BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yeni haftada nasıl bir hareket izler?----

Dolar yeni haftada nasıl bir hareket izler?

Dolar yeni haftada nasıl bir hareket izler?
29 Eylül 2019 - 08:08 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, ABD ile Türkiye arasındaki F-35 krizindeki yeni gelişmeler ve TCMB'den gelen mesajlar ışığında yeni haftada piyasaları analiz etti. İşte Aktaş'ın Milliyet'te yer alan o yazısı:

TL varlıklar ilgi görüyor. ABD’nin Türkiye’ye ticaret anlaşması kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de içeren bir paket önereceği beklentisi ve TCMB Başkanı Uysal’ın yaptığı önden yüklemeli indirime dair açıklamalar piyasaları canlandırdı.

Merkez bankalarının faiz indirimleri ve negatif faizli uzun vadeli tahviller tüm dünyada yatırımcıların yeni getiri kaynaklarına yönelmesine yol açıyor. Böylesi bir durumda borsalara olan ilginin artması şaşırtmayacaktır. Her ne kadar temelde borsaları canlandıran güçlü ekonomiler ve büyüme olsa da alternatif enstrümanların dezavantajlı konuma gelmesi de borsaya yönelimi teşvik eden bir unsur olduğu gözlenmekte. Bu noktada önemli olan yatırımcıların önlerini görebilmesi. Küresel piyasalarda düşük faiz ve negatif Faiz ortamında paranın reel ekonomiye kayması beklenirken borsalara aktığı gözleniyor.

Borsada yabancı arttı

Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 65 seviyesine yükseldi. Yabancıların payının yüzde 65,02’ye yükselmesi ve üzerinde tutunması geçmiş verilerde ağırlıklı olarak Endeks’te yükselişe imkan tanımış görünüyor. Şimdi yeniden yabancı payı yüzde 65’in üzerinde ve beklentiler yükselmiş durumda.

105 bine dikkat!

BIST 100 Endeksi haftayı 105.152 seviyesinden tamamladı. Endeks 103.500 direncini kırınca alımlar güçlendi. Gelinen aşamada 105 bin oldukça önemli. Bu seviyeye her hareket başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdi 105 binin üzerinde kalıcı bir hareket yıl sonuna kadar borsada güçlü bir hareketin önünü açacaktır.

TCMB’nin etkisi

Piyasaların rahatlamasında TCMB Başkanı Uysal’ın faiz oranlarının bundan sonraki seyrine yönelik verdiği mesajlar etkili. Uysal’ın son iki toplantıda gerçekleşen 750 baz puanlık indirim sonrasında aynı hızın olmayacağına dair yaptığı vurguyu piyasalar olumlu algıladı. Piyasalar elbette bu açıklamaları dinleyecek ancak asıl gerçekleşmeler sonrası yeni beklentileri fiyatlayacaktır.TL varlıklarına ilgi sürüyorHane halkı bu kadar dövizle ne yapacak?

TCMB tarafından açıklanan haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre yurtiçi yerleşiklerin, 20 Eylül ile biten haftada toplam Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 1.2 milyar dolar artış gösterdi. DTH’ın detayına baktığımızda, yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin DTH portföyü 200 milyon dolar artarken tüzel kişilerin de 1 milyar dolar arttı. Bu rakamlarla toplam DTH 192.7 milyar dolar ile yeni bir rekor kırdı. Birikim sahipleri her dövizdeki düşüşü alım fırsatı olarak değerlendiriyor. Birikim sahiplerinin dövize yönelik taleplerindeki yoğunluk henüz alternatif enstrümanların gündemlerine girmediğini gösteriyor. 

Piyasaların kırılma noktalarını belirleyen...

RİSKLER

Ticaret savaşları, anlaşmasız Brexit endişeleri

Avrupa Merkez Bankasının sıra dışı uygulamaları

Küresel büyümedeki yavaşlama

ABD Başkanı Trump’a yönelik başlatılan azil süreci

DTH’larda rekorların devam etmesi 192,7 milyar dolara yükselmesi

HFT adı verilen yüksek frekanslı işlemlerin piyasayı canlı tutması

Çoğunluğu enerji ve gayrimenkul sektörlerine ait olan 46 milyar liralık kredinin bankalar için zarar karşılığı ayrılacak olması

Küresel ekonomideki daralmanın sürmesi ve ihracat kanallarında görülebilecek tıkanma,öncelikli yüksek getirilerin sığ hisselerde yaşanması


Kredi notları dip seviyelerde olması

Türkiye’nin kredi risk priminin 368 seviyesindeki yüksek seyrini koruması

FIRSATLAR

Türkiye ilişkilerine dair olumlu haber akışları

Borsada yabancı payının yüzde 65’in üzerine çıkması

Dolar/TL, Gösterge faizindeki gerileme

TCMB Başkanının verdiği piyasa dostu açıklamalar

Faizlerin son bir yıl içerisinde 7,5 puan gerilemiş olması

Faiz düşüşü ile ekonomide canlanma meydana gelmesi

Kur ve faizdeki düşüşle BİST’e ilginin artması

Faiz ve kur düşüşlerinin şirketlerin bilançolarına olumlu yansıyacak olması

Yatırımcı iştahında yeniden büyüme başlama olasılığı

Piyasalardaki fiyatlamaların tüm olumsuzlukları içeriyor ve çok düşük olması

Yabancı yatırımcı tarafından kredi notu olarak yatırım yapılamaz seviyede bulunmamıza rağmen yabancı payında artış yaşanması

Dolar nasıl bir hareket izler?

Birikim sahipleri dolar almaya devam ederken ve küresel ekonomilerde kaygılar zirve seviyelerde dolaşırken dolar kurunda gevşeme gözleniyor. Türkiye özelinde kurdaki düşüş ve çıkışların asıl nedeni dış kaynaklı. Yaşanan her gerilim döviz hareketiyle fiyatlanıyor. Teknik olarak 5,74 seviyesinin üzerindeki hareket önemliydi. Bu rakamın aşılması halindeyse 5,85’e doğru çıkışın önü açılacaktı. Ancak bu seviyenin üzerinde tutunamaması 200 günlük hareketli ortalamaya doğru gerilemeye neden oldu. Dolar/TL’nin 200 günlük ortalaması 5,61. Bu rakamın altında genellikle kalıcı bir hareket yaşanmadığı görülüyor. 5,61’in altına da sarkmalar olabilir ancak kalıcı olmayacaktır.

Euro’nun zayıflığı sürüyor

Euro zayıf seyrini devam ettiriyor. Özellikle Avrupa Merkez Bankasından gelen açıklamalar politika faizinin daha da düşme ihtimalini gündemde tutuyor. Euro/dolar 1,09 ile dip seviyelerde hareket ediyor. Bu zayıf seyrin devam edeceğini görüyoruz.

TL varlıklarına ilgi sürüyor

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yener Kuş 29 Eylül 2019 21:47

    Dolardaki oyunlar bitti yerinde sayıyor 1 yıldır👏👏

  • devrim ataser29 Eylül 2019 21:47

    dolar 5.45 e inebilir satan kazanır...beklenti bu yönde...

  • Selahattin Ölmez29 Eylül 2019 21:21

    Fıratın doğusu operesyonu en büyük risk bence.eğer anlaşmalı bir durum olur ise endeks 120-130 000 gider eğer abd ile sıkıntı olur ise yine 85 000 leri görebiliriz.

  • Müller Tanışık29 Eylül 2019 18:19

    Vatandaşın beklentisi 1 yılldır yatırımcısını inim inim inleten doların en iyimser 8 Tl olması bu kadar basit

  • Mustafa tanışık29 Eylül 2019 21:29

    Benimde beklentim o seviyelerde. 6.03 tersteyim.

  • Murat bozyel29 Eylül 2019 15:19

    Enteresan olan şey şu: Yatırım araçlarından en az birinin diğerlerine göre artış sağlaması gerekir, oysa böyle birşey yok. Mesela faizler düşerken paranın borsaya akması gerekir. Borsaya akmayan para gerçek anlamda yatırım olmasa da dövize veya altına gitmesi gerekir. Ama hiç birisi değer kazanmıyor. Burada akla gelen büyük balığın küçük balığı yutması, yani birileri zenginken daha zengin oluyor (ki bu durum resmen açıklandı zenginlik endexi) fakir yine aynı fakir

  • Nizam29 Eylül 2019 12:57

    1sene ònce dolar alanlar kazandı.ama ondan sonra dolar hep düşüşte insanlar niye dolara yülleniyor anlamış deyilim

  • Berkay29 Eylül 2019 12:25

    Herşeye zam, vergi artışları, yeni yasakladan para bulma neyin habercisi, dolar düşüyormuş ülke borç içinde

  • Bika29 Eylül 2019 10:52

    İnsanlar mutlu değilse harcama yapmazlar, AVM'de kocasının parasını harcadıkça mutlu olan kadınlar dışında.

  • galip fakir29 Eylül 2019 09:17

    neden dövize alımları devam ediyor vatandaşın beklentisi ne ki

  • abbas cabbar29 Eylül 2019 09:15

    gaz ver bakalım