BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yatayda hareket ediyor----

Dolar yatayda hareket ediyor

Dolar yatayda hareket ediyor
11 Mart 2019 - 09:42 www.finansgundem.com

Güne 5.44 lira seviyesinde başlayan dolar kuru büyüme ve cari açık verisi sonrası sakin yatayda hareket ediyor

Dolar/TL yerel seçimlere üç hafta kala, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle geçen hafta sert yükseldikten sonra bugün yatay bir seyir izledi.

Dolar saat 17:44 itibariyle 5.4419 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4275 lira, en yüksek 5.4617 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1240 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1218 seviyesinde. Gram altın 226 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.64 seviyesinde.

Yoğun veri gündeminin takip edildiği haftanın ilk işlem gününde TL'de anlamlı bir hareket yaşanmadı.

Dolar/TL Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler başta olmak üzere geçen haftaya 5.35'in hemen üzerinde başladıktan sonra sert yükselişle Cuma günü 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test etmişti.

Ancak bu sert yükseliş ardından beklentilerden kötü gelen ABD verilerinin desteğiyle kur haftayı 5.45 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL bu sabah da güne 5.4450 civarında başladıktan sonra genel olarak yatay bir seyir izledi. Kur saat 1641'de 5.4350/5.4361 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 5.7728/5.7756, euro/TL 6.1106/6.1158 seviyesindeydi.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Gelişmekte olan ülke para birimleri bugün genel olarak dolar karşısında iyimser bir seyir izliyor. TL'ye bakacak olursak geçen haftaki sert satış baskısının bugün yaşanmadığı aşikar. Ancak Ocak ayındaki pozitif ayrışmanın yerini bir süredir negatif ayrışmaya bırakmış olması, ki bugün de benzer trendi görebiliyoruz, Türkiye ekonomisine ilişkin endişelerin devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Bugün geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH verileri ve Ocak ayı ödemeler dengesi verileri piyasalarda takip edildi. Veriler TL'de doğrudan bir etki yaratmadı. Ancak TL'de bugün de negatif ayrışma devam etti ve TL yatay bir görünüm izlerken benzer para birimlerinde dolar karşınsında yüzde 0.2-0.5 bandında değer kazancı görüldü.

Türkiye ekonomisi TL'deki sert değer kaybı ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın iç talep ve yatırımları olumsuz etkilemesiyle 2018 yılının son çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 daralarak 2009 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en fazla daralmayı kaydetti.

Ekonomi 2018 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 2.6 ile beklentilerin hafif üzerine büyüdü. Cari açık Ocak ayında 813 milyon dolar ile 825 milyon dolar olan beklentilere paralel geldi.    

S-400 YENİ BRUNSON KRİZİ OLACAK MI?

Türk-Amerikan ilişkilerinde sorunlu bir yılı geride bırakan Ankara ve Washington, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD'nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller göndermesi ile yeniden gergin bir dönemece girdi.

Bazı analistlerin "yeni Brunson krizi" olarak adlandırdığı süreçte diplomatik manevra alanı daralan Ankara, uzun menzilli hava ve füze savunma ihtiyacını karşılarken Rusya ve ABD arasında bir seçim yapmaya zorlanıyor.

ABD'nin savunma yaptırımlarını hayata geçirmesi durumunda Türkiye savunma/taarruz kapasitesinin zarar görmesi riskiyle karşılaşabileceği gibi Brunson krizinde olduğu gibi bu adımın piyasalar üzerindeki psikolojik etkisi de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle süreç piyasalarda yakından takip ediliyor.

Öte yandan bankacılara göre ABD Türkiye ilişkileri piyasalarda satış baskısı yaratan önemli bir unsur olsa da tek unsur değil. Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik sene başındaki risk iştahı son haftalarda terse döndü. Bu riskten kaçış döneminde lokaller ise döviz birikimlerini artırmayı tercih ediyor.

TCMB verilerine göre bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken 103.56 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye daha da yaklaştı.

Bankacılara göre bu trend, yabancıların TL'ye ilgisinin arttığı bir dönemde sadece TL'deki değer kazancını sınırlarken küresel riskten kaçış döneminde ise hem yerlilerin hem de yabancıların aynı anda döviz talep etmesi nedeniyle TL'de değer kaybının daha belirgin hissedilmesine neden oluyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 18.67 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.67 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik Faiz yüzde 15.74 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 15.49 valörde saat 1658 itibarıyla son işlem yüzde 15.43 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)