BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yatay seyretti----

Dolar yatay seyretti

Dolar yatay seyretti
27 Eylül 2019 - 08:57 www.finansgundem.com

Dolar/TL bir süredir işlem gördüğü 5.65-5.75 bandının alt tarafında, küresel piyasalar takip ediliyor

Dolar/TL'de ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentiler ve TCMB'nin bundan sonraki faiz indirimlerinin sınırlı olacağı söylemiyle iyimser seyir sürüyor. Dolar/TL, Eylül ayı başından beri genel olarak 5.65-5.75 bandında seyrediyor.

Dolar saat 17:55 itibariyle 5.6602 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6516 lira, en yüksek 5.6897 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1958 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0944 seviyesinde. Gram altın 271.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.13 seviyesinde.

Bandın üst tarafı Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırıyla ay içinde bir kaç kez kırıldı. Ancak kur 5.65-5.75 bandını ne aşağı ne de yukarı yönde kalıcı olarak kıramadı. Dolar/TL'nin Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırı dönemindeki bir kaç gün hariç yaklaşık 1 aydır 5.65-5.75 bandında hareket ettiğine dikkat çeken bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin faiz indirimlerinin büyük bölümünü önden yüklemeli yapıldığı söylemi TL'ye destek olan önemli bir unsur.

Bir diğer unsur ise ABD ile ilişkilerdeki iyimserlik" dedi ve ekledi: "Şu anda bandın alt tarafına yakın seyrediyoruz. Ancak 5.65'in altında kalıcı bir seyirden henüz bahsetmek zor. Bunun için dışarıdan ya da içeriden beklentileri daha net değiştirecek gelişmeler gerekiyor. Mesela bu bandı aşağı yönde kırabilecek en çok Fed Faiz indirimlerinin devamına yönelik kuvvetli söylemlerle sağlayabilirdi. Ancak böyle bir sinyal de yok."

Dolar/TL dün gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik iyimserlikle 5.6510 seviyesine kadar geriledi.

Küresel piyasalarda dlar siyasi gerilimlerden ABD-Çin ticaret savaşına kadar artan risklerin güvenli liman talebini artırmasıyla başlıca para birimleri karşısında son haftaların en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Dolar endeksi .DXY dün 3 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi ve bugün ise 99.215 ile bu seviyeye yakın seyrediyor. Bugün iç piyasada Eylül ayı ekonomik güven endeksi izlenirken ABD'de ise 1530'da açılanacak Ağustos ayı çekirdek PCE ve kişisel gelirler takip edilecek.

Hafta başında CNN Türk'te yer alan bir haberde ABD'nin Türkiye'ye iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarma hedefi kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de kapsayan bir paket sunacağı belirtildi.

Habere göre ABD'nin teklifinin F-35, Patriot sistemi, çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest ticaret anlaşmasını da kapsaması bekleniyor. TCMB başkanı Murat Uysal ise bu hafta para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü Temmuz ve Eylül aylarında önden yüklemeli kullandıklarını açıkladı.

TCMB Temmuz ayında 425 baz puan Eylül ayında ise 325 baz puanlık iki faiz indirimine gitti. Banka 12 Eylül'deki son faiz kararı metninde bundan sonraki faiz adımlarının daha sınırlı olabileceği yönünde sinyal vermişti.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi dün spot kapanışta %14.03, valörde son işlemde %13.99 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde spot kapanışta bileşik getiri dün %14.17, valörde son işlemde %14.18 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)