BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselişte----

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
14 Haziran 2019 - 08:27 www.finansgundem.com

Piyasada S-400 kaynaklı endişeler TL'yi baskılarken, dolar/TL 5.90'ın üzerini gördü

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini alma kararlılığının ABD ile ilişkilere yönelik endişeleri tekrar artırmasıyla yönünü yukarı çeviren dolar/TL 5.93 seviyesini aştı.

Dolar saat 17:54 itibariyle 5.8854 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8530 lira, en yüksek 5.9333 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.6081 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1224 seviyesinde. Gram altın 255 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22.67 seviyesinde.

Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle Ankara ile Washington arasında gerilimin tırmanmasının ardından, yaptırım riskinin arttığı endişeleriyle getiri eğrisi genelinde değer yitirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada S-400'ler konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını söyleyerek, ABD'nin olası yaptırımlarına ilişkin, "ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa bizimde atacağımız (karşı) adımlar var" dedi.

ABD, Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında Ankara'ya yaptırım getirmekle tehdit etti.

Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından kurda yükseliş gözlendiğini söyleyerek, "Piyasa S-400 ile ilgili konu başlıklarına önem vermeye devam ediyor.

Beş yıllık CDS'ler 482 baz puan seviyesinde ve risklerin hala yüksek olması TL'nin rahatlamasına olanak vermiyor" dedi.

Dolar/TL'de 5.93 seviyesinin üzerine yerleşmedikçe yükseliş potansiyelinin sınırlı kalabileceğini ve dönüş olabileceğini söyleyen Özer, "Bu seviyenin üzerine yerleşmesi halinde ise 6 ve üzerine doğru bir yükseliş hareketi başlayabilir.

Bu nedenle ABD ve içeride siyasilerden gelebilecek açıklamalara duyarlı olmakta fayda var" dedi. Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 konusunda son dönemde gelen açıklamalar piyasalarda tedirginliği tekrar artırmış durumda.

Analistler TL'nin ABD ile yaşanan ve yaptırımlarla sonuçlanabilecek olan geriliminin TL'de ciddi baskıya neden olduğuna dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini aldığını ve "bu işin bittiğini" söylemişti.

Erdoğan ay sonunda G20 toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde bir telefon görüşmesi de yaparak konuyu çözmek istediğini söyledi.

Erdoğan zirvede ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşecek. ABD Savunma Bakanı görevini vekaleten yürüten Patrick Shanahan, geçen hafta Türkiye'nin F-35 programından nasıl çıkarılacağının ana hatlarının yer aldığı bir mektubu Akar'a göndermişti.

Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta %22.60 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta %22.71 seviyesinde.

İki yıllık tahvil Mayıs ayını yüzde 24.97 seviyesinden kapatmıştı. Dün spot kapanışta %17.91, valörde son işlemde %18.11 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spotta %17.89 seviyesinden kapandı. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs ayını %18.85 seviyesinden tamamlamıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)