BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselişte----

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
23 Temmuz 2019 - 08:37 www.finansgundem.com

Güne 5.67 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru primli seyrediyor. Bu hafta TCMB'nin faiz kararı belirleyici olacak

Dolar/TL güne 5 günün zirvesi olan 5.70'i test ederek başladıktan sonra gün içinde bu seviyenin hemen altında dar bir bantta seyretti. Bankacılar piyasada TL'ye yön verecek olan Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının beklendiğini, TL'de önden yüklemeli bir artış olasılığının bir miktar olumsuz fiyatlama yarattığını belirttiler.

Dolar saat 18.07 itibariyle 5.6936 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6682 lira, en yüksek 5.7031 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3521 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1151 seviyesinde. Gram altın 260.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.68 seviyesinde.

Piyasalar Türkiye, Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının önümüzdeki iki haftada gerçekleştirecekleri faiz kararlarına odaklanmış durumda. TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Faiz kararlarını 25 Temmuz Perşembe açıklayacak.

Ardından gelecek hafta Japonya Merkez Bankası ve Fed toplanacak. TCMB, Fed ve bir ihtimal de ECB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Merkez bankalarının gevşek para politikalarını koruyacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamanın para politikasında daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun katılımıyla yaptığı ankette oluşan medyana göre halihazırda %24 seviyesinde olan politika faizinin Temmuz'da %21.5 seviyesine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar. Vadeli işlem kontratları ECB'nin mevduat faizini %43 olasılıkla 10 baz puan indireceğini fiyatlarken, ekonomistler ECB'nin faizlerde bu hafta değişiklik yapmayacağını ancak Eylül'de indirim sinyali vereceğini tahmin ediyorlar.

Bankacılar Fed faiz indirimi beklentilerinin 50'den 25 baz puana doğru gerilediğini, ECB'nin ise bu ay bir faiz indirimine gitmek yerine sonraki toplantıya yönelik indirim sinyali vermekle yetinebileceğini belirtiyorlar.

Bankacılar daha önce küresel faizlerde keskin düşüş beklentisiyle sert değer kazançları yaşayan gelişmekte olan ülke para birimlerindeki iyimserliğin bu risklerle son günlerde bir miktar azalttığına dikkat çekiyorlar.

Küresel faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi TL'de de kısa vadeli baskıya neden oluyor. Ancak bu baskı kuvvetli boyutta henüz değil. Dolar/TL dün 5.6525-5.6925 bandında bir seyir izledikten sonra 5.67 civarında günü tamamlamıştı.

Kur bu sabah ise 18 Temmuz'dan beri ilk kez 5.70 seviyesini test ederek güne başladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği şeklinde algılanan ilk açıklaması ile geçen hafta 5.6140 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL saat 1706'da bu sabahki seviyelere göre anlamlı değişim göstermeyerek 5.6885/5.6940 seviyesinde işlem görüyor. Sepet bazında TL aynı saatte 6.0201/6.0240, euro/TL ise 6.3486/6.3539 seviyesinde.

Bankacılar ABD ile ilişkilerin seyrinin yakından izlenmeye devam edildiğini bu kapsamda ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey başta olmak üzere ABD'li yetkililerin dün ve bugün Ankara'da gerçekleştirdikleri temasların da yakından izlendiğini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda İran-İngiltere gerilimi takip edilirken, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirketler bilançoları da izleniyor. Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu.

Tahvil getirileri düşüşün ardından yatay bir seyir izliyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %16.35 seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %16.21 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)