BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yatay seyretti----

Dolar yatay seyretti

Dolar yatay seyretti
01 Kasım 2019 - 08:33 www.finansgundem.com

Dolar sakin seyretti, Fitch ve enflasyon verisi bekleniyor

Dolar haftanın son işlem gününde sakin bir seyir izlerken, piyasalar Fitch'in bu akşam açıklaması beklenen kredi notu değerlendirmesi ile TCMB'nin faiz indirimlerinin seyri açısından Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verisini izleyecek.

Dolar saat 17:51 itibariyle 5.7109 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7062 lira, en yüksek 5,7400 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3780 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1165 seviyesinde. Gram altın 277.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.54 seviyesinde.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Ekim'de aylık %2.02 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle Eylül'deki %9.26'dan %8.6'ya gerilemesi bekleniyor.

Böylece yıllık enflasyon Eylül'ün ardından Ekim'de de en son Temmuz 2017'de gerilediği tek hanede kalmaya devam edecek. Ancak baz etkisinin ortasından kalkmasıyla Kasım ve Aralık'ta yıllık enflasyonun tekrar çift haneye gelmesi ve TÜFE'nin yılı %12.3 seviyesinde tamamlaması bekleniyor.

QNB Finansbank'ın bu sabahki notunda Türkiye'nin CDS priminin gelişen ülkelerin ortalamasında yaklaşık 200 baz puan yüksek olduğu, son açıklanan enflasyon verisi olan %9.3 ile hesaplanan reel faizin de %4.3 ile gelişen ülkelerin ortalaması olan %2.2'nin üzerinde olduğu belirtilerek, "Ancak yılsonunda enflasyon, TCMB tahmini ile uyumlu olarak %12 seviyelerinde olacaksa, reel faiz de gelişen ülkelerin ortalamasının bile altına gelecektir. Bu doğrultuda, politika faizinde sene sonuna kadar yeni bir indirim için fazla bir alan bulunmadığını düşünüyoruz. Ancak TCMB kısa vadeli trend göstergelerinin daha düşük seyrettiğini dikkate alarak yine de indirim yapabilecek gibi görünmektedir" denildi.

TCMB Başkanı Murat Uysal, enflasyon tahmininin bu yıl için 1.9 puan aşağı çekilerek %12'ye düşürüldüğünü, 2020'nin %8.2'de korunduğunu açıkladı. Uysal enflasyon raporu sunumunda, "Geldiğimiz noktada, gevşeme yönündeki alanın önemli bir bölümünü kullandığımızı, bununla birlikte atılabilecek ilave adımların zamanlaması ve boyutunu veri akışına ve enflasyon görünümündeki gelişmelere göre şekillendireceğimizi vurgulamak isterim" dedi.

Piyasanın genel olarak sakin bir seyir izlediğini söyleyen bir bankacı, "Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verisini bekliyoruz. Olumlu bir enflasyon rakamının kura yansıması çok sınırlı olabilir, 5.70 seviyeleri ciddi taban oldu. Piyasanın bir miktar uzun pozisyonunun olduğunu düşünüyorum ama henüz çözülecek bir ortam olmadı" dedi.

Bankacılar Londra swap piyasasında atılan adımların ardından işlem hacimlerinin azalması ve CDS'teki düşüşün TL'de nispeten sakin bir seyre neden olduğuna dikkat çekerken, TCMB'nin 10 puana varan Faiz indirimlerinin ardından gelişmekte olan ülkeler ortalamasında faiz getirisi sunan TL'de ciddi bir değerlenme eğiliminin görülmesinin zor olduğunu belirtiyor.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi devam ediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde TCMB öncesi 10 yıllık gösterge tahvil 77 baz puan düşüş yaşanmıştı. Önceki gün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.05 valörde son işlem %12.84 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.92, valörde saat 1630'da son işlem %12.77 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.85, valörde son işlem %12.65 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.77, valörde saat 1630'da son işlem %12.70 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)