BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yurtiçinde sınırlı, dünyada yükselişte----

Dolar yurtiçinde sınırlı, dünyada yükselişte

Dolar yurtiçinde sınırlı, dünyada yükselişte
01 Nisan 2021 - 08:27 www.finansgundem.com

Dün 8,40 sınırına kadar dayandıktan sonra piyasaların kapanışına doğru 8,25 seviyelerine gerileyen dolar/TL, bu sabah hafif yukarı yönlü başlangıç yapıyor. Dolar, 8,27-8,28 düzeyinde, euro/TL ise 9,73'ten işlem görüyor.

Dün günün başlangıcında 8,40 seviyelerine kadar yükseldikten sonra kademeli olarak gerileyen dolar/TL, borsanın kapandığı saatlerde 8,25 düzeyine çekilmişti. Sabah saatlerinde hafif yukarı yönlü hareketlendi ve 8,28'e geldi. Euro/TL'de ise yukarı yön daha belirgin ve düne göre yüzde 0,6 civarı aran kur 9,70'i aşmış durumda.

ULUSLARARASI PİYASALARDA DOLAR DEĞERLENMEYE DEVAM EDİYOR

Dolar diğer büyük para birimleri karşısında son birkaç ayın zirvesine yakın seyrederken yatırımcılar destek paketlerinin ve aşılama faaliyetlerindeki başarının ABD ekonomisinin korona virüsün etkilerinden diğer ekonomilerden daha hızlı toparlanacağına yardımcı olacağına inanıyorlar.

Dolar endeksi 93.439 ile son beş ayın zirvesini gördükten sonra 93.209 seviyesinden işlem gördü. Dolar endeksindeki artışa endeksin hesaplanmasındaki en yüksek ağırlığa sahip olan euronun korona virüs salgınının üçüncü dalgası nedeniyle zor durumda olması önemli rol oynuyor.

Euro 1,1704 dolar ile neredeyse son beş ayın en düşük seviyesini gördükten sonra 1,1726 dolar seviyesinden işlem gördü.

Euro sterlin karşısında da 0,8503 ile son 13 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra 0,8509 seviyesinde seyrediyor. Dolar yen karşısında da değer kazandı. Dolar Mart ayını yen karşısında 2016 yılı Kasım ayından bu yana görülen en büyük aylık kazançla kapattı.

Yen dolar karşısında 110,97 ile son bir yılın en düşük seviyesini gördükten sonra 110,74 seviyesinden el değiştirdi.

Gün boyu 33 ülkeden gelecek imalat sektörü satın alma yöneticileri endeks (PMI) verileri takip edilecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Dünya Bankası, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5,0, gelecek yıl yüzde 4,5 büyümesini bekliyor. Ocak ayında yayımlanan raporunda büyüme beklentileri bu yıl için yüzde 4,5, gelecek yıl için yüzde 5,0 seviyesinde bulunuyordu.

ABD Başkanı Joe Biden, 2,3 trilyon dolarlık ABD İş Planı olarak da bilinen altyapı planını duyurdu.

Biden, yılda 400 bin doların altında gelir elde eden Amerikalılar için federal bir vergi artışı olmayacağını söyledi. 

ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin de olduğu alüminyum alaşımı levha ithal ettiği 16 ülkeye yönelik anti-damping gümrük vergisi emri çıkarılacağını açıkladı.

OPEC'in petrol üretimi Mart ayında, İran öncülüğünde Şubat ayına göre 180 bin varil/gün arttı. 

IMF verilerine göre ABD Doları'nın global döviz rezervleri içinde payı 2020 yılının son çeyreğinde 1995'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

Global ekonomide toparlanma umutları Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye olan güvenini 2021 yılının ilk çeyreğinde korona virüs salgını öncesindeki seviyelere geri getirdi. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hedge fonların finansal sistem için yarattıkları riskleri inceleyecek, değerlendirecek olan çalışma grubunu yeniden hayata geçireceğini duyurdu.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye için İSO imalat sektörü PMI verileri gelecek (10.00).

İstanbul Ticaret Odası(İTO) Mart ayına ilişkin perakende ve toptan fiyat verilerini açıklayacak. İTO'nun bir önceki ay için perakende fiyatları aylık yüzde 1,48, yıllık yüzde 14,45 seviyesinde gelmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Yurt dışında imalat sektörü PMI verileri yeni ayın ilk göstergesi olarak takip edilecek. 

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (14.30), haftalık işsizlik başvuruları (15.30), imalat sektörü PMI (16.45), inşaat harcamaları, ISM imalat sektörü PMI (17.00), Baker Hughes sondaj kule verileri gelecek.

ABD Başkanı Joe Biden 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından ilk kabine toplantısını bugün yapacak.

Yurt dışı bazı piyasalar Paskalya öncesi "Kutsal Perşembe" nedeniyle kapalı olacak.

Yerli yatırımcı borsada yurtdışına açıldı!

Kripto paralarda, 4 günde 2.8 milyar dolarlık işlem hacmi

TL mevduat hesabı olanlara müjde! Desteğe devam

Yellen mali regülatörlerle finansal kırılganlığı görüştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)