BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselecek, büyüme yavaşlayacak----

Dolar yükselecek, büyüme yavaşlayacak

Dolar yükselecek, büyüme yavaşlayacak
16 Ocak 2022 - 11:18 www.finansgundem.com

Fed faizleri ne zaman ve ne kadar artıracağı ile ilgili tartışmalar sürüyor. JPMorgan CEO'su toplam 7 faiz artışı öngörürken kimi uzmanlar faizlerin beklenenden yüksek oranlarda artırılması gerektiğini düşünüyor. Küresel ekonomide ise endişeler sürüyor.


ABD merkez bankası Fed yetkililerinin 2022’nin ilk çeyreği içinde faiz artırmaları beklenirken bu faiz artışının gelişmekte olan ekonomiler başta olmak üzere küresel ekonomiyi ciddi bir şekilde etkileyeceği tahmin ediliyor.

Ancak kaç Faiz artışının yapılacağı ve faiz artışlarının ne boyutta olacağı tam kestirilemiyor.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon cuma günü yaptığı açıklamada, Fed’in yükselen enflasyonla mücadele etmek için gösterge faiz oranını yedi kez artırabileceğini söyledi. Ancak bunun ne hızda olabileceğini belirtmedi.

25 PUANDAN FAZLA ARTIRMADI

Uzmanlar Fed’in bu yıl faizleri üç kez artıracağını tahmin ederken faiz artışlarının başlangıcı için mart ayını işaret ediyor. Fed’in faizleri ne kadar artıracağı ise merak konusu. Fed, Mayıs 2000’den bu yana faiz oranlarını bir seferde 25 baz puandan fazla artırmadı.

Fed’in uzun süredir faiz artışı iletişiminde bulunması ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yumuşak tonlu mesajlar vermesi nedeniyle faiz artışlarının sertliği konusunda radikal kararların alınıp alınmayacağı tam olarak kestirilemese de bazı uzmanlar Fed’e sert faiz artışları konusunda tavsiyelerde bulundu.

UZMANLARDAN ŞAHİN ÖNERİLER

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’in aktardığına göre, eski ABD’li yatırım bankası Salomon Brothers’ın baş ekonomisti, 94 yaşındaki Henry Kaufman, bir röportajında Jerome Powell’a tavsiyede bulunarak 50 baz puanlık bir artışla başlanmasını önerdi.

Milyarder yatırımcı Bill Ackman da Fed’in enflasyona karşı savaşını kaybettiğini ve mart ayında “güvenilirliğini geri kazanmak” için kilit faiz oranını beklenenden daha fazla 50 baz puan artırması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ABD enflasyonu yüzde 7’nin üzerini görmüş, bu rakam son 40 yılın en yüksek enflasyonu olarak kaydedilmişti.

POWELL’DAN ENFLASYON SÖZÜ

Fed, Jerome Powell da hafta başında kongrede yaptığı sunumda yüksek fiyat artış hızına değinerek, “yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemeye” söz verdi. Powell, enflasyon artışının pandemi ile ilişkili bozukluklara bağlı olduğunu ve eğer faizi artırmaları gerekirse bunu yapacaklarını ifade etti.

Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmakta kararlı olduklarını belirten Powell, “Araçlarımızı ekonomiyi ve güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek, yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için kullanacağız.” dedi.

Powell konuşmasında, “Sürekli arz ve talep dengesizliklerine ve darboğazları ile yüksek enflasyona yol açan pandemiye rağmen ekonomi hızla güç kazandı. Yüksek enflasyonun bir geçiş maliyeti olduğunu biliyoruz” dedi.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed'in olası bir faiz artışı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed'in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

Ackman: Fed faiz artırımına 50 baz puan ile başlamalı

 

Fed küresel piyasaları karıştırdı

 

Bilançolar iyi gelecek, borsada yükseliş sürecek

 

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Malcox16 Ocak 2022 21:45

    Faizleri istediği zaman arttırır istediği zaman indirir hangisi işine gelir ise dünya ona kilitli ister akşam isterse sabah daha bir asır sözünü dinleyeceksin kurmuş düzenini sende uyacaksın yoksa yok olacaksın kuru gürültüye kendine faydası olmayan cehalet ve sefalet içinde yüzen ülkeleremi bırakacak dünyanın düzenini

  • Asıl soru16 Ocak 2022 16:24

    Kaç kez değil kaç puan artıracak ve bilançoda aylık ne kadar küçülme yapacak fed gerçek rakamları gizleyerek manipülasyon ve laf ebeliğiyle sırf borsaları düşürmemek adına dünyaya enflasyon pompaladı fakir insanlara büyük zarar verdi.

  • Net cevap16 Ocak 2022 16:44

    FED KIMSEYE ZARAR VERMEDİ AKSİNE DÜNYAYA TOPLUMLARA HALKLARA ÜLKELERE YAPTIKLARIYLA YAPACAKLARIYLA EN BÜYÜK İYİLİGİ YAPTI ŞİMDİYE KADAR PARA BOLLUGUYLA FAKİR ÜLKELERDEKİ ASIL SORUN BAŞLARINDAKİ KİFAYETSİZ KİŞİLİKSİZ YETENEKSİZ BECERİKSİZ LİYAKATSIZ YÖNETİCİLER SİYASİLER VE İDARECİLERİN YÜZÜNDEN FAKİR KALMIŞLARDIR FED İN AHLAKİ YAPISINA ASLA SAHİP OLAMADIKLARINDAN

  • Mehmet Yıldız16 Ocak 2022 15:14

    Bunlar karşılıksız para basmaktan başka birşey bilmiyorlar 5-6 seneye kadar önce ABD'yi batırırlar sonrada dünyayı büyük bir krize sokarlar yolun sonuna geldik. Tek bildikleri 7/24 para basmak üretmeden tüketmek. Ha unutmadan Avrupada ABD'nin izinden gidiyor onların durumu dahada kötü çünkü hantallar ağır düşünüyorlar.

  • Siyahbeyaz17 Ocak 2022 14:03

    Amerika öyle bir düzen kurmuski ingiltere ile birlikte sen kafani yorma birsey olmaz dünyadaki bütün paranin yönlendigi tek ülke pandemi döneminde bile sahip oldugu firmalar temettü verme geleneklerine bagli kalmaya özen gösterdiler acinda biraz arastirin yani bütün dünyadaki yatirimcilara güven verdiler

  • Mehmet aga16 Ocak 2022 19:58

    ABD ye birşey olmaz sen kendine bak su akar Amerika yolunu bulur dogrusuda odur üçbeş çapulcu açlıktan nefesi kokan beş para etmez ülkelere bu dünyayı bırakmaz

  • BORSACI16 Ocak 2022 13:51

    doların yükselmesi uzun vade için hayal çünkü dolar dünya genelinde deger kaybediyor abd de enflasyon düşürülemez düşmedigi için fed sürekli para basacak faiz arışı abd beklenmiyor üstelik mevcut yönetim artış istemiyor.

  • BOHCACIYA16 Ocak 2022 16:53

    Niye dolar yükselmesin böyle saçma sapan akıl dışı yorummu olur dolar dünya ticaretinin ,%100 ile gercekleştirdigi rezerv varlık nakit iner çıkar asla kaybetmez istese enflansyon bugün düşer basar faizi dünya dengesini dolara muhtaç kılar çıkarı doğrultusunda ABD de yönetim sorunu olmaz göz boyama çıkara dayalı menfaatleri vardır yerkürenin en ıssız yerinde geçen tek varlık dolardır gerisi sahte arap palavrasıdır insanlara zerk edilen

  • işlem16 Ocak 2022 12:11

    belli olmaz bu işler  profda bilemez  doçentte.haberler  yolu gösterir

  • Tefal16 Ocak 2022 17:00

    Aynen USA İşini sağlam kazığa bağlar solucanlara geçit vermez kimsee bilmez mağlubu oynar kazanır enayileri sevindirir