BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselişe geçti----

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
29 Ağustos 2019 - 08:42 www.finansgundem.com

Güne 5.81 seviyesinden başlayan dolar, daha sonra yükselişe geçerek 5.84 lira seviyesinin üzerini gördü

Dolar, saat 17.22 itibariyle yüzde 0.37 oranında yükselişle, 5.8352 lira seviyesinde bulunuyor. Euro ise aynı dakikalarda 6.4574 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dolarda açılışın ardından en düşük 5.8072 lira, en yüksek 5.8404 lira seviyesi görüldü. Euro/dolar paritesi 1.1083 seviyesinde. Gram altın 282.0 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.67 seviyesinde.

Gram altın 288.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.49 seviyesinde.

Son dönemde ciddi değer kaybı gözlenen TL dün bir düzeltme hareketi yaparak yönünü 5.80 seviyesinin altına çevirirken, gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı gösteren para birimi oldu.

ABD-Çin ticaret savaşına yönelik endişelerle Pazartesi illikit piyasada TL'de stop loss (zarar-kes) emirlerinin çalışmasıyla dolar/TL 6.47'ye kadar yükselmiş ancak kalıcı olamamıştı. Bankacılar kurda 5.75 seviyesine kadar olabilecek bir çekilmenin düzeltme hareketi olarak görülmesi gerektiğini belirtirken, yukarıda ise 5.85 seviyesinin önemine dikkat çekiyor.

ABD ile Çin arasında artan ticaret geriliminden kaynaklanan küresel resesyon endişeleri ve anlaşmasız Brexit ihtimali yatırımcıları güvenli liman varlıklara yönlendiriyor. Dolar, ilk baştaki oynaklığın ardından azalan resesyon endişelerinin piyasaları yatıştırmasıyla güvenli liman yen karşısında kazanımlarını korudu ancak sterlin yatırımcıların zorlu bir Brexit konusunda giderek daha fazla endişelenmeleriyle kayıplarını toparladı.

İngiltere Kraliçesi Elizabeth, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoyu askıya alma planını onayladı. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Risk iştahında gözlenen azalma genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerine de olumsuz yansıyor.

Bu noktada yapılan yüklü faiz indiriminin ardından geçen haftaki zorunlu karşılık düzenlemeleri de Türkiye'de para politikası bileşiminde gevşeme endişeleri yaratmasıyla TL'de nispeten daha olumsuz bir performans gözleniyordu. Bu çerçevede ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve sunduğu yüksek faiz nedeniyle TL'nin son dönemde artan cazibesi küresel resesyon endişeleri, para politikası ve Suriye kaynaklı jeopolitik endişelerin gölgesinde kaldı.

Analistler Türkiye ekonomisine yönelik güvensizliğin TL'yi daha kırılgan kıldığına, küresel risk iştahı ve Türkiye'ye yönelik algının hala bozuk olması nedeniyle TL'de baskının devam edebileceğine dikkat çekiyor.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi bayram tatili öncesi son işlem günü olan 9 Ağustos Cuma günü %14.98 seviyesindeydi.

Dün ise spot kapanışta ortalama %16.57, valörde son işlemde %16.38 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos'ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi. Dün spot piyasada son işlem %16.68 seviyesinden geçti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)