BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselişte----

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
08 Mayıs 2019 - 08:28 www.finansgundem.com

TL'de seçim kararı sonrası negatif ayrışma sürüyor, dolar/TL tekrar 6.20'ye yaklaştı

İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin tekrarlanması kararı ardından TL'de negatif ayrışma devam ederken, dolar/TL gün içinde 6.20 seviyesine yaklaştı.

Dolar saat 18:00 itibariyle 6.1837 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.1465 lira, en yüksek 6.1987 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.9315 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1203 seviyesinde. Gram altın 255.0 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.22 seviyesinde.

Analistler seçimin tekrar yapılacağı 23 Haziran'a kadar TL'ye yönelik risk algısının devam etmesini beklerken, S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler, TCMB'nin rezervleri, ısınan ticaret savaşları, bir türlü çözülemeyen DTH'lar gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL'deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

İçerideki risklerin aynı sıra ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının tekrar alevlenmesi de küresel bazda endişe yaratıyor.

ABD Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne uyguladığı gümrük vergisini Cuma gününden itibaren yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltecek. Yatırımcılar ABD'nin Trump'ın gümrük vergilerindeki artışı durdurmaya çalışan Çin'in müzakerecisi Liu He'nin Perşembe ve Cuma günü Washington'da yapacağı temasları izliyor.

TL'de negatif ayrışmanın devam ettiğini, kurda bu seviyelerin kalıcı olmasının hala daha yukarı hareket potansiyelini barındırdığını söyleyen bir bankacı, "Gelişmekte olan piyasalar tarafında ticaret savaşlarına ilişkin ciddi bir fiyatlama yok ancak risk algısında artış olursa TL'nin etkilenmemesi mümkün değil.

TL için şu aşamada öncelik seçim. Ciddi bir risk primi, CDS'ler 476 dolar oldu. ABD ile ilişkiler ya da TCMB'den bir adım gibi bir haber gelmedikçe TL lehine hareket görmek zor. Ancak TCMB'den bir adım konusunda da piyasada bir beklenti olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Bir aydan fazla süre önce yapılan seçimlerin hala sonuçlanmaması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle baskı altında kalan TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyordu.

YSK'nın kararı sonrası TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dün 31 Mart seçiminden bu yana yüzde 10'u, yılbaşından bu yana ise yüzde 14'ü aştı.

Tahvil bono piyasasında Pazartesi günü yüzde 19.79 seviyesinden kapanan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün yüzde 20.80'e yükseldikten sonra valörde son işlemde yüzde 20.64 seviyesindeydi.

Bugün ise spot kapanışta yüzde 20.99 seviyesindeydi. Pazartesi günü son işlemde yüzde 23.05 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün valörde son işlemde yüzde 24.53 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 24.17, valörde son işlemde yüzde 24.55 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)