BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselişte----

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
11 Nisan 2019 - 08:23 www.finansgundem.com

Güne 5.68 TL seviyesinden başlayan dolar kuru yükselişte

İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin yanı sıra Türkiye-ABD ilişkilerinin gergin seyrinin baskıladığı piyasada TCMB'nin net rezervlerinde düşüş dolar/TL'nin bugün 5.75 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu.

Dolar saat 17:58 itibariyle 5.7451 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6773 lira, en yüksek 5.7574 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4885 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1274 seviyesinde. Gram altın 239.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22.20 seviyesinde.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 19 baz puan artışla 431 baz puana çıkarak yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri de TCMB'nin döviz rezervlerindeki düşüşün ardından kayıplarını artırdı.

Credit Agricole kıdemli gelişmekte olan piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, TL'deki değer kaybının birçok faktörden kaynaklandığını söyleyerek, "Küresel bazda TL'ye bakış negatif ve dün açıklanan program bu anlamda hiçbir şeyi değiştirmedi, yeni bir şey yok.

Diğer taraftan rezervlerdeki düşüş, S400 konusu bunlar hep baskı unsuru" dedi ve şöyle devam etti: "Bence doğru soru 'TL neden değer kazansın?'. Seçim konusu negatif bir faktör değil ancak beklemede olması nedeniyle yardımcı olmuyor. İstanbul'da seçimler tekrarlanırsa piyasaları olumsuz etkileyebilir." TCMB'nin net uluslararası rezervleri 5 Nisan itibarıyla 1.8 milyar dolar düşüşle 27.9 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz rezervleri Mart başından itibaren aralıksız ilk üç haftada toplamda 9.1 milyar dolar azaldı. Bir bankacı, swap hacminin söz konusu haftada 2.6 milyar dolar arttığını, brüt ve net rezervlere katkı yaptığını söyleyerek, "Ancak buna rağmen net rezervlerde düşüş görüyoruz. Bunun 1.4 milyar dolarlık kısmı dış borç ödemesinden kaynaklanıyor" dedi.

Öte yandan TV'de yer alan habere göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP'nin Büyükçekmece'de yerel seçimin iptali başvurusunu görüşmeye başladı. YSK son olarak AKP'nin İstanbul'da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddederken, İstanbul'da 21 ilçede 51 sandıkta oyların tekrar sayılmasına karar vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, dün yerel seçim sonuçlarının İstanbul açısından berraklaşmadığını belirterek, olağanüstü itiraz yoluna başvuracaklarını söyledi. Analistler reform paketine piyasa tepkisinin nötr olduğunu, piyasaların önümüzdeki dönemde yapısal reformların uygulanma hızı ve gelecek detayların izleneceğini belirtirken; İstanbul seçimlerinin tekrarlanabileceği endişeleri nedeniyle TL'nin kırılgan kalmaya devam edeceğini, ABD-Türkiye gerginliğinin de endişe kaynağı olacağını belirtiyor.

Albayrak, 2019 yılı reform programında önceliği kamu bankalarının sermayelendirilmesine ve geri dönmeyen kredi oranı yüksek olan enerji ile inşaat kredilerinin bilanço dışına taşınarak bankaların rahatlatılmasına verdi.

Reformların bazı unsurlarını olumlu olarak niteleyen analistler ise programı bütçe üzerinde baskı yaratma potansiyeli nedeniyle riskli görürken, çok fazla detay içermemesi nedeniyle önümüzdeki dönemde uygulamaların yakından izleneceğini belirttiler.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 17.43 seviyesinde olan faiz dün spot kapanışta yüzde 17.56 seviyesindeydi.

Bugün ise spot kapanışta yüzde 17.71, valörde saat 1617'de son işlemde yüzde 17.86 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün ise spot kapanışta yüzde 21.74, valörde son işlemde yüzde 21.25 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 22.70 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)