirken, enflasyonda son çeyrekte belirgin bir düşüş beklendiğini ve para politikasında önümüzdeki dönemde de sıkı duruşun süreceği mesajını verdi.

Reuters’ın yaptığı bir ankette piyasalarda yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.

Dolar ve euroda düşüş sürecek mi?

FED SONRASI ZAYIF DOLAR ETKİSİ

Yurtiçinde döviz varlıklarda son 1,5 aydır görülen yükseliş eğilimi geçen Çarşamba günü Fed'in verdiği mesajlar sonrası doların küresel bazda zayıflaması ile Türk Lirası varlıkları da destekledi. Gelişmete olan ülke para birimlerinin tümünde görülen benzer etkiden TL bir miktar pozitif ayrıştı. 

Piyasaların gözü dün yapılan Enflasyon Raporu sunumu sonrasında haftaya açıklanacak enflasyon verilerinde olurken piyasalarda enflasyonun yüzde 18,5 seviyesini aşması bekleniyor. Uzmanlar, yüzde 19 seviyesi gibi bir sürpriz görülemezse TL’de değer kazancının bir süre daha devam etmesini muhtemel görüyor. 

Foreks'in düzenlediği ankette TÜFE'de Temmuz ayı ortalama tahmin yüzde 1,65 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 18,68, ortalama yüzde 18,76 olarak gerçekleşti. AA Finans'ın ekonomistler ile yaptığı temmuz ayı enflasyon beklentileri anketinde ise aylık yüzde 1,62 artış ile enflasyonun yüzde 18,74'e çıkacağı öngörülüyor.

FED MESAJLARI

Küresel piyasalarda ise Fed’in para politikasında sıkılaşmaya gitmek için acele etmediği sinyalini vermesinin ardından satış baskısı endişeleri azalmış durumda.

Dolar, Fed’in para politikasında gevşeme yanlısı açıklamaları ve zayıf ekonomik verilerin etkisiyle bir ayın dip seviyesine yakın seyrederken, Mayıs’tan bu yana en kötü haftalık performansını kaydetmeye hazırlanıyor.

Dolar endeksi dün 29 Haziran’dan bu yana görmediği 91.855 seviyesine kadar geriledikten sonra bugün en son 91.9 civarında seyrediyor.

STOPAJ İNDİRİMİ 

Öte yandan bugün TL mevduata Ekim 2020’de uygulanmaya başlanan ve süresi bugün dolacak olan stopaj indirimi 30 Eylül’e kadar uzatıldı. Bu indirim TL mevduatların daha cazip olmasını sağlayarak TCMB’nin para politikasına katkıda bulunuyor.

Piyasalarda vaka sayılarındaki artış sonrası yeni bir kısıtlama gelip gelmeyeceği da takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bayram tatilin halkın yaşam tarzının salgında süreci tersine çevirdiğini, ilk kabine toplantısında salgınla ilgili tedbirler konusunu gözden geçireceklerini söyledi. 

Fed faizi sabit bıraktı

KDV ve stopaj indirimi uzatıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)